Cum arata burta dupa nastere?
Chiar daca iti poti strange in brate copilul nou-nascut, burtica ta arata ca si cum ai fi inca insarcinata, ba chiar vei fi usor nostalgica gandindu-te la burtica ferma de gravida, avand in vedere ca burta dupa nastere este moale si are tendinta sa se lase.
Linia inchisa la culoare de pe abdomen este inca acolo (linia nigra) si este posibil sa observi si cateva vergeturi inestetice pe burta. Daca ai nascut prin cezariana, zona din jurul inciziei poate fi usor umflata si rosie.
Corpul tau are nevoie de timp sa se refaca. Aminteste-ti ce zic mamele noastre: "Iti trebuie 9 luni sa devii mama si alte noua sa redevii femeie". Este valabil si pentru burtica de gravida. Cu rabdare si putina ambitie abdomenul tau va fi ca inainte de sarcina.
Slabeste dupa nastere - Trucuri si sfaturi de la medicul nutritionist
Ce se intampla cu burta dupa nastere?
Din momentul in care copilul se naste, schimbarile hormonale determina uterul sa se contracte si sa se diminueze treptat, pentru a ajunge la dimensiunile pe care le avea inainte de sarcina. Este nevoie de 6-8 saptamani pentru ca uterul sa redevina la dimensiunea sa normala.
Toate celulele din corpul tau care s-au "umflat" in timpul sarcinii, incep sa elibereze surplusul de lichid, care este eliminat din organism prin urina, secretii vaginale si sudoare.
Si grasimea acumulata pe timpul sarcinii incepe procesul de ardere, mai ales daca alaptezi si faci putina miscare. Oricum ar fi si orice ai face, este nevoie de cateva saptamani bune pentru ca rezultatele sa fie vizibile.
Vergeturile si linia nigra vor persista mai multa vreme. Vestea buna este ca vergeturile devin, cu timpul, mai putin vizibile (6-12 luni de la nastere). Linia inchisa de pe abdomen, specifica femeilor insarcinate, dispare treptat in cursul primului an de dupa nastere, insa sunt cazuri in care aceasta linie nu dispare complet.
Citeste si: Burtiera dupa nastere
In cat timp revine burta la normal?
Am auzit si unele dintre noi chiar am vazut femei care dupa ce au nascut au revenit imediat la dimensiunile de dinainte de nastere.
Fara pic de burta dupa nastere?... Da, se intampla, dar foarte rar. Cele mai multe femei au nevoie de cateva luni bune pentru ca abdomenul sa redevina plat. Si nu trebuie grabit acest proces prin diete chinuitoare pentru ca organismul mamei are, dupa nastere, carente mari de vitamine si minerale, iar o cura de slabire ar putea sa creeze multe probleme. In plus, daca alaptezi, bebe are nevoie de o alimentatie bogata, diversificata si echilibrata pentru a se dezvolta.
Nici cu exercitiile fizice nu trebuie sa exagerezi imediat dupa nastere – corpul tau este obosit si are nevoie de odihna pentru a se reface.
Rabdarea este foarte importanta in acest caz - daca abdomenul s-a extins in 9 luni, logic ar fi sa revina la normal in cel putin tot atatea luni.
Viteza si gradul de revenire la normalitate depind in mare masura de anumiti factori, cum ar fi dimensiunea normala a corpului, cat de mult ai luat in greutate in timpul sarcinii, cat de activa esti si cum esti structurata genetic.
Femeile care au luat mai putin de 15 kg in greutate, au facut exercitii fizice chiar si in timpul sarcinii, care alapteaza si care au nascut un singur copil au mai multe sanse sa se recupereze rapid.
Daca nu alaptezi, poti sa mai reduci din cantitatea de alimente, pentru ca ai nevoie de mai putine calorii acum ca nu mai esti insarcinata. Atentie! Nu vorbim de infometare si nici de renuntarea la anumite alimente. Dupa nastere, ai nevoie de toate vitaminele, mineralele si proteinele care exista. Si nu-i de glumit cu astfel de lucruri, pentru ca infometarea poate insemna anemie severa, lipsa calciului poate duce la probleme grave ale dintilor, oaselor. Si problemele nu se opresc aici.
