Ieri, 28 iunie, Grupul de Comunicare Strategică a precizat că în intervalul 27.06 (ora 10:00)- 28.06 (ora 10.00), în România s-au înregistrat 23 decese (9 femei și 14 bărbați) în urma infectărilor cu noul coronavirus. Pacienții decedați erau internați în spitale din următoarele județe: Botoșani, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea și în București. Decesele s-au înregistrat în rândul categoriilor de vârstă: 40-49 ani (3 decese), 50-59 ani (1 deces), 60-69 ani (9 decese), 70-79 ani (4 decese), în cadrul categoriei de vârstă peste 80 de ani au fost semnalate 6 decese. Toate aceste decese au fost prezente la pacienți ce prezentau comorbidități, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. În același timp, s-a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost prezente 291 noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și că în secțiile de terapie intensivă se află 217 pacienți. Cu o zi înainte au fost înregistrate 10 decese, iar vineri, pe 26 iunie, 14.
„Chiar dacă pare dur ce zic acum, la un moment dat, dacă nimeni nu vrea să creadă și nimeni nu vrea să asculte ne rămâne o singură soluție: așteptăm la spital! Primul venit, primul servit! Stăm și așteptăm și să nu uite lumea că vom ajunge la situația, nu eu, medicii, cum s-a întâmplat în alte țări, să decidă cine rămâne în viață și cine nu. Sună extrem de cinic dar este realitatea!”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.
„Aceste cazuri există, cine nu crede, să caute pe cei care s-au externat și care erau simptomatici. Să spună ei cum s-au simțit când erau în spital. Am văzut în ultima perioada, unele televiziuni au arătat interviuri cu oameni care au zis clar: n-am crezut și uite că am ajuns și intubat. Atât de greu vorbeau, respirau greu. Asta nu se înțelege, nu e o gripă obișnuită. Acolo treci prin ea, te vindeci, ai plecat, majoritatea trec prin gripă foarte simplu. Aici vedem că la majoritatea lasă sechele, lasă sechele pulmonare serioase”, mai adaugă Raed Arafat.
Potrivit datelor provenite de la Grupul de Comunicare Strategică, numărul total de cazuri de infecție cu noul coronavirus este, pe teritoriul României, de 26.313 persoane. Decesele se ridică până acum la 1612 persoane.
Virgil Musta, medicul de la Timișoara care a făcut minuni în tratarea bolii, subliniază că, în multe zone din țară, numărul de cazuri este mai mare decât în perioada acută a pandemiei, un indicator al faptului că a pornit deja un val doi al pandemiei de coronavirus, cel puțin la nivel local.
„Asistăm deja la un val doi în anumite zone ale ţării. Dacă ne uităm la Braşov, numărul de cazuri este mai mare decât în perioada acută a pandemiei. Noi, din fericire, stăm bine, avem un număr foarte mic de cazuri, dar dacă nu vom fi precauţi şi nu vom înţelege că trebuie să respectăm regulile, sigur vom avea şi un al doilea val. Acesta poate apărea în lunile de toamnă, poate iarnă. Sper ca acesta să poată fi ţinut sub control cum a fost ţinut şi în timpul primului val de pandemie”, a afirmat medicul Virgil Musta pentru Express de Banat.
Surse: cancan.ro, ziuanews.ro, Digi24, Express de Banat
Surse foto: facebook.com, istockphoto.com