Este foarte greu sa joci rolul a doi parinti cand esti mama singura, indiferent ca ai ales aceasta situatie sau pentru ca intre timp te-ai despartit de partenerul tau. Un copil are nevoie de dragoste, de ingrijire si de atentie de la amandoi parintii. Daca esti o mama singura va trebui sa iti asumi intreaga responsabilitate.
Absenta unei influente constante din partea unui barbat se resimte mult in viata unui copil mic. Oricum, nu poti lasa acest fapt sa te doboare. Faptul ca esti parinte unic nu te face mai putin demna de iubirea copilului tau. Inseamna doar ca ai mai multe responsabilitati decat o mama care este sustinuta de tatal copilului. Ai nevoie doar de putere si de capacitatea de a invata cum sa iti echilibrezi viata. Nu uita ca poti juca si rolul mamei si pe cel al tatalui in viata copilului tau - ai incredere in tine. Desi vei invata toate nuantele rolului de parinte unic din experienta, trucurile descrise mai jos pot fi utile.
• Fii organizata! Orice ai face si oricat ti-ai dori ziua are numai 24 de ore in care trebuie sa mergi la serviciu, sa faci cumparaturi, sa ai grija de tine si de copilul tau, sa faci treburile casnice. Fara o organizare minutioasa viata ta poate deveni un haos.
• Daca esti o mama singura va trebui sa lucrezi pentru a te putea intretine pe tine si copilul tau. In ciuda acestui fapt, incearca sa nu iti aduci supararile de la serviciu acasa si sa ii reprosezi copilului tau ca din cauza lui trebuie sa treci prin toate greutatile.
• Fii intotdeauna prezenta pentru copilul tau atunci cand are nevoie. Este mult mai important sa petreci cu el timp de calitate, in loc de mult timp pur si simplu.
• Daca te-ai despartit de partenerul tau, nu incerca sa iti intorci copilul impotriva tatalui lui. Daca relatia ta cu partenerul tau nu a mers bine, asta nu inseamna ca el nu ii poate fi un tata bun copilului vostru sau ca tu ai dreptul sa il excluzi din viata celui mic.
• Ai foarte mare grija de situatia ta financiara. Esti pe cont propriu si trebuie sa iti intretii si copilul. O criza financiara nu este de dorit in aceasta postura.
• Daca ai greutati financiare, incearca sa nu le faci cunoscute si copilului intr-un mod alarmant. El probabil ca a inteles ca aveti dificultati, nu este cazul sa il faci sa nu se mai simta in siguranta.
• Daca esti mama singura pentru ca asa ai ales, nu ii ascunde acest lucru copilului tau. Vorbeste-i din cand in cand despre tatal lui, dar fara sa folosesti cuvinte urate sau sa il descrii intr-un mod negativ.
• Majoritatea mamelor singure tind sa fie prea protectoare cu copiii lor. Lasa-ti copilul sa creasca si sa isi traiasca viata, fara sa intervii la orice pas.
• Fii deschisa si sincera cu copilul tau. Nu iti lasa copilul sa traiasca in iluzii sau sa isi creeze o lume doar a lui. Cand copilul va fi destul de mare sa constientizeze, va fi afectat de minciuna in care a crescut.
• Trateaza-ti copilul ca pe un prieten bun. Incearca sa il protejezi de ce il poate face sa sufere, dar in acelasi timp nu il minti.
• Accepta ajutorul familiei si al prietenilor atunci cand ti se ofera. Intotdeauna este binevenit un sfat si intotdeauna este nevoie de cineva care sa te ajute la treburile casnice sau sa stea cateva ore cu copilul.
• Nu te indragosti si nu incepe o relatie cu un barbat caruia nu ii plac copiii. Nu o sa il faci sa se razgandeasca. Vei ajunge sa fii nefericita si frustrata si asta il va face si pe copilul tau nefericit.
• Chiar daca ai visat intotdeauna sa ai patru copii, nu mai face alt copil pana cand nu iti permiti financiar sa il cresti. Mai bine iti reconsideri dorintele decat sa iti chinuiesti copiii pentru ca nu ai cu ce sa ii cresti.
O mama singura ii este si mama si tata copilului ei, in egala masura. Daca trebuie sa joci amandoua rolurile pentru copilul tau, nu uita regula de baza: alinta ca o mama si corijeaza copilul cand greseste ca un tata.