Aceste boli sunt aproape de-o seamă cu omenirea. Adesea le tratăm drept fenomene cotidiene, astfel că toți avem câte o metodă „bine rodată" pentru prevenirea și tratarea lor. Aceste metode de vindecare însă, de multe ori nu au efect. Chiar și antibioticele prescrise de medic ajută doar în cazul infecțiilor bacteriale, dar nu pot învinge virușii. Prin urmare, prevenirea îmbolnăvirii este mai importantă decât atenuarea simptomelor!
Cuvântul-cheie și în acest caz este sistemul imunitar, adică sistemul de apărare natural al organismului nostru. Organismul este capabil să lupte cu agenții patogeni dacă propriul sistem de apărare funcționează bine. Pentru funcționarea sistemului de apărare este nevoie de un echilibru armonios al anumitor substanțe vitale pentru organismul nostru.
Suplimentarea de iarnă cu vitamine, minerale și oligoelemente
Alimentația necorespunzătoare, solicitarea accentuată, sarcina, anumite procese fiziologice, sau dieta presupun un necesar crescut de vitamine, minerale și oligoelemente. Oboseala care se manifestă în perioada de toamnă și iarnă este cauzată tot de lipsa acestora. Trebuie să acordăm atenție sporită alimentației în această perioadă, când avem la dispoziție din ce în ce mai puține fructe și legume proaspete și numărul orelor cu soare este în scădere.
Iarna tindem să consumăm alimente mai energizante și mai puține legume proaspete. Alimentația de iarnă este diferită de cea obișnuită în alte anotimpuri, de aceea este foarte important ca în această perioadă să acordăm atenție sporită suplimentării cu vitamine, minerale și oligoelemente, indispensabile organismului nostru.