În cadrul unei declarații, Șeful Organizației Mondiale a Sănătății nu s-a ferit să compare amenințarea coronavirusului cu terorismul, făcând următoarea afirmație: „Ca să fiu cinstit, un virus este mai puternic în crearea de tulburări politice, sociale şi economice decât orice atac terorist. Este cel mai periculos inamic pe care vi-l puteţi imagina”.
Până în prezent, coronavirusul a dus la decesul a peste 1.000 persoane și la îmbolnăvirea a peste 42.000. În afara Chinei, acest virus a afectat alte 24 de ţări şi teritorii, în cadrul lor fiind confirmate 319 cazuri şi două decese (în Hong Kong și în Filipine).
În privința impactului economic provocat de coronavirus, specialiștii vorbesc, pe de o parte, de o scădere semnificativă a acțiunilor și de o „modificare completă a dinamicii” economiei chineze, dar, pe de altă parte, există și voci care susțin că impactul financiar este gestionabil, pierderile putându-se amortiza în timp, iar în momentul de față nu se pot da detalii cu privire la impactul exact pe care virusul îl va avea.
În același timp, analiștii economici au adus vorba despre „un impact devastator” asupra economiei chineze, precizând că pieţele au „subestimând semnificativ” impactul coronavirusului.
Oficiali ai UE au venit cu asigurări că pierderile înregistrate de economia chineză vor avea „un impact marginal” asupra blocului comunitar.
În ciuda acestor asigurări, economia chineză se confruntă cu dificultăți importante, numeroase companii având nevoie de împrumuturi uriașe pentru a putea continua să facă față și începând să efectueze concedieri. Surse bancare au menționat că peste 300 de companii chineze solicită împrumuturi bancare echivalente cu suma a 8,2 miliarde de dolari. Printre cele mai cunoscute astfel de companii se numără: producătorul de smarphone-uri Xiaomi, compania de ride-hailing Didi Chuxing Technology sau Meituan Dianping (furnizor de alimente).
Zilele trecute, cel mai înalt consilier din sectorul medical din China a declarat că este posibil ca epidemia cu coronavirus să se încheie în luna aprilie, dar că este foarte probabil ca vârful ei să fie la jumătatea sau spre sfârșitul lunii februarie. O altă mențiune a sa a fost că în anumite provincii din China s-a înregistrat o diminuare a numărului de infecții cu coronavirus.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a spus că un vaccin anti-coronavirus va fi disponibil, cel mai probabil, peste 18 luni și va purta numele de COVID-19. Conducerea acestei organizații a insistat și asupra asigurării unității la nivel global, în lupta cu coronavirusul, astfel încât să se evite să se ajungă la „mult mai multe cazuri şi la costuri mult mai mari”.
Surse: news.ro, stirileprotv.ro, hotnews.ro
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com