Au trecut cateva zile de la nastere si tu esti deja nerabdatoare sa scapi de surplusul de piele de pe burtica. Poti face asta cu ajutorul exercitiilor fizice. Acestea nu te ajuta doar sa te mentii in forma, aduc si alte beneficii corpului tau. Iti mentin sanatos sistemul cardiovascular, ajuta la reconsolidarea fortei musculare, cresc nivelul de energie, diminueaza stresul si previn/amelioreaza depresia postpartum.
Cand incepi exercitiile fizice?
Oricat de pregatita ai fi, trebuie sa ceri sfatul medicului tau inainte sa incepi exercitiile fizice. Teoretic, o proaspata mamica trebuie sa astepte o perioada de sase saptamani in care sa se refaca forta tesuturilor.
Mamicile care au suferit o epiziotomie sau o cezariana trebuie sa respecte acest termen. Epiziotomia este o interventie chirurgicala prin care se sectioneaza muschii perineului cu scopul maririi orificiului vulvei pentru o nastere mai usoara. Cezariana este nasterea printr-o incizie la nivelul abdomenului.
Important! Daca alaptezi, ai grija cu intensitatea exercitiilor. Conform studiilor, in urma efortului mare depus de mamici, in laptele matern apare un acid lactic care schimba gustul laptelui. Acesta va deveni acru, iar bebelusul nu-l va mai consuma. Pentru a preveni acest lucru, mamicile trebuie sa se hidrateze foarte bine inainte si dupa antrenament, dar si sa depuna un efort moderat.
Exercitii fizice dupa nastere
Pentru inceput, poti incerca miscarea in aer liber. Plimbarile prin parc nu te ajuta doar sa-ti pui in miscare musculatura, iti aduc si o dispozitie mai relaxata. Tot din categoria benefic/relaxant face parte si inotul.
Daca ai fost genul de femeie care si-a mentinut silueta mergand la sala, poti sa-ti continui programul insa cu moderatie si putin schimbat. In loc sa alergi pe banda kilometri intregi, poti alege clasa de gimnastica aerobica.
Exista o serie de exercitii fizice pe care mamicile le pot face acasa. Nu implica foarte mult efort fizic si nici foarte mult timp de executare.
Podul. Te asezi pe spate cu genunchii indoiti. Spatele este intr-o pozitie neutra, nici arcuit, nici presat pe podea. Incordezi muschii abdominali si iti ridici soldurile pana ajung la nivelul umerilor si al genunchilor.
Ridicarea pelvisului. Te asezi pe spate cu genunchii indoiti. Incordezi muschii abdominali si ridici usor pelvisul. Ramai in aceasta pozitie timp de cinci minute. Se repeta exercitiul de cinci ori in 10-20 de serii.
Exercitii kegel. Acestea sunt miscarile de contractare a muschilor pelvieni. Sunt facute de persoanele care, in mod voluntar, vor sa opreasca fluxul de urina. Exercitiile de acest gen, te ajuta sa previi scurgerile necontrolate de urina si iti intaresc muschii vaginali.
Alimentatia dupa nastere
Credeai ca in momentul in care nasti, scapi in totalitate de burtica si de problemele pe care ti le-a cauzat timp de noua luni. Numai ca acestea apar si dupa nastere. Piele in exces, mancarimi, vergeturi, distasis recti (departarea muschilor drepti abdominali) sau prolaps uterin (schimbarea pozitie uterului) sunt doar cateva dintre posibilele dificultati de care ai putea avea parte.
La fel ca si in cazul exercitiilor fizice, ai parte de cateva reguli si in alimentatia ta dupa nastere. Trebuie sa ai in vedere faptul ca ceea ce tu consumi, ii vei transmite si bebelusului tau prin laptele matern. Ca si in timpul sarcinii. Diferenta este ca acum ai bebelusul in brate cand il hranesti, nu in burtica.
Regula 1- Nu treci peste micul dejun. Prima masa a zilei este cea mai importanta pentru oricine, nu doar pentru proaspetele mamici.
Regula 2 - Mananca fructe si legume. Ar trebui sa mananci cel putin cinci portii de fructe si legume. Acestea iti aduc aportul de vitamine de care ai nevoie dar te si energizeaza.
Regula 3 - Include in meniul tau produsele bogate in fibre (ovaz, linte, seminte, fasole).
Regula 4 - Consuma la masa de pranz amidon. Painea, orezul, cartofii si pastele sunt cateva dintre soiurile cu fibre integrale pe care ar trebui sa le consumi la fiecare masa de pranz.
Reteta 5 - Fara exces de zahar. Prajiturile si ciocolata nu-ti mai stau la dispozitie ori de cate ori vrei, ca in timpul sarcinii. Incearca sa le inlocuiesti cu biscuiti din fibre sau cu fructe uscate.
Sfaturi de la alte mamici
Fie ca au nascut natural sau prin cezariana, mamici din toata lumea s-au confruntat dupa nastere cu problema surplusului de piele de pe abdomen. Poti imprumuta trucurile lor, dar daca nu vor da rezultate nu ai de ce sa fii dezamagita. Organismele sunt diferite si pot reactiona la acelasi "tratament" destul de diferit.
Citeste si: Exercitii fizice care iti vor reda silueta dupa nastere
"Mananci lucruri sanatoase si bei multa apa. Alege fructe proaspete si renunta la mancarea procesata." (Claire)
"Am renuntat la gustarele. A fost greu dar la mine a dat rezultate." (Willow)
"Nu manca din plictiseala. Vopseste-ti unghiile sau calca rufe, numai indeparteaza-te de bucatarie." (Christina)
Surse: http://www.sfatulmedicului.ro, http://www.parenting.com, http://www.babycentre.co.uk, http://www.bellybelly.com.au.