Disconfortul vaginal dupa nastere: cauze si tratament

Disconfortul vaginal dupa nastere: cauze si tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

In afara de probleme cu urinarea, scurgeri vaginale, dureri de sani, pierderea parului si hemoroizi, deseori sarcina lasa si alte "urme" mai putin placute, printre care se numara si disconfortul vaginal asociat nasterii naturale. Haideti sa aflam din ce cauze apare acesta si cum poate fi tratat in cadrul articolului urmator.

Sarcina aduce o serie de modificari corpului, modificari care nu dispar odata cu nasterea, prin urmare este important sa ii acordati o atentie deosebita; vaginul poate deveni mai larg, mai uscat sau chiar dureros pentru o perioada, dar exista din fericire o multime de remedii ce pot accelera vindecarea.

La ce sa va asteptati

In afara de sangerarile binecunoscute ce poarta denumirea de lohii care pot dura timp de 2-4 saptamani (aparand chiar disconfortintermitent) intr-un interval de aproximativ 2 luni, multe femei experimenteaza usturime vaginala, inclusiv durere, disconfort si amortire locala; acestea pot fi resimtite mai acut in cazul unei rupturi perineale sau a unei epiziotomii.

Ce se intampla de fapt? Cand nasteti, bebelusul trece prin cervix, fiind expulzat prin vagin (denumit si canal de nastere), iar portiunea ce reprezinta intrarea in el trebuie sa se intinda pentru a permite trecerea bebelusului. Uneori pielea dintre vagin si anus (perineul) se poate rupe sau medicul o poate taia pentru ca bebelusul sa iasa (epiziotomie), prin urmare este normal ca femeile sa simta ca vaginul este mai larg sau mai uscat decat de obicei si sa resimta durere perineala sau in timpul contactului intim.

Simtomele explicate in detaliu

Vaginul poate parea mai mare decat inainte de nastere, conform medicului Suzy Elneil, consultant in uroginecologie la Universitatea Spitalului College din Londra, respectiv mai lax, mai moale si mai deschis, putand sa-l resimtiti si sa se prezinte vanat sau inflamat. Conform specialistului, acest lucru este normal, iar inflamatia si deschiderea ar trebui sa se reduca/micsoreze la cateva zile dupa nastere. Exista sanse ca vaginul sa nu-si revina complet la forma de dinainte, insa acest aspect nu constituie o problema. Acelasi medic recomanda astfel exercitiile pelviene/Kegel care ajuta la tonifierea muschilor vaginali si a celor ai musculaturii planseului pelvian, putand preveni chiar si incontinenta (daca sunt efectuate in prealabil).

Mod de efectuare a exercitiilor Kegel
Puteti efectua exercitii ale planseului pelvian oriunde si oricand, fie in picioare, fie sezand dupa cum urmeza: incordati si strangeti spre interior in acelasi timp muschii fesieri, inchizand si incordand vaginul in sus; efectuati miscarile rapid, incordand si eliberand muschii imediat; apoi incetiniti miscarile, mentinand contractiile musculare cat de mult puteti (dar nu mai mult de 10 secunde) inainte de a va relaxa; repetati fiecare exercitiu de 10 ori, de 4-6 ori pe zi. Va puteti folosi de proiectia mentala a opririi defecatiei, strangerea unui tampon sau oprirea urinarii. kegelPuteti relua efectuarea exercitiilor Kegel cat de repede va permite medicul pentru a ajuta la restabilirea tonusului muscular, stimularea circulatiei si accelerarea vindecarii. Poate fi de ajutor si efectuarea lor in timp ce schimbati pozitia corpului sau in timp ce va ridicati din pat/de pe un scaun (contractarea muschilor pelvieni ajuta la sustinerea ranii, prin urmare veti simti o senzatie de disconfort la nivelul suturilor - daca aveti- mai usoara cand va miscati).

Este de asemenea normal sa resimtiti o oarecare uscaciune vaginala, acest lucru datorandu-se nivelelor reduse de estrogen din corp comparativ cu cele din perioada sarcinii. Pentru femeile care alapteaza, nivelele acestui hormon sunt si mai mici, uscaciunea fiind semnificativa. Medicul Suzy Elneil considera ca odata finalizata alaptarea si revenirea ciclurilor menstruale, nivelele hormonale vor redeveni cele de dinainte de sarcina, iar uscaciunea vaginala se va ameliora.

Zona vaginala poate durea sau ustura in perioada imediat urmatoare nasterii, conform aceluiasi specialist care sustine ca va aparea o ameliorare in acest sens in decurs de 6-12 saptamani dupa nastere (uneori chiar si mai repede de la 1-2 zile la 1 saptamana, in functie de particularitatile individuale). Aceasta durere apare deoarece nasterea implica o presiune enorma asupra perineului, dupa cum am mentionat. Sunt indicate exercitiile planseului pelvian mentionate mai sus.