Citeste si: Schimbarile corpului dupa nastere
Ce poti face pentru ca burta dupa nastere sa arate mai bine?
Alaptarea ajuta, mai ales in primele luni de la nastere. Femeile care alapteaza ard calorii si in procesul de fabricare al laptelui, astfel ca este posibil sa slabeasca mai repede si cu mai putin efort decat cele care nu alapteaza. De asemenea, alaptarea declanseaza contractii care ajuta la micsorarea mai rapida a uterului.
Efortul fizic moderat este indicat pentru o mama care vrea sa slabeasca. Fie ca este vorba despre o plimbare mai rapida in jurul blocului sau in parc, ori de anumite cursuri de yoga sau aerobic dedicate proaspetelor mamici, efortul fizic tonifica muschii abdomenului si arde calorii. Asigura-te ca organismul tau este pregatit, inainte de a incepe antrenamente fizice regulate. Specialistii iti recomanda sa astepti in jur de 6 saptamani pana sa incepi exercitiile fizice.
In unele cazuri este nevoie de mai mult efort fizic pentru ca abdomenul sa redevina plat. La unele femei, apare diastaza recti – separarea muschilor drepti abdominali. Aceasta problema apare mai des la femeile care au avut mai multi copii.
Diastasis recti nu doare, singurele semne fiind pielea suplimentara pe abdomen si tesuturile moi in partea din fata a peretelui abdominal. Mai tarziu, in partea de sus a uterului se poate observa ca peretele abdominal este usor bombat – burta de graviduta, care necesita exercitii specifice. Separarea muschilor drepti abdominali se poate observa inca din timpul sarcinii, asa ca medicul tau iti poate spune ce ai de facut pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata dupa nastere.
Pentru ca burta dupa nastere sa fie sustinuta in procesul de revenire la normalitate, poti incerca o burtiera, care va sustine muschii lasati ai abdomenului si va ajuta la retragerea acestuia.
Citeste si: Top 5 exercitii pentru un abdomen plat dupa nastere
Este recomandata dieta imediat dupa nastere?
O diata sanatoasa este buna oricand. Cu toate acestea, depinde de ce intelege fiecare prin dieta...
O dieta saraca in calorii, dar bogata in vitamine si minerale ar putea sa te ajute sa scapi mai repede de burta, insa da-i naturii timp sa-si faca treaba. Organismul are nevoie de putin timp sa faca pe cale naturala anumite modificari si sa-si revina din toate punctele de vedere. Sarcina implica multe schimbari, iar nasterea implica reversul. O dieta drastica sau un regim alimentar dezechilibrat ar putea sa faca mai mult rau decat bine. In plus, medicii iti recomanda sa astepti cel putin 6 saptamani inainte de a pune la cale o strategie pentru a pierde kilogramele acumulate in timpul sarcinii.
Oricare ar fi aceasta strategie, nu merge pe o dieta severa – iti vei pierde laptele si bebe va fi privat de cel mai bun aliment din lume. Dietele extreme, stresul si oboseala pot reduce cantitatea de lapte produsa in mod normal. In plus, este posibil sa nu mananci suficiente alimente bogate in nutrimente, ceea ce inseamna ca bebe nu poate obtine din laptele matern grasimea si vitaminele necesare unei dezvoltari normale.
Chiar daca nu alaptezi, dieta severa iti poate provoca dezechilibre majore care pot duce la afectiuni grave, iar bebelusul are nevoie, in primul rand, de o mamica sanatoasa... burta dupa nastere nu-l deranjeaza chiar deloc.
Tu ce faci pentru a scapa de burta dupa nastere?
Citeste si: Cum sa fii din nou sexy dupa ce ai nascut
Surse: babycenter.com; fitpregnancy.com; babble.com, ashleysgreenlife.com