1. Am copil. Ce este de facut?
"Cea mai mare frica este cea de necunoscut. Practic, in primele zile, chiar saptamani de viata ale Emei imi era frica de... ea. Stiu ca suna ciudat dar da, la inceput mi a fost frica de propriul copil pentru ca nu-l cunosteam, nu ii intelegeam toate reactiile" spune Anca, o mamica de 28 de ani.
Devii mama practic din momentul in care ramai insarcinata, si incepi sa constientizezi acest rol atunci cand afli acest lucru. Copilul nu vine cu instructiuni de folosire, si din acest motiv, te poti simti blocata sau depasita in fata responsabilitatilor pe care intuiesti ca le ai de asumat. Este normal, aproape toate femeile se confrunta intr-o masura mai mica sau mai mare cu aceste stari, indiferent cat de mult s-au informat si pregatit inainte:
"Spre norocul nostru, ne-am orientat catre o clinica privata pentru nastere, unde am avut parte de un "instructaj" excelent in ce priveste adaptarea armonioasa la viata in 3. Dupa ce am fost invatati cum sa-l tinem in brate, cum sa-i facem baita, ce atitudine sa adoptam in momentele de tensiune si cum sa-i gestionam cat mai bine eventualele crize de plans, ne-au mai ramas inca o serie de intrebari..." spune Andreea, o mamica la fel de tanara. La intrebarea "ce este de facut", Andreea incurajeaza tinerele mamici:
"Cei mai in masura sa va spuna ce e in neregula cu copiii vostri sunt... copiii vostri. Nu priviti bebelusul ca pe o enigma. La inceput oricum au nevoie de foarte putine lucruri: sa fie schimbati, hraniti, incalziti si iubiti. Pe masura ce cresc veti invata sa va-ntelegeti cu ei si sa le recunoasteti fiecare scancet, zambet, gangureala sau grimasa. Veti descoperi c-ati avansat de la complet nestiutori la experti in no time. Iar in ceea ce priveste sfaturile primite din jur legate de cum este mai bien sa iti cresti copilul recomand sa nu "le-o taiati"... Sigur ca le vreti doar pe cele care vi se potrivesc voua si copiilor vostri, insa ascultati-le cu rabdare pe toate, pentru ca uneori sfaturile bune vin de unde va asteptati mai putin!"
Madalina, mamica unei fetite de 2 ani si jumatate, este pe aceeasi lungime de unda: " Toate raspunsurile se afla la voi, voi stiti mai bine... iar atat timp cat va iubiti copiii si v-ati mai si informat, nu aveti cum sa le faceti vreun rau."
2. Doarme, mananca bebe destul?
"Prima mea dilema a fost una comuna: papa bebe destul? Se satura numai cu laptele de mama? Este laptele meu destul de satios? Pana la urma am aflat raspunsul: bebe se satura, dar papa des deoarece adoarme la san inainte sa si faca plinul, asa e si acum la 6 luni, papa putin si des! Iar a doua mea dilema a fost cea legata de somn: oare doarme destul? de ce se trezeste asa de des noaptea? dar acum de cand papam si mancarica solida dormim mai bine si mai legat, spune Roxana.
Aceeasi dilema legata de somn a avut-o si Anca care a rezolvat-o prin alegerea metodei de co-sleeping: "Mi-a fost foarte greu sa fac fata lipsei somnului, insa am reusit sa gasim cea mai buna varianta pentru familia noastra, pentru a ne odihni, mai exact co-sleeping adica am mutat-o pe Ema din patutul ei in patul nostru."
3. Sunt mama: ce se intampla cu mine?
Intrarea in noul rol de mama aduce cu sine schimbari atat pe plan fizic, cat si psihologic. Ingrasarea, aparitia laptelui pot fi insotite de depresii sau stari de profunda neputinta.
"De asemenea, a trebuit sa trec peste celebra depresie post natala denumita si baby blue (adica forma cea mai usoara si intalnita la majoritatea proaspetelor mamici). Concret, ma apuca plansul din orice prostie si nu puteam sa raman singura o secunda. In cazul acesta, este foarte important sprijinul partenerului. Un alt aspect extrem de important este regretul. Mai exact regretul vietii de dinaintea copilului. Se intampla in primele zile de viata ale copilului si, desi sunt convinsa ca mamicile nu recunosc, este ceva perfect normal. Din fericire, eu am citit foarte mult atat inainte cat si dupa nastere si ma asteptam sa ma confrunt cu aceste trairi. Problema este ca regretul aduce si sentimentul de vinovatie. Partea buna este ca trece repede si ajungi ca, in cateva zile/ saptamani sa nu-ti mai poti imagina viata fara copilul tau. Acum regretul meu este ca nu am facut un bebe mai repede!" spune Anca, mamica Emei in varsta de 9 luni.
Depresia post-natala apare de fapt tocmai pe fondul acestei descurajari in fata unui nou eveniment din viata femeii proaspat intrata intr-o noua etapa de viata. Informarea in legatura cu toate aceste stari fizice si psihologice te poate ajuta sa intelegi ce se intampla cu tine si sa intampini in cunostinta de cauza cele ce urmeaza. Cunoasterea poate influenta si ajuta mult starea psihologica.
Mamica Andreea incurajeaza proaspetele mamici: "Aveti incredere in voi si pastrati-va calmul. O sa fiti uimiti de cat de prompt va actioneaza instinctul in situatiile limita."
4. Ce gradinita sa aleg?
Uneori, prea multe oferte si optiuni te pot deruta si iti pot ingreuna procesul de alegere a gradinitei pe care o va urma copilul tau. Fie ca este vorba despre una privata sau de stat, cu program normal sau prelungit... ai nevoie sa stai si sa te gandesti serios inainte, sa comunici cu partenerul, sa te informezi pentru a face optiunea cea mai potrivita pentru copilul tau. Madalina, mamica Mariei de 2 ani si 6 luni spune ca asta a fost o dilema reala pentru ea, si ca inca nu i-a gasit rezolvare:
"Exista astazi atat de multe influente negative in jur, si nu stii cum sa iti feresti copilul de acestea. Noi am incercat sa ii dam o educatie cat mai buna, pentru ca stiu ca acesti ani sunt foarte importanti, pentru ca aceasta este perioada cand se formeaza "baza". Am vrea ca buna educatie sa fie continuata si educatorii care vor interactiona cu Maria. Dar mai avem timp pana la 3 ani sa ne gandim."
5. Cat stau cu bebe acasa?
Probabil ca aceasta este, daca nu dilema, atunci intrebarea care apare, mai devreme sau mai tarziu in mintea multor mamici. Desi conform legii poti sta cu copilul acasa 2 ani, mamicile se plang ca situatia financiara este destul de constrangatoare si ca acesta este un motiv intemeiat sa se duca la munca. Astfel ca cele mai multe mamici se duc la serviciu inainte ca micutul sa implineasca 2 ani.
"M-am intrebat mult inainte sa implineasca Maria 2 ani daca sa ma duc sau nu inapoi la serviciu, dar, datorita nevoilor financiare, am decis sa ma intorc la munca." spune Madalina. |
Indiferent cat de mult va citi, si cat de mult se va informa, fiecare mamica va alege ce crede ca este bine pentru ea si pentru familia ei, aranjandu-si in mod personal prioritatile.
Andreea, mamica lui Andrei in varsta de 10 luni, sfatuieste cu drag tinerele mame: "Alegeti pentru copilul vostru un pediatru calm, rabdator si interesat. Evitati-i pe cei care nu va pun intrebari sau care va raspund in cateva cuvinte la ale voastre, pe cei care va prescriu cate un "leac" la fiecare vizita, chiar daca vizita este doar de rutina si care va consulta evaziv copilul apoi va grabesc afara din cabinet. Un pediatru bun il va asculta pe bebe cu stetoscopul la fiecare vizita, il va controla in gat, ii va palpa burtica si va va pune o serie de intrebari legate de hrana, somnul si starea generala a celui mic. Daca ati plecat de la doctor cu mai multe intrebari decat ati venit, nu-i mai calcati pragul cabinetului in veci. Si inca ceva: Daca va-ntrebati cand o sa reusiti sa le faceti pe toate, raspunsul "niciodata". Mi-a ramas in minte un citat: "o mama buna are vase murdare, podele curate si copil fericit."
Tu te-ai confruntat cu aceste dileme? Ai mai intalnit si altele? Impartaseste-ne solutiile pe care le-ai gasit!