Remedii pentru rau de masina

Remedii pentru rau de masina

Irina Olteanu - Redactor Senior

Raul de masina face parte din categoria mai mare a raului de miscare si apare la orice varsta, afectand in special femeile si copiii. Din fericire, exista o serie de remedii pentru raul de masina care usor de utilizat si deloc costisitoare.

Aspecte importante

Raul de masina inseamna senzatia resimtita cand miscarea pe care o percepeti la nivelul urechii interne (canalele semicirculare) este diferita de cea pe care o vizualizati si reprezinta o problema destul de des intalnita. Aceasta senzatie progreseaza de la un usor disconfort la transpiratie si/sau ameteala, fiind urmata de obicei de stare de greata si/sau varsaturi. In unele cazuri, apar paloare (piele palida) si salivatie abundenta alaturi de durere de cap si oboseala. Desi femeile gravide si copiii sunt mai predispusi acestei neplaceri, exista si o serie de factori care pot contribui la aparitia sa, cum sunt teama sau anxietatea legata de calatorie, un sistem prost de ventilatie si imposibilitatea de a privi pe geam (daca nu puteti simti miscarea pe care o vedeti cu ochii, creierul primeste semnale eronate). rau de masina

Un aspect evidentiat recent de studii stiintifice consta in faptul ca raul de miscare poate fi indus prin autosugestie (unele persoane se pot convinge pe sine ca le este rau), prin urmare daca sunteti insotiti de persoane sensibile in acest sens, ar fi mai bine sa le evitati pe durata calatoriei. In general, nu trebuie sa apelati la medic decat daca incepeti sa prezentati simptome de deshidratare din cauza varsaturilor persistente. Raul de masina dispare de obicei odata cu incetarea miscarii.

Diagnosticul se realizeaza doar prin expunerea simptomelor in asociere cu circumstantele in care acestea au aparut, nefiind necesare teste de laborator. Retineti ca exista o serie de medicamente care intensifica senzatia de greata resimtita de organism (antibiotice, antidepresive, antiparazitare, bifosfonati etc.) prin urmare este indicat sa parcurgeti in prealabil prospectul acestora.

Remedii

Concentrarea pe un punct fix
Pentru a trata simptomele cum sunt ameteala usoara si senzatie generala de greata, puteti sa va fixati privirea asupra unui punct stationar din afara masinii (cum ar fi o cladire aflata la distanta) sau in directia orizontului si priviti doar in fata (nu in spate). Acest lucru va ajuta la sincronizarea semnalelor dintre urechea interna si creier. In acest sens, va puteti aseza pe scaunul din fata pentru a avea o perspectiva exterioara mai buna. Puteti face si scurte opriri din cand in cand (daca este posibil) pentru a iesi din masina si a respira. Evitati in schimb sa cititi sau sa priviti un obiect din masina timp indelungat pentru a nu transmite semnale eronate creierului.

Apelati la distragerea atentiei
Fie ca apelati la muzica sau folositi aromaterapie (esente precum menta sau lavanda), este bine sa pastrati o atitudine calma si relaxata pe timpul calatoriei cu masina. Incercati sa dormiti, fie mentinand capul rezemat de tetiera, fie intinzandu-va pe bancheta (daca nu reusiti sa adormiti, cel putin inchideti ochii), minimizand pe cat posibil miscarea corpului. Deschideti geamul si inspirati aer pentru a va racori si incercati sa mentineti respiratiile profunde si lente (cele scurte, superficiale si rapide pot contribui la agravarea simptomelor).

Alimentatie
In ceea ce priveste alimentatia, este indicat sa nu consumati alcool si sa evitati alimentele grele (greu digerabile) si mirosurile puternice. Mirosul mancarurilor picante sau grase poate grabi/intensifica aparitia simptomelor. Uneori, va simtiti mai bine daca mancati ceva usor inainte de a calatori (depinde de fiecare in parte) pentru a evita sa vomitati doar bila. Puteti opta pentru biscuiti simpli sau o felie de paine (eventual prajita). Este important sa luati cu voi multe lichide, utile si in cazul aparitiei varsaturilor.

