- Ce este coronavirusul?
- Infecția cu coronavirus- simptome
- Manifestările care ar trebui să ne pună în gardă pe fiecare dintre noi întrucât pot dovedi prezența infecției cu coronavirus sunt:
- Infecția cu noul coronavirus- cum se răspândește
- Infecția cu coronavirus- care este situația în prezent
- Infecția cu coronavirus- cum te poți proteja
Ce este coronavirusul?
Coronavirusul face parte dintr-o mare familie de agenți patogeni, care pot provoca de la infecții respiratorii moderate până la unele severe, chiar fatale.
Infecția cu coronavirus- simptome
Dacă până de curând se credea că o astfel de infecție determină cu precădere febră, tuse, dificultăți în respirație, pneumonie și stări de slăbiciune, s-a constatat că noul coronavirus din Asia poate fi însoțit și de simptome precum diaree, greață, vomă, diminuarea apetitului.
Un caz recent care a confirmat legătura dintre tulburările digestive și infecția cu coronavirus este cel al unui bărbat în vârstă de 45 de ani din orașul Wuhan, unde a fost raportat și primul caz de infecție din acest an. Ajuns la camera de gardă, bărbatul respectiv le-a precizat medicilor că avea diaree de trei zile. În urma unor investigații mai complexe, inclusiv a efectuării unei radiografii pulmonare, medicii au putut să sesizeze opacitatea plămânilor, semn că aceștia erau infectați. După aceea s-au efectuat și alte teste speciale, iar pacientul a fost diagnosticat cu o infecție cu coronavirus.
Manifestările care ar trebui să ne pună în gardă pe fiecare dintre noi întrucât pot dovedi prezența infecției cu coronavirus sunt:
• Dureri de cap
• Palpitații
• Respirație îngreunată
• Febră
• Ochi congestionați
• Diaree
• Greață
• Diminuarea apetitului
• Stare de epuizare
• Dureri musculare
• Febră
În același timp, medicii atrag atenția asupra următorului aspect: la unele persoane, există posibilitatea să apară infecții slabe cu coronavirus, iar în acest caz acestea vor fi afectate de dureri în gât și o stare de moleșeală.
Perioada de incubație pentru o infecție cu noul coronavirus poate fi îndelungată, de până la 14 zile, interval în care persoana afectată poate să nu acuze niciunul dintre simptomele specifice. Totodată, există posibilitatea ca nu toate persoanele care vin în contact cu o persoană infectată cu coronavirus să dezvolte boala. Este cazul unei familii formate din 6 membri din Wuhan, 5 dintre ei fiind detectați pozitiv cu virusul, iar unul dintre ei nefiind infectat.
Infecția cu noul coronavirus- cum se răspândește
Principalul mod de transmisie a bolii este de la animal la om. După aceea, odată ce boala ajunge la om, modalitatea de răspândire a infecției cu coronavirus se realizează în felul următor:
• Prin aer (prin particulele provenite de la strănut sau de la tuse)
• Prin contact personal (de exemplu, dacă vom da mâna cu o persoană infectată cu coronavirus)
• Prin atingerea unui obiect ce are pe el particule virale (și după aceea sunt atinse nasul, gura, ochii, fără să te speli pe mâni)
• În cazuri rare, se poate vorbi și despre o infectare prin intermediul materiilor fecale
Infecția cu coronavirus- care este situația în prezent
Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost identificat în Wuhan (China) pe 31 decembrie 2019. De atunci, boala a ajuns și în țări precum: Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Australia, Franța, Taiwan și altele. Sâmbăta care a trecut, pe 25 de ianuarie, în Canada s-a raportat un „posibil” caz de infecție cu coronavirus la un bărbat de 50 de ani care fusese în Wuhan și tot zilele trecute în Portugalia s-a discutat despre un alt „posibil” caz la un pacient din Lisabona care se întorsese din China.
Potrivit experților chinezi, există posibilitatea ca, până la finalul acestei luni, în China să existe cam 350.000 de persoane infectate cu coronavirus. În această țară, au murit din cauza virusului cel puțin 26 de persoane. Ca urmare a răspândirii virusului, autoritățile chineze au decis inclusiv interzicerea vizitării Marelui Zid și a Disneyland din Shanghai, în timp ce în mai multe orașe ce au în jur de 40 de milioane de locuitori locuitorilor li s-a interzis să iasă din ele, iar accesul la transportul public a fost blocat. Într-un spital din China au fost infectați cu coronavirus inclusiv 13 asistente și un medic.
Primul caz cu infecție cu coronavirus din SUA a fost raportat pe 21 ianuarie, iar un altul a fost confirmat pe 24 ianuarie. În Marea Britanie, până acum au fost testate 14 persoane suspecte de infecție, dar în cazul lor rezultatele s-au dovedit a fi negative. În aeroporturile din statele afectate se efectuează permanent controale amănunțite, în special monitorizarea temperaturii călătorilor.
Infecția cu coronavirus- cum te poți proteja
Sfaturile pe care le dau medicii în legătură cu evitarea, pe cât posibil, a unei infecții cu coronavirus, se referă la:
• Spălarea pe mâini pentru cel puțin 20 de secunde
• Utilizarea soluțiilor pentru dezinfectarea mâinilor
• Protejarea cu o mască dacă ești în spații aglomerate
• Acoperirea nasului/gurii în caz de strănut/tuse
• Evitarea venirii în contact cu persoane care suferă de infecții respiratorii- Dacă s-a venit în contact cu o astfel de persoană, este necesară dezinfectarea cât mai rapidă a mâinilor
• Evitarea contactelor neprotejate cu animale sălbatice
• Evitarea consumului de carne gătită insuficient/crudă
În cazul în care ai călătorit în China sau în alte țări afectate de coronavirus și ai dificultăți în respirație, febră, stare de slăbiciune, tulburări digestive și oricare dintre simptomele menționate anterior, auto-izolează-te la domiciliu și solicită cât mai rapid ajutor medical.
Surse: bbc.com, dailymail.co.uk, livescience.com
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com