Dar, oricate griji ai avea, dupa o luna si jumatate de la nastere, perioada in care trebuie sa eviti si contactele sexuale, este recomandat sa faci un control ginecologic. Unele mamici nu respecta niciuna din aceste doua recomandari, iar urmarile sunt printre cele mai neplacute, una dintre cel mai des intalnite fiind endometrioza.
Endometrioza consta in prezenta unui tesut asemanator endometrului (mucoasa uterina) in alta parte decat in mod normal, de obicei in trompele uterine, ovare sau la nivelul tesuturilor pelvine.
O sa doara?
In cazul altor mame, frica este cea care le impiedica sa mearga la control. Daca ai nascut pe cale naturala, primul consult ginecologic poate fi neplacut, insa gandeste-te in primul rand la sanatatea ta!
Nedepistate la timp, complicatiile de dupa nastere pot avansa la forma cronica, inrautatind situatia. Este binecunoscut faptul ca, este mult mai bine sa previi decat sa aplici ulterior oricare tratament.
Pentru a-ti invinge teama, gandeste-te ca toate mamicile trec prin asa ceva si ca neplacerea va trebui suportata doar cateva minute. Este nevoie de cateva minute pentru a evita ceva ce te poate influenta negativ ani de zile!
Ai nascut pe cale naturala?
Daca ai nascut pe cale naturala si s-a recurs la epiziotomie, medicul va verifica starea vindecarii inciziei si a peretilor colului uterin, pentru depistarea eventualelor inflamatii (cervicita) si pozitia colului.
Epiziotomia este taietura chirurgicala facuta chiar inainte de delivrenta in zona musculara dintre vagin si anus (perineu) pentru a largi deschiderea vaginala.
Forma neobisnuita a colului uterin este cauza, de cele mai multe ori, desfacerii cusaturilor, situatie in care vor trebui realizate unele noi. Este un procedeu dureros, dar strict necesar, altfel putandu-se ajunge la inflamarea cronica a colului uterin.
Iata cateva sfaturi pentru vindecarea ranii:
- foloseste un prosop rece pentru calmarea durerii;
- foloseste o perna, daca nu poti sta confortabil;
- pastreaza curat locul inciziei;
- schimba-ti des lenjeria intima, chiar de mai multe ori pe zi, pentru ca zona genitala sa fie mereu curata si uscata. De asemenea, alege lenjeria de bumbac, in defavoarea celei tanga sau din sintetic, care favorizeaza aparitia infectiilor;
- incepe sa faci exercitii Kegel;
- daca durerile se intensifica sau locul inciziei s-a umflat, prezinta-te de urgenta la un consult ginecologic.
Ai ales cezariana?
Nici tu nu esti scutita de vizita la medic, implicatiile fiind la fel de serioase. Nu ai de ce sa te temi! Consultatia va semana cu cele din timpul sarcinii, cu care esti obisnuita deja.
In urma unei nasteri prin cezariana, uterul se contracta mai putin decat in cazul unei nasteri normale si, ca urmare, urme de sange inchegat si fragmente de placenta pot ramane in interiorul uterului, ducand la inflamarea acestuia.
Dupa cezariana, riscul de a se ajunge la endometrita este mult mai mare decat dupa o nastere normala. Endometrita consta in inflamarea endometrului (mucoasa uterina).
Nu uita ca sanatatea este cea mai importanta si merita sa iti invingi orice frica! Familia ta si micutul tau au mare nevoie de o mami fericita si sanatoasa!