Acupresiune
Este folositoare in cazul deranjamentelor stomacale cauzate de raul de masina, actionand prin echilibrarea fluxului de energie din organism (denumit chi de medicina chinezeasca) si greata (semn al dizarmoniei). Conform unui studiu publicat, persoanele care au beneficiat de acupresiune la nivelul incheieturilor (mainii) au prezentat simptome mai usoare. Puteti utiliza aceasta tehnica pozitionand degetul mare deasupra incheieturii (3 degete mai sus de incheietura) timp de cateva minute (sau pana dispar simptomele). In comert, in special in farmacii, sunt disponibile bratari (nu prezinta nicio contraindicatie sau reactiii adverse) ce functioneaza pe baza acestui principiu atat pentru adulti, cat si pentru copii. Exista posibilitatea ca in cazul unor persoane sa nu ofere ameliorari semnificative.

Remedii naturiste
Ghimbirul constituie un remediu natural si usor de utilizat pentru o multitudine de probleme digestive ce implica greata. In cadrul unui studiu publicat in anul 2003, persoanele care au consumat un supliment de ghimbir inainte de a efectua o calatorie cu roller-coaster-ul au resimtit o stare mai usoara de greata (cantitatea de supliment recomandata este intre 1000-2000 mg cu o ora inainte de calatorie). Daca doriti sa preparati ceai din planta cruda, taiati o bucata din radacina de ghimbir si introduceti-o in apa fierbinte timp de 30 secunde - cateva minute (testati in acest interval gustul, deoarece devine pregnant intr-un interval extrem de scurt). Daca optati pentru ghimbir ca atare, taiati o jumatate de lingurita din planta si zdrobiti-o cu cutitul, inghitind-o intreaga. Trebuie insa sa retineti faptul ca ghimbirul poate subtia sangele. Prin urmare trebuie sa cereti sfatul medicului inainte de a-l utiliza (in special daca urmati un tratament medicamentos ce implica coagularea sangelui). Mai pot fi de folos in combaterea raului de masina si lamaia sau menta (sub forma de limonada/bomboane sau ceai, dar si merele verzi (datorita gustului acru).

Medicamente
Medicamentele trebuie administrate doar la recomandarea medicului sau in simptome grave cum sunt varsaturile. Antihistaminicele (precum Benadryl, Aerius) blocheaza practic simptomele din unele zone ale creierului care controleaza starea de greata si varsaturile si trebuie administrate in doza recomandata cu aproximativ o ora inainte de a calatori. Trebuie sa aveti grija cand le utilizati daca suferiti de astm, hipertensiune, hipertiroidism sau glaucom, deoarece prezinta o serie de reactii adverse (dureri de cap, uscaciunea gurii, ameteala, vedere incetosata si ocazional dezorientare). In plus, pot cauza o stare de somnolenta, asa ca este indicat sa le evitati daca sunteti la volan sau operati echipamente grele. Sunt disponibili si plasturi cu Scopolamina ce functioneaza in mod similar (interferand cu conexiunea dintre nervi si portiunea din creier ce controleaza varsaturile) ce se ataseaza in spatele urechii (este indicat sa va spalati pe maini dupa aplicarea acestora).

Antiemeticele cum sunt Emestop, Emetiral, Torecan si Metoclopramid prezinta de asemenea o serie de reactii adverse (in mare parte similare cu cele ale antihistaminicelor) si sunt in general contraindicate copiilor, in cazul lor putandu-se opta pentru solutii cu mai putine probleme asociate.

Pentru persoanele care sufera de migrene din cauza raului de masina, poate fi recomandat Rizatriptan, util in aproape 87% dintre cazuri, conform statisticilor, deoarece regleaza nivelul de serotonina (considerat a avea legatura cu durerile de cap din migrene). Efectele sale secundare includ uscaciunea gurii si ameteala.

