Poftele tale sunt mesaje importante ale organismului despre sănătatea ta

Poftele tale sunt mesaje importante ale organismului despre sănătatea ta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre indicatorii stării noastre de sănătate se află și poftele pentru anumite alimente și gusturi. Așa cum veți afla din articolul de mai jos, acestea sunt influențate de prezența unor afecțiuni sau a unui deficit de nutrienți. De asemenea, veți vedea cum ar trebui să procedați pentru ca acestea să nu vă pună în pericol sănătatea sau silueta.

Dacă poftim mereu la ceva dulce

Specialiștii în domeniul nutriției au efectuat mai multe studii cu privire la relația dintre pofta pentru dulciuri și starea organismului. Din acestea a rezultat că dorința crescută de a beneficia de gustul dulce are la bază oricare dintre următoarele situații:
• Fie în corpul nostru există un deficit de anumiți nutrienți
• Fie ne confruntăm cu o stare de oboseală

În ceea ce privește prima situație, s-a ajuns la concluzia că persoanele care ar vrea mereu ceva dulce pot duce lipsa de nutrienți precum: fosfor, crom, triptofan (acesta este un aminoacid obținut din alimentație, folosit de organism pentru sinteza proteinelor, favorizând inclusiv producerea de serotonină și contribuind astfel la diminuarea stărilor de tristețe sau chiar depresia). Pentru ca organismul să aibă un aport din aceștia, nu este indicat să ne concentrăm pe consumarea unor cantități mari de dulciuri, ci să avem grijă să includem în meniul zilnic și alimente precum:
• Dacă avem deficit de crom, ar fi bine să consumăm broccoli, struguri, brânză
• Dacă avem deficit de fosfor, este indicat să mâncăm adesea ouă, produse lactate, nuci, legume, cereale
• Pentru suplimentarea triptofanului, ar fi bine să mâncăm mai multă brânză, ouă, struguri, cartofi dulci, dovleac, spanac sau ciocolată neagră

Dacă tânjim după alimente sărate

Pofta de sare este una dintre cele mai comune, iar medicii sunt de părere că poate fi alimentată de oricare dintre aceste cauze:
Expunerea la mult stres- Cercetările din ultimele decenii au arătat că hrana sărată ne poate furniza „confort" când suntem stresați. În aceste condiții, este necesar să ne străduim să ne relaxăm cât mai mult
Disfuncționalități prezente la nivelul glandelor suprarenale- Și acestea pot fi afectate de stres (atunci nivelul de cortisol va crește brusc) sau de boala lui Addison. Pentru a ști dacă este posibil să suferim de ea, ar trebui să putem identifica următoarele simptome: pierdere în greutate, stări accentuate de oboseală, hipoglicemie, niveluri reduse ale tensiunii arteriale, dureri de cap, tulburări digestive (cum ar fi diareea sau grețurile), depresie, întreruperea menstruației
Somnul insuficient- La fel ca stresul, și somnul ne poate stimula pofta pentru mâncăruri „de confort", precum sunt și cele sărate
Transpirația excesivă- Întrucât aceasta conține sare, în momentul în care transpirăm se va pierde și aceasta. Cel mai importat este să consultăm un medic în cazul în care ne confruntăm cu transpirație în exces, întrucât aceasta poate fi cauzată de diverse afecțiuni (cum ar fi diabetul, hipertiroidismul etc.)

Nu în ultimul rând, medicii ne avertizează și asupra următorului aspect: inclusiv prezența sindromului premenstrual poate să ne crească dorința pentru alimentele sărate. În acest caz, fluctuațiile hormonale sunt responsabile pentru apariția poftelor, inclusiv pentru ceea ce este sărat.

Dacă ne este poftă de alimente amare

Psihologii consideră că există o legătură directă între această preferință și stările noastre emoționale. De exemplu, emoțiile negative (mai ales mânia sau anxietatea) ne pot face dornici de gustul amar. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: când vom resimți acest gust corpul nostru se va încălzi, ceea ce va duce la o eliberare de energie și ne va ajuta să nu ne lăsăm copleșiți de mânie sau de anxietate. Când avem asemenea emoții, se recomandă să ne orientăm spre: anghinare, andive, rucola, salata kale, ghimbir, cardamom.

Care sunt semnalele transmise de organism când am dori să mâncăm alimente acre
Medicii asociază dorința de a ne întâlni cu gustul acru cu existența unor disfuncționalități la nivelul funcționării ficatului. Mai exact, este vorba despre dificultățile pe care acest organ le are când trebuie să filtreze toxinele.
Ca să ne satisfacem pofta de alimente acre, putem să adăugăm lămâie în apă sau în diverse feluri de mâncare, dar va fi binevenit și să ne orientăm spre oțet, citrice, murături sau roșii.