Nu in ultimul rand, poate aparea si o durere in timpul contactului intim, insa toti specialistii consimt asupra faptului ca nu trebuie sa va grabiti in acest sens, mai ales ca si libidoul poate fi scazut din cauza grijilor/oboselii pe care le presupune ingrijirea unui bebelus. Nu excludeti posibilitatea aparitiei unei noi sarcini, deoarece sunt sanse sa ramaneti insarcinate si in perioada imediat urmatoare nasterii.

Citeste si:
Exercitii Kegel in sarcina
Importanta exercitiilor Kegel pentru mamici: nastere usoara si o viata sexuala extraordinara 

De la un caz la altul

Retineti insa ca durata de timp necesara recuperarii variaza de la o femeie la alta; in general, cu cat este mai profunda incizia/ruptura, cu atat va dura mai mult; o ruptura de gradul intai de exemplu implica mai degraba pielea decat muschii si poate sa nu necesite suturi vindecandu-se rapid; o epiziotomie standard sau o ruptura de gradul doi ce implica pielea si muschii poate necesita suturi si se vindeca de obicei in 2-3 saptamani (unele femei resimt o usoara durere dupa o saptamana, iar altele un disconfort timp de o luna); daca este vorba de o ruptura mai grava extinsa pana la rect, de gradul 3-4 puteti resimti dureri si disconfort/amorteala o luna sau chiar mai mult (in zona cicatricelor). Disconfortul asociat suturilor persista de obicei timp de 5-6 zile; statisticile indica un procent de 9 din 10 femei care se vor confrunta cu o forma de ruptura in urma nasterii, iar una din 100 vor suferi o ruptura mai severa/epiziotomie. Majoritatea situatiilor sunt insotite si de probleme cu urinarea sau/si cu eliminarea scaunului. Scurgerea vaginala post partum isi va modifica culoarea de la rosu-roz, la maroniu si in final la alb-galbui.

Ce puteti face?

liqui gel In cazul in care uscaciunea vaginala va deranjeaza/cauzeaza probleme, puteti folosi un lubrifiant disponibil in farmacii sau supermarketuri; retineti ca daca folositi prezervativ din latex ca lubrifiantul sa fie pe baza de apa (cele pe baza de ulei pot cauza ruperea acestuia). Exista si lubrifiante pe baza de estrogen recomandate mai ales daca alaptati. Este importanta si comunicarea cu partenerul in acest sens pentru a gasi o solutie confortabila; in principiu, in cazul in care nu aveti suturi, puteti relua contactul la doua saptamani dupa nastere, in caz contrar la un interval de 4-6 saptamani, in functie de concluziile medicului (acest interval este necesar pentru a se reduce riscul de infectie, sangerare sau redeschiderea tesutului vindecat). Multi-Gyn Liquigel previne si trateaza uscaciunea vaginala.

acti gel In cazul in care experimentati dureri, medicul va poate recomanda analgezice (trebuie folosite cu precautie daca alaptati si este interzisa aspirina) sau chiar spray-uri anestezice locale. De asemenea, este important sa mentineti zona perineala curata (folositi o sticla cu apa pentru a spala tesutul dintre deschiderea vaginala si anus dupa toaleta), astfel ca trebuie sa aveti mainile curate inainte de a schimba tamponul extern (nu intern, de preferat din bumbac), care se inlocuieste des (de fiecare data cand folositi toaleta pentru a reduce riscul de infectie). Multi- Gyn Actigel previne si trateaza disconfortul vaginal, ameliorand si calmand mancarimile si iritatiile.

disconfortPuteti calma durerea locala cu ajutorul unui pachet de gheata (actioneaza ca un analgezic local) sau cu hamamelis racit amplasat intre un servetel igienic si rana (este utila aplicarea la cateva ore in primele 12 ore dupa nastere). Puteti turna apa calda pe vulva in timp ce urinati (apa va dilua urina care nu va mai ustura la contactul cu pielea) si sa apasati pe rana ferm cu ajutorul unui tampon igienic cand trebuie sa defecati; stergeti-va din fata spre spate pentru a evita introducerea germenilor din rect in zona vaginala (mai degraba tamponati, nu frecati). Poate fi de ajutor si o perna sau un inel special pentru a va aseza mai confortabil; incercati sa nu stati jos timp indelungat cat timp va doare zona perineului. La 24 ore dupa nastere puteti incepe sa faceti bai calde de sezut (apa simpla, fara sapun, spuma etc. sau puteti alterna apa rece cu apa calda) timp de maxim 20 minute (de obicei 3-10 minute) de 3 ori pe zi (caldura intensifica circulatia, reduce inflamatia si accelereaza recuperarea) si se pare ca si expunerea la aer poate ajuta la vindecare. Nu in utlimul rand, beti multe lichide (8-10 pahare de apa pe zi) si consumati multe fibre pentru a preveni constipatia, menajati-va si pastrati-va energia pentru a avea grija de bebelus si de voi.

Daca considerati ca durerea nu se amelioreaza, apare o scurgere cu miros neplacut, sangerati mai mult decat in mod normal si rana se inroseste, inflameaza si doare sau aveti febra (peste 38 C), senzatie de arsura la urinare trebuie sa apelati la medic deoarece exista risc de infectie.

Solutii la indemana

Multi- Gyn Actigel - Gel pentru prevenirea si tratamentul disconfortului vaginal

Indicatii: Multi-Gyn Actigel este foarte eficient in prevenirea si tratamentul vaginozelor bacteriene si al disconfortului vaginal precum: mancarimi, iritatii, roseata si usturimi. Calmeaza rapid disconfortul vaginal.
Reduce scurgerile vaginale sau mirosul neplacut. Are efect calmant asupra mancarimilor si iritatiilor vaginale. Optimizeaza flora vaginala si starea tesuturilor.

Multi-Gyn Actigel este un gel bioactiv, conceput pe baza de polizaharide bioactive (complex 2QR). Acest complex are capacitatea unica de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene si de a stimula cresterea lactobacililor. Valoarea pH-ului Multi-Gyn este de 4,1. Este principalul produs cu inalta eficienta in rezolvarea unei game largi de probleme vaginale. Produsul ofera o atenuare a disconforturilor vaginale comune: senzatie de usturime, mancarimi, scurgeri anormale si mirosuri neplacute, iritatii, roseata.

 acti gel  tablete

Multi-Gyn Tablets - 10 tablete efervescente

Indicatii: Disconfort vaginal- mancarime, senzatie de arsura, prurit, iritatie; scurgeri cu miros neplacut; prevenirea infectiilor vaginale; optimizarea florei vaginale; preventie (co-terapie cu antibioticele sau antimicoticele); preventie si tratament in vaginoza bacteriana; uscaciune vaginala (menopauza sau dureri in timpul actului sexual).

Multi-Gyn Liquigel 60 ml - Gel pentru prevenirea si tratarea uscaciunii vaginale

Indicatii: Amelioreaza rapid uscaciunea vaginala si stimuleaza umiditatea naturala. Previne iritatia si este un excelent liqui gel lubrifiant. Optimizeaza starea tesutului vaginal. Este natural, sigur si protejeaza flora vaginala. Fara parfum, conservanti, ingrediente de origine animala. Produs recomandat pentru prevenirea si tratarea uscaciunii vaginale cauzata de: medicatie, schimbari hormonale, stres, insertia tampoanelor. Se poate aplica pe tampoane, dispozitive medicale, manusi sterile, prezervative, pentru o alunecare mai usoara.

De evitat

Oferiti corpului vostru timp sa se refaca si asteptati inainte de a relua contactul intim pana la acordul medicului. De asemenea, incercati sa evitati deplasarile cu bebelusul in primele 5-6 saptamani. Daca intreprindeti calatorii lungi cu masina/nu conduceti, opriti-va des pentru a merge si a va destinde. Nu folositi dusul pentru spalaturi vaginale. Evitati urcatul scarilor, miscarile bruste si ridicatul obiectelor grele fara consimtamantul medicului.

Citeste si:
Cum previi si tratezi corect infectiile vaginale in sarcina si dupa nastere
Uscaciunea vaginala: cauze si tratament

Surse: www.mayoclinic.org; www.nhs.uk; www.babycenter.com; www.parents.com; www.webmd.com; www.babycentre.co.uk; www.healthpages.org; http://kidshealth.org 

Articolul urmator
Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
    Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

    Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Durerea de șold: cauze, manifestări și tratament
    Durerea de șold: cauze, manifestări și tratament

    Durerea de șold poate fi o experiență incomodă și debilitantă, afectând mișcarea și calitatea vieții. Simptomele variază în funcție de cauza subiacentă, iar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?
    Istoria controversată a anticului specul vaginal. De ce încă este folosit astăzi?

    Speculul vaginal este un instrument folosit de mai bine de 150 de ani de către medicii ginecologi, însă seamănă cu un instrument medieval de tortură. De ce mai există și...

    © 2025 Qbebe