Puteti achizitiona din farmacii si un remediu homeopat, Cocculine, care nu declanseaza reactii adverse, insa trebuie utilizat cu precautie de persoanele care sufera de afectiuni ereditare rare la intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza ori de afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei. Poate fi administrat si copiilor, insa nu se cunoaste siguranta utilizarii sale in cazul gravidelor si femeilor care alapteaza. Nu in ultimul rand, puteti apela la fizioterapie, invatand intr-un mediu controlat cum sa va stapaniti echilibrul pentru a va adapta miscarii (insa nu este demonstrata eficacitatea sa).

Citeste si:

Ghid de calatorie pentru femeile insarcinate 

Raul de miscare la copii 

Surse:
http://health.howstuffworks.com; www.foxnews.com; www.medicinenet.com; http://studenttravel.about.com/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?
    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?

    Micuțul tău are rău de mașină? Uite ce poți să faci ca să previi, dar și să tratezi răul de mișcare pentru ca al tău copil să se bucure, din nou, de drumul cu mașina.

    Nu mai lăsați copiii nesupravegheați în mașină! O mamă a fost calcată cu mașina de copilul ei de 6 ani, în parcare la Ikea
    Nu mai lăsați copiii nesupravegheați în mașină! O mamă a fost calcată cu mașina de copilul ei de 6 ani, în parcare la Ikea

    Un accident neobișnuit a avut loc în parcarea unui centru comercial din capitală. Autorul a fost chiar un copil de 6 ani lăsat nesupravegheat în mașină. Băiatul și-a...

    O femeie fără permis și-a lăsat copilul de 3 ani în mașină. Micuțul a pornit mașina și și-a lovit mama
    O femeie fără permis și-a lăsat copilul de 3 ani în mașină. Micuțul a pornit mașina și și-a lovit mama

    O mamă a plecat la cumpărături cu mașina familiei și fiul ei de numai trei ani, deși nu avea permis de conducere. Lucrurile s-au complicat când l-a lăsat pe micuț singur...

    Studiile confirmă: uitatul copilului în mașină i se poate întâmpla oricui
    Studiile confirmă: uitatul copilului în mașină i se poate întâmpla oricui

    Probabil că orice părinte își spune „Nu are cum să mi se întâmple mie” atunci când se gândește că își poate uita copilul în...

    La numai 4 ani a plecat cu mașina mamei sale la drum. Cum l-au găsit polițiștii pe micuțul șofer
    La numai 4 ani a plecat cu mașina mamei sale la drum. Cum l-au găsit polițiștii pe micuțul șofer

    Un băiețel de patru ani ar putea avea un viitor în Formula 1, după ce a luat mașina mamei sale la o plimbare în Olanda. Cel mic a reușit să ia cheile fără ca părinții...

    O fetiță de 5 ani și-a salvat frații după ce părinții au murit într-un accident de mașină
    O fetiță de 5 ani și-a salvat frații după ce părinții au murit într-un accident de mașină

    Synthia Rose Day, o fetiță de 5 ani din vestul Australiei, a fost premiată pentru curajul incredibil de care a dat dovadă în ziua în care părinții ei au murit într-un...

    O mamă și-a călcat cu mașina, din greșeală, fetița de doar 7 ani. Copila se află în stare gravă la spital
    O mamă și-a călcat cu mașina, din greșeală, fetița de doar 7 ani. Copila se află în stare gravă la spital

    O fetiță în vârstă de 7 ani din Dărmănești, județul Argeș a fost lovită cu mașina, din greșeală, de către mama ei. Femeia își parca vehiculul în curtea...

    Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină
    Filmarea care a scandalizat mămicile: O femeie agresată verbal de un bărbat, pentru că alăpta în propria mașină

    Alăptarea în public încă mai reprezintă un subiect tabu nu numai în România, ci și în alte părți ale lumii. O mămică de peste Ocean, de exemplu, a fost...

    © 2024 Qbebe