Exemple de alimente care stimulează poftele

Ciocolata
Este unul dintre cele mai cunoscute alimente la care se poate pofti, indiferent de vârstă. Un studiu efectuat în SUA a demonstrat că persoanele ce ar vrea să mănânce mereu ciocolată fie sunt foarte obosite, fie se simt deprimate. De aceea, apare tendința de a încerca să ne refacem energia și să ne redobândim starea de bine.
În special dacă vom servi ciocolată neagră vom putea să stimulăm producerea de serotonină (reprezintă un neurotransmițător, produs la nivelul creierului, ce are un rol important în reglarea somnului, a dispoziției, a temperaturii corpului și îi transmite acestuia cum să se „comporte" când suntem fericiți: să zâmbim, să râdem etc.) și de dopamină (aceasta este tot un neurotransmițător produs în creier, ce este responsabil de starea noastră de bine, dar și de concentrare). De asemenea, aceasta conține magneziu și teobromină (o substanță existentă în boabele de cafea, având un rol similar cafeinei, în sensul în care are un efect excitant asupra sistemului nervos ), ce facilitează relaxarea musculară.

Bucati de ciocolata

Diverși carbohidrați (pâine, paste etc)
Conform specialiștilor în domeniul nutriției, dorința de a consuma carbohidrați se poate lega de:
Restricțiile alimentare ce țin de o anumită dietă- Persoanele care trebuie să evite carbohidrații ajung să poftească la aceștia, în condițiile în care ei pot stimula producerea de serotonină și ne pot crește starea de bine. Dacă trebuie să eviți carbohidrații, încearcă să mănânci mai degrabă alte alimente ce-ți pot crește serotonina, cum ar fi ouă, banane, somon sau ciocolată neagră
Fluctuațiile hormonale- De exemplu, pot fi provocate de sarcină, de menstruație, de menopauză, de afecțiuni tiroidiene (hipotiroidism de pildă) sau de prezența sindromului ovarului polichistic, alimentându-ne pofta de carbohidrați
Stresul- Acesta ne va face să simțim nevoia, mai ales în momentele în care atinge niveluri mari, de alimente ce conțin și carbohidrați
Dependența de alimente prea sărate, prea grase sau prea dulci- În general, preferința pentru alimente procesate ne va face să poftim adesea la carbohidrați, întrucât au un indice glicemic ridicat (vor cauza fluctuații mari ale nivelului de zahăr din sânge) și ne vor crește dorința de a mânca tot mai mult. Ca să nu ajungem să acumulăm kilograme în plus, este necesar să ne orientăm spre alimentele cu indice glicemic redus (cum sunt fructele, legumele, cerealele integrale).

Mancare tip fast food, alaturi de Coca- Cola

Citește și: Cum să scapi de pofta de ciocolată și de fast food în 2 minute! Nu este o glumă, ci un truc psihologic

Băuturile carbogazoase dulci
Pe de o parte, pofta de a consuma astfel de băuturi se leagă de nevoia organismului de mai multă cafeină sau, pe de altă parte, este vorba despre un deficit de calciu. Cu toate acestea, evită să bei constant sucuri acidulate, întrucât acidul fosforic din ele va reduce mai mult nivelul de magneziu și de calciu, creându-se astfel un cerc vicios.

Citește și: Alimente pe care nu ar trebui să le mai consumi după 30 de ani

Brânza
Este considerată de către o mare parte dintre noi un aliment de „confort". Nutriționiștii ne confirmă acest lucru, întrucât aceasta conține l-triptofan (un aminoacid care îmbunătățește dispoziția și indice o stare de relaxare).
În cazul în care ne este poftă mereu de brânză, medicii ne avertizează că este posibil să ne confruntăm cu un deficit de atenție și cu probleme de concentrare. Unele studii au demonstrat că persoanele ce se confruntă cu ADHD sunt de două ori mai predispuse poftei de brânză decât acelea care nu au o asemenea afecțiune.

Cartofii prăjiți
Este o poftă pe care o avem adesea și poate fi explicată printr-un deficit de grăsimi în organism. Acestea trebuie să fie însă din cele sănătoase, cum ar fi cele provenite din avocado, nuci, migdale, ulei de măsline etc.
Ca să nu ajungi să mănânci prea mulți cartofi prăjiți, optează mai bine pentru salate sau pentru fructe. Iar dacă totuși nu te poți abține, îți vei prăji cât mai puțini, fără să folosești prea mult ulei.

Alimentele grase, uleioase
Nutriționiștii explică această poftă prin nevoia corpului de a primi mai mult calciu sau mai mulți acizi grași. În aceste condiții, consumă cât mai multe lactate și orientează-te și spre alimente precum pește legume cu frunze verzi (cum ar fi salata kale, broccoli, varză de Bruxelles), migdale.

Chips-urile
Asemenea poftei pentru cartofii prăjiți și pofta de chips-uri are legătură cu lipsa de grăsimi sănătoase în organism.În plus, nutriționiștii cred că apetitul ridicat pentru chips-uri poate săfie un semn al deshidratării. Dacă se întâmplă așa, este necesar ca fluidele să echilibreze nivelul de electroliți. Până când va fi posibil, corpul nostru va cere un aliment care să ne stimuleze setea.
Pentru a avea grijă de sănătatea noastră, ar fi bine să ocolim chips-urile și să consumăm alte alimente care ne vor stimula dorința de sărat, cum ar fi un orez cu sos de soia sau un suc natural de legume.

Popcorn-ul
În acest caz, este posibil ca în organismul tău să existe un deficit de sodiu și de glucoză, provocat de un efort fizic. Când este vorba de așa ceva, transpirația abundentă va impune apoi refacerea stocului de asemenea substanțe, astfel încât să-ți recapeți energia și să te rehidratezi. Pentru a te simți mai bine după ce finalizezi o activitate fizică mai intensă, este ideal să ai la dispoziție o băutură care să-ți ofere și sodiu și să fie și dulce.

Covrigeii sărați
Un studiu din SUA a demonstrat că persoanele care poftesc la alimente de acest fel au niveluri scăzute de minerale în organism. De pildă, deficitul de zinc, magneziu sau calciu va antrena apetitul pentru alimente sărate. În cazuri rare, pofta de alimente foarte sărate poate să fie provocată de prezența bolii lui Addison.

Sosurile picante, gen salsa
De cele mai multe ori, pofta pentru un sos de acest fel poate să fie o dorință crescută de a ne răcori, întrucât mirodeniile pot avea capacitatea de a crește nivelul de transpirație și de a favoriza senzația de răcoare. Uneori medicii nutriționiști asociază pofta de alimente picante cu nevoia de calmare a unor dureri pentru că acestea pot crește nivelul de adrenalină și astfel nu vom mai simți așa puternic disconfortul.

Femeie ce gusta din sos salsa cu nachos

Carnea roșie
Când vine vorba despre apetitul pentru acest aliment, nutriționiștii consideră că acesta poate fi determinat de un deficit de fier sau de proteine.
Pentru a ști exact despre ce este vorba, este recomandat să discuți cu un medic. Numai acesta îți va prescrie eventuale analize și îți va recomanda un eventual tratament. Până vei ști cu ce te confrunți, nu abuza de carne, mai bine încearcă să-ți suplimentezi aportul de proteine și de fier datorită unor alimente precum: spanacul, ouă, iaurt, diverse boabe, germeni de grâu, soia, nuci caju.

Cum ar trebui să procedăm pentru a ne gestiona poftele

Ca să nu facem excese de alimente care ar putea să fie dăunătoare sănătății noastre și pentru a nu ne pune în pericol silueta din cauza faptului că avem diverse pofte, specialiștii ne recomandă să ținem cont de următoarele indicații:

Ia gustări pe parcursul unei zile
Întrucât poftele apar mai ales când îți este foame, ar trebui să ai grijă să nu te rezumi doar la mesele principale. Pregătește-ți mici gustări, pe care să le poți servi treptat. Ai însă grijă ca o gustare să nu depășească 200 de calorii. De exemplu, poți să mănânci un ou fiert tare, un smoothie de fructe, sticks-uri de legume cu un sos din boabe de fasole, iaurt cu fructe proaspete.

Încearcă să faci mișcare
Nutriționiștii au arătat în mai multe studii că persoanele care fac mișcare au tendința de a nu avea la fel de multe pofte precum acelea care au un stil de viață sedentar. Un asemenea studiu a demonstrat inclusiv că una dintre cele mai comune pofte, cea de ciocolată, era de două ori mai mică la cei ce au parte zilnic de plimbări de câte 15 minute, prin comparație cu persoanele care preferau să aleagă activități statice în timpul lor liber.

Optează pentru o dietă săracă în carbohidrați
Un studiu apărut în publicația americană „Obesity" a evidențiat următorul aspect: cu cât perioada în care vom urma o dietă bazată pe restricționarea consumului de carbohidrați va fi mai îndelungată, cu atât vom reuși mai ușor să nu mai revenim la obiceiul de a pofti la tot felul de alimente care ne-ar predispune spre îngrășare.

Răsfață-te din când în când cu unele alimente după care tânjești
Nutriționiștii ne sfătuiesc, pentru a nu ajunge să nu consumăm cantități prea mari dintr-un aliment, să nu ne abținem de fiecare dată când ne este poftă de el. Cel mai important este să ne limităm la cantități moderate și să ne delectăm cu el când simțim într-adevăr nevoie.

Nu evita să-ți faci un control medical
Mai ales dacă te confrunți cu pofte incontrolabile pentru anumite gusturi sau alimente, gândește-te că este posibil să fie semnul unui deficit de nutrienți în organism sau chiar de o afecțiune mai serioasă. De aceea, fii atentă la starea ta și nu te feri să te duci la un medic.

Încearcă să gestionezi cât mai bine stresul
Așa cum s-a menționat deja, stresul poate să influențeze multe din poftele noastre. Ca să evităm cât mai mult să ne confruntăm cu ele este indicat să facem eforturi pentru a ne relaxa cât mai mult. Fie că vom opta pentru tot felul de activități în aer liber, fie că vom încerca să ne punem în practică hobbie-urile, că vom deprinde unele tehnici de relaxare sau că vom face unele schimbări în stilul nostru de viață, oricare dintre aceste demersuri ne pot ajuta să mai alungăm din stres.

Voi v-ați gândit până acum la semnificația poftelor voastre?

Surse:
www.besthealthmag.ca, www.livestrong.com, www.medicalnewstoday.com, www.mindbodygreen.com, www.msn.com, www.powerofpositivity.com, www.prevention.com, www.rd.com, www.webmd.com, www.womenshealthmag.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Mi s-a spus să nu mai susțin că sunt mamă singură pentru că primesc ajutor de la familia mea
Mi s-a spus să nu mai susțin că sunt mamă singură pentru că primesc ajutor de la familia mea

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am găsit în telefonul soțului meu mesaje cu o colegă de serviciu... Sunt profund dezamăgită.”
    „Am găsit în telefonul soțului meu mesaje cu o colegă de serviciu... Sunt profund dezamăgită.”

    Atunci când relația de colegialitate la locul de muncă se transformă în prietenie și ulterior intervin discuțiile intime prin mesaje, relația de cuplu se deteriorează. O...

    O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”
    O grădiniță din Hunedoara, vandalizată cu mesaje de ură. ”Copiii noștri nu sunt ... ”

    Grădinița ”Piticot” din Hunedoara a primit de la primărie, prin programele Uniunii Europene 1 milion de euro pentru modernizare. Lucrările de reabilitare au ajuns aproape de...

    Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere
    Sunt rea dacă i-am spus colegei mele că hobby-urile mele sunt la fel de importante ca și copiii ei? Și eu am dreptul la zile libere

    Găsirea unui echilibru perfect între muncă și familie reprezintă o adevărată provocare pentru mulți dintre noi. Este și mai greu pentru părinții care lucrează, care doresc...

    Punctele cardinale: ce sunt și de ce sunt importante
    Punctele cardinale: ce sunt și de ce sunt importante

    Ca să te orientezi în spațiu, de cele mai multe ori folosești, pentru a indica direcția, „la dreapta”, „la stânga”, „înainte”,...

    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?
    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?

    Nelipsitele și extrem de utilele șervețele umede pe care le folosim pentru a șterge copiii la guriță, pe mâini, pe haine sau la poponeț sunt extrem de periculoase și toxice....

    „Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale”: Scrisoarea tristă a unui elev din România
    „Dragă școală, sunt un exemplu al mediocrității tale”: Scrisoarea tristă a unui elev din România

    ”Dragă școală, de mine ți-ai bătut joc”, scrie un adolescent care a dat Bacalaureatul anul trecut pe contul său de Facebook. Elevul a luat media 9,11 la ”examenul...

    Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei
    Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică a împlinit 16 ani! Ce frumoasă este Violeta și ce mesaje i-au transmis părinții ei

    Andreea Marin și Ștefan Bănică au format, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbiz. S-au cunoscut în anul 2005, pe platourile de filmare ale...

    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile
    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile

    Sănătatea colonului este un aspect vital al bunăstării generale, jucând un rol crucial în funcționarea sistemului digestiv și în capacitatea organismului de a absorbi...

    © 2024 Qbebe