Studiul a fost realizat în cadrul „University College London” (Marea Britanie), apelându-se la date provenite dintr-un studiu american (cunoscut sub numele de studiul SWAN), derulat între anii 1996-1997.
În vederea concretizării studiului, oamenii de știință au apelat la datele provenite de la 2936 de femei din SUA, care au fost rugate să explice cât de frecvent desfășuraseră activități sexuale (incluzându-se aici și sexul oral, autoatingerile și masturbarea) în ultimele 6 luni.
Niciuna dintre femeile participante la studiu nu intrase la menopauză la debutul acestuia, vârsta lor medie fiind de 45 de ani. 46% dintre participante începuseră să intre în tranziția spre menopauză, prezentând simptome precum modificări în privința caracteristicilor ciclului menstrual și bufeuri. 54% dintre femei erau în perioada de premenopauză, dar nu manifestau încă modificări care țineau de ciclul menstrual sau alte simptome specifice acestei perioade.
Analizând datele avute la dispoziție, cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii:
• Femeile care desfășurau activități sexuale cel puțin 1 dată pe lună erau cu 19% mai puțin predispuse să experimenