Ce este si cum se manifesta carenta de calciu
Principala functie a calciului este consolidarea si mentinerea unei bune functionari a scheletului si dintilor. Totodata, calciul detine un rol important in intarirea oaselor si dintilor (99% din calciul din organism se afla in oase si dinti), reglarea coordonarii musculare (contractii si relaxari), reglarea functiei inimii, coagularea sangelui, transmiterea mesajelor de la sistemul nervos, functionarea enzimelor. Prin urmare, calciul este foarte important si este prezent si necesar in functionarea intregului organism.
Hipocalcemia este cea mai frecventa tulburare minerala a organismului, cu manifestari diferite in functie de gravitate. Apare atunci cand concentratia de calciu din organism scade sub 8,8 mg/dl si este cea mai frecventa tulburare a organismului. Manifestarile lipsei de calciu variaza de la tulburari comportamentale, tulburari nervoase pana la tulburari musculare. O lipsa acuta de calciu poate conduce la tulburari comportamentale ce se pot agrava, precum anxietate, irascibilitate pana la depresii si halucinatii. Totodata, carenta poate conduce la tremor, palpitatii, insomnie, somnolenta, lipotimie si scaderea concentratiei si atentiei. Lipsa de calciu conduce in acelasi timp si la aparitia spasmelor musculare, resimtite ca dureri puternice, ce pot dura de la cateva secunde la cateva minute.
De ce si cum ne afecteaza lipsa de calciu in timpul verii
Organismul isi ia calciul din apa si din alimentele care contin acest mineral in cantitati mari, insa nu retine decat o mica parte din nevoile sale, restul fiind eliminat prin urina si prin transpiratie, in special in timpul verii, cand mineralele se pierd mult mai usor, din cauza caldurii si a transpiratiei.
Si alimentatia defectuoasa este raspunzatoare pentru pierderea de calciu. Aportul alimentar de calciu este necorespunzator in lunile de vara, iar dieta bogata in fosfati (prezenti in bauturi carbogazoase, mezeluri, branza topita si conservele de carne) si in cofeina si cacao scade dramatic absorbtia de calciu. Pentru a asimila eficient calciul in organism, trebuie sa il ajuti cu un supliment natural sau artificial de vitamina A, D si C.
Vitamina D este cea care ajuta la stabilizarea si absorbtia calciului in organism, si de obicei, vitamina D se poate sintetiza vara prin expunerea la soare. Un aspect mai putin cunoscut insa, este faptul ca lotiunile de protectie solara blocheaza sinteza de vitamina D. Sintetizarea vitaminei D se face in mod diferentiat in functie de varsta si sex, de aceea femeile trebuie sa stea mai mult la soare pentru a sintetiza corect vitamina.
Ce solutii sunt indicate
Pe langa alimentele bogate in calciu, medicii recomanda suplimentele pe baza de calciu si vitamina D si adeseori si magneziu. Acestea sunt asociate deoarece exista o stransa legatura, vitamina D fiind, asa cum am observat, cea care ajuta in special la absorbtia calciului. La copiii sub 2 ani, vitamina D ar trebui administrata zilnic, sub forma de picaturi sau tablete. La adulti, pe langa dieta corespunzatoare ce ar trebui sa contina legume precum varza, conopida, broccoli, salata, telina, mazare si fasole, precum si lactate si praf de coaja de ou amestecat cu miere, este necesara suplimentarea alimentatiei cu tablete vitaminice cu zinc, magneziu, calciu si vitamina D. La adultii peste 45 de ani, pierderea de calciu din oase conduce la osteoporoza, prin urmare, dieta trebuie sa fie completata obligatoriu cu un supliment.
Osteocare Original Plus - 30 comprimate de la Vavian Pharma este un supliment alimentar ce ajuta la fixarea calciului in oase, stimuleaza imunitatea si formarea celulei osoase si ajuta la absorbtia optima a calciului si magneziului in organism. Osteocare Fizz si Osteocare Sirop sunt ideale pentru administrare persoanelor care au probleme de inghitire a comprimatelor, precum si copiilor cu varsta peste un an. Se recomanda una sau doua tablete dizolvate in apa inainte sau dupa masa principala sau o lingurita de 2-3 ori pe zi, in cazul siropului.