Sangerarile din primele zile dupa nastere
Imediat dupa nasterea copilului, te vei confrunta cu scurgeri vaginale. Sangele eliminat va fi de un rosu aprins, iar cantitativ va fi mai mult decat in mod normal - desi nu ar trebui sa fie nevoie sa folosesti mai mult de un absorbant intr-un interval de patru ore. Daca ti se intampla sa folosesti mai multe consulta medicul. Fluxul scurgerilor va scadea dupa prima saptamana, iar culoarea se va modifica de la rosu aprins la un rosu palid, apoi spre rosu-maroniu. Dupa oprirea sangerarii care dureaza intre 7 si 10 zile (depinde de fiecare organism in parte) vei observa o scurgere alb-galbuie care poate prezenta si un miros, insa nu foarte puternic. Aceste scurgeri galbui pot persista aproximativ 6 saptamani dupa nastere si nu prezinta un motiv de ingrijorare.
Igiena intima dupa sarcina
Foloseste absorbante externe. Este important ca dupa nasterea copilului sa utilizezi absorbante externe, nu tampoane interne. Tampoanele obstructioneaza fluxul de sange si faciliteaza dezvoltarea bacteriilor, ceea ce ar putea duce la infectii. Schimba absorbantul la fiecare patru ore, chiar daca nu este plin.
Repaos cat mai mult posibil. Dupa nastere, ai nevoie de repaos la pat pentru a te recupera. Administrarea medicamentelor pentru diminuarea durerii este posibila numai la recomandarea medicului. In unele cazuri se pot efectua transfuzii, daca proaspata mamica a pierdut mult sange la nastere si este anemica.
Nu ai voie sa intretii raporturi sexuale cat timp sangerezi. Dupa sarcina uterul incearca sa revina la forma si dimensiunile initiale, de aceea penetrarea poate fi dureroasa. Inainte de a te decide sa-ti reiei viata sexuala mergi la un consult ginecologic. Intreaba medicul si depre eventualele posibilitati de contraceptie.
Prima menstruatie dupa nastere
Daca nu alaptezi
Dintre femeile care aleg sa nu alapteze bebelusul, aproximativ in 80% dintre cazuri, prima menstruatie apare la zece saptamani dupa nastere. Nu este nimic in neregula cu organismul tau daca ciclul menstrual nu este regulat in urmatoarea perioada. Nu uita ca pe tot parcursul sarcinii menstra a lipsit si acum tu ai nevoie de timp pentru a reveni la normal. In maxim 6 luni ciclul tau menstrual va fi regulat, aproximativ la fel ca inainte de sarcina.
Daca alaptezi
Alaptarea poate intarzia instalarea menstruatiei si ovulatia cu aproximativ 20 saptamani dupa nastere sau chiar mai mult. Cu toate acestea, nu sunt putine cazurile in care prima menstruatie apare mai devreme sau mai tarziu de 20 de saptamani. Fiecare femeie este unica si asa si nivelul sau de hormoni, deci este practic imposibil sa stabilim o perioada standard de aparitie a primei menstre.
Majoritatea femeilor care au alaptat o perioada indelungata de timp se plang de cantitatea excesiva de sange pe care-l elimina in timpul unei menstruatii. Este adevarat ca dupa sarcina cateva luni de zile cantitatea de sange pierduta va fi mai mare decat te-ai obisnuit pana acum. O posibilitate de reglare a ciclului menstrual dupa sarcina este acupunctura. Insa inainte de a te prezenta la o sedinta cu un acupuncturist, informeaza-te daca acesta este la curent cu zona la care vrei sa lucrezi tu. Unii acupuncturisti nu se ocupa de asa ceva.
Cand voi avea iar ovulatie?
Este important sa retii ca ovulatia si menstruatia nu se intampla numai impreuna - este posibil sa fii la ciclu fara ovulatie sau poti avea ovulatie si la o perioada de timp, scurta ce-i drept, apare menstruatia. Sansele de a te afla la ovulatie in primele sase saptamani dupa nastere sunt foarte mici.
Atunci cand mergi la primul consult ginecologic dupa ce ai dat nastere discuta despre contraceptive daca nu vrei sa ramai insarcinata curand. Cand un copil suge trimite semnale glandei pituitare pentru a elibera prolactina. Daca alaptezi destul de frecvent, corpul tau produce un nivel destul de ridicat de prolactina si astfel ovulatia poate fi suprimata.
Momentul exact cand ovulatia se va relua este greu de estimat. In unele cazuri ovulatia nu apare pana cand alaptarea nu a luat sfarsit definitiv.
Atunci cand alaptez pot ramane insarcinata?
Alaptarea poate fi o metoda sigura de contraceptie (aproximativ 2% rata de esec), atata timp cat indeplinesti toate caracteristicile:
* Bebelusul tau este alaptat exclusiv;
* Bebelusul este mai mic de sase luni ;
* Daca nu ai avut inca menstruatie dupa nastere;
* Alaptarea are loc intre 4 si 6 ore.
In cazul tau la cat timp s-a instalat prima menstuatie?