Femeile care preferă să tacă și să țină în ele emoțiile, sentimentele, sunt mai predispuse spre diferite probleme de sănătate, au sesizat oamenii de știință. Practic, prin tăcere le putem face bine, la un moment dat, celor din jur (de exemplu, în cadrul unei relații romantice sau de prietenie), dar noi vom avea de suferit. Astfel, sindromul colonului iritabil, depresia, anxietatea sunt mai frecvente în rândul celor care nu-și exprimă cu voce tare ceea ce simt, ceea ce gândesc.
De asemenea, cercetătorii au observat că femeile care tac sunt mai expuse violenței domestice, abuzurilor, întrucât așa își vor arăta vulnerabilitatea în fața agresorului.În schimb, cu cât vor spune ceea ce simt și vor încerca să contracareze, cu atât vor fi mai puțin supuse acestui risc.
Un studiu american, efectuat în cadrul „Societății Nord Americane a Menopauzei”, a demonstrat că femeile care tac sunt mai expuse să sufere un accident vascular. În studiu au fost implicate 304 femei, aflate în perioada de premenopauză și de postmenopauză.
Analizându-se comportamentele lor și efectuându-se analize, a fost vizibil faptul că acelea care nu se exprimau cu voce tare aveau depuneri periculoase pe artere, ceea ce le făcea mai vulnerabile apariției maladiilor cardiace și accidentelor vasculare grave, chiar fatale. Scopul acestui studiu a fost să arate că o femeie care spune ce are de spus își va face singură un mare bine, atât pentru sănătatea mentală, cât și fizică.
Nu în ultimul rând, specialiștii vin cu următorul sfat: atâta timp cât nu suntem agresive și crude, este indicat să spunem ceea ce gândim, să trecem peste teama că așa îi vom face un rău relației noastre. Un asemenea demers va fi cu adevărat util pentru noi, întrucât nu este nimic rău în a fi autentice.
Surse:
www.vice.com, www.bolde.com
Surse foto: istockphoto.com