Cresterea in greutate in timpul sarcinii este perfect normala si nu poti evita acest fenomen, deoarece nici nu este recomandat. Dupa nastere insa, foarte multe femei observa ca le este foarte greu sa piarda cateva kilograme acumulate in timpul sarcinii. Scaderea in greutate dupa o sarcina poate fi un proces indelungat si stresant. Exista posibilitatea ca, dupa nastere, desi urmezi o dieta stabilita pentru tine de un medic nutritionist sau una care altadata dadea rezultate si desi faci exercitii fizice in mod regulat sa nu reusesti sa slabesti atat de mult si de repede cum ai vrea. In cazul in care si tu te afli intr-o situatie asemanatoare, este foarte important sa stii ca exista anumite motive medicale pentru care o femeie nu poate slabi dupa nastere, ba chiar in unele cazuri se poate ingrasa.
Stresul
A deveni mama este, fara indoiala, un eveniment fericit, insa responsabilitatile fata de o persoana care depinde in exclusivitate de tine, pot fi foarte stresante. Mamicile recunosc ca nu numai la primul copil s-au simtit stresate si coplesite de ingrijirea puiului lor, ci si mamicile aflate la a doua sau chiar a treia experienta de acest gen.
Trebuie sa stii ca stresul declanseaza in organismul tau o reactie chimica speciala. Ca raspuns la aceasta reactie chimica provocata de stres, organismul tau elibereaza anumiti hormoni, printre care si cortizolul, care pot creste apetitul si obliga organismul sa stocheze mai multa grasime, mai ales in jurul taliei - adica exact in zona unde proaspetele mamici au inca burta umflata.
Fii atenta la ce mananci si cand mananci, deoarece este posibil ca si tu, la fel ca si multe alte femei, sa ai tendinta sa mananci mai mult cand esti stresata si nici sa nu observi ca faci acest lucru.
Depresia
Statisticile spun ca aproximativ 49% dintre femei trec prin aceasta experienta neplacuta a depresiei post-partum. Depresia post-partum poate varia in severitate de la episoade de tristete, la depresie si pana la psihoza post-partum. Depresia post-partum poate avea multiple cauze: schimbarile hormonale, schimbari la nivelul reactiilor chimice din creier, schimbari ale stilului de viata, stres si mostenirea genetica.
Din pacate, specialistii nu au reusit inca sa stabileasca motivele si modul in care depresia provoaca ingrasarea sau impiedica scaderea in greutate. Unele studii au sugerat ca vinovat ar fi cortizolul, acelasi hormon care leaga stresul de cresterea in greutate. Alte studii sustin ca depresia cauzeaza o lipsa de motivatie si auto-control, ceea ce ar conduce la greseli in dieta si chiar exercitii fizice efectuate incorect sau insuficient.
Tot depresia este vinovata si de "mancatul pe sistem nervos" sau consumul exagerat al unor alimente considerate a fi "consolatoare".
Bolile tiroidei
Aproximativ 5-7% dintre femei au boli ale tiroidei dupa sarcina. Denumita "tiroidita post-partum", aceasta afectiune provoaca instabilitatea nivelurilor hormonilor produsi de tiroida, care pot varia de la "prea mult" (hipertiroidie) la "prea putin" (hipotiroidie).
In timp ce o glanda tiroida prea activa va avea ca rezultat scaderea in greutate, o glanda tiroida prea putin activa va avea ca rezultat cresterea in greutate si dificultatea pierderii kilogramelor in plus. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile care sufera de afectiuni ale glandei tiroide nu pot scadea in greutate, nici macar cu ajutorul celor mai stricte diete si celor mai corecte exercitii fizice.
Trebuie sa stii ca in anumite cazuri dereglarile glandei tiroide pot sa dispara de la sine dupa sarcina, insa in majoritatea cazurilor necesita tratament de specialitate.
Furtunile hormonale
Sarcina, nasterea si alaptarea au un efect puternic asupra echilibrului hormonal al corpului tau. Aceste fluctuatii hormonale provoaca reactii haotice, printre care si ingrasarea sau imposibilitatea de a pierde in greutate.
In plus, dupa nastere foarte multe proaspete mamici incep sa foloseasca metode contraceptive hormonale (cum sunt pilule, implantul sau injectiile contraceptive), ceea ce mareste dezechilibrul hormonal. Hormonii iti afecteaza metabolismul, iar atunci cand nu exista un echilibru se produce slabirea, ingrasarea sau imposibilitatea de a controla fluctuatiile in greutate.
Afectiuni medicale
Trebuie sa stii ca exista mai multe afectiuni medicale care pot interfera cu scaderea in greutate. Aceste afectiuni nu sunt legate de sarcina, dar sunt mai frecvente in timpul sau dupa o sarcina. Dintre aceste afectiuni, fac parte:
- sindromul Cushing (nivel crescut de cortizol);
- sindromul ovarelor polichistice (care cauzeaza dezechilibru hormonal sever);
- rezistenta la insulina.
In concluzie, este posibil ca faptul ca nu reusesti sa slabesti dupa nastere sa nu fie vina ta, prin urmare este bine sa consulti un medic in cazul in care nu reusesti sa scazi in greutate, desi tii o dieta si faci sport regulat.