Pot ramane insarcinata la scurt timp dupa nastere?
Da, o femeie poate ramane insarcinata dupa 21 de zile de la nastere. Multe mame cred ca sunt ferite de sarcina multa vreme, insa, indiferent daca ai nascut pe cale vaginala sau prin cezariana, corpul tau este capabil sa "prinda" o sarcina destul de usor. Este posibil ca mama nici macar sa nu observe riscul, pentru ca se poate ca ovulatia sa intervina inainte de prima menstruatie.
La cat timp dupa nastere pot ramane insarcinata?
In cazul in care alaptezi constant, sansele sa ramai insarcinata din nou sunt mai mici, deoarece lactatia actioneaza ca un mijloc contraceptiv. Acest lucru nu mai este valabil odata cu reaparitia ciclului menstrual. Asadar, teoretic poti avea o noua sarcina dupa nastere la un interval de cateva luni sau chiar dupa cateva saptamani.
Medicii ginecologi recomanda folosirea mijloacelor de contraceptie nonhormonale, astfel incat sa fie evitata aparitia unei sarcini dupa nastere. Este unanim acceptat faptul ca organismul tau are nevoie de macar 12 luni pentru a se reface si pentru a fi din nou pregatit sa sustina o sarcina.
Chiar daca esti nerabdatoare sa aduci pe lume un alt bebelus, trebuie sa stii ca sarcina dupa nastere prezinta riscuri destul de mari, care se vor rasfrange atat asupra sanatatii tale, cat si asupra sanatatii viitorului nou-nascut.
Riscurile in caz de sarcina dupa nastere
Un studiu realizat in Israel arata ca trebuie sa treaca cel putin 6 luni inainte ca proaspata mamica sa ramana din nou insarcinata – perioada recomandata fiind de 12 luni.
In cazul in care, urmatoarea sarcina vine mai devreme de 6 luni exista riscuri mari de nastere prematura, nasterea unui copil cu o greutate mica sau cu defecte congenitale si chiar riscul ca bebe sa se nasca mort.
Studiul, realizat de Centrul Medical Shaare Zedek din Ierusalim a dovedit ca riscul de a avea un copil prematur, in cazul in care sarcina a aparut la mai putin de 6 luni dupa nastere, a fost de 23%, iar cel al unui copil sub greutate normala de 15%. Riscul de moarte prematura a bebelusului este, in aceste cazuri, de 64% si de defecte din nastere de 14%.
In cazul in care mamica ramane insarcinata intr-o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni de cand a nascut, riscul de moarte prematura scade la 22%.
Riscurile de sarcina dupa nastere sunt destul de dure si pentru mamici. Acestea pot ramane fara calciu, fier si alte vitamine sau minerale care sunt importante pentru buna functionare a organismului. Carentele de vitamine si minerale pot duce la afectiuni grave, cum ar fi anemie severa, probleme cu dantura, parul si ungiile.
Lipsa de calciu poate duce la tulburari de concentrare, insomnie, furnicaturi si amorteli ale membrelor, irascibilitate, depresie servera.
Carentele de magneziu de magneziu pot duce la stres, carii ale dintilor, constipatie, insomnie, guta, senilitate, alergie, spasmofilie, iritabilitate, tulburari digestive, scaderea poftei de mancare, tuberculoza, afectiuni respiratorii si ulceroase etc.
Apoi, ne mai gandim si la pregatirea psihica pentru a doua sarcina, la lipsa de odihna si de timp a unei femei care ingrijeste un copilas micut. Cate mamici sunt pregatite sa faca fata unei sarcini, atunci cand au deja un bebelus care inca nu a scapat de colici si care se trezeste noaptea sa manance?
Schimbarile hormonale din sarcina o afecteaza emotional pe mama, la fel si perioada de dupa nastere. Sa nu mai vorbim despre depresia postpartum (afectiune medicala severa ce poate apare in primele luni dupa nastere) – cate proaspete mamici nu au acuzat iritabilitate, stres si chiar depresie in primele luni dupa nastere.
Sanatatea fizica, psihica si emotionala a mamei poate fi profund afectata de o sarcina dupa nastere.
Contraceptivele dupa nastere
La scurt timp dupa nastere, proaspata mamica ar trebui sa discute cu medicul ei despre metodele de contraceptie. Timp de 21 de zile dupa nastere nu poti ramane insarcinata. Dupa aceea, pentru a evita o noua sarcina, este nevoie de contraceptive.
Timpul in care o femeie redevine fertila dupa sarcina, difera de la o mamica la alta. Dar este mai bine sa nu-ti asumi niciun risc si sa apelezi la o metoda de contraceptie pentru a evita o sarcina dupa nastere.
In cazul in care alaptezi riscul de sarcina este mai mic. Cand bebe papa de la san, in organismul mamei se elibereaza un hormon numit prolactina, care stimuleaza productia de lapte si blocheaza eliberarea de hormoni care duc la producerea ovulelor. Metoda amenoreei de lactatie se poate folosi numai in cazul in care bebe este mai mic de 6 luni, mama nu are menstruatie si bebe papa doar de la sanul mamei si nu primeste suplimente din biberon.
Studiile arata ca 2 din 100 de femei care au folosit aceasta metoda au ramas insarcinate. De aceea, cele mai multe femei aleg sa utilizeze si alta metoda contraceptiva pentru a inlatura orice risc de sarcina dupa nastere.
Surse: pregnancy.about.com; patient.co.uk; babycenter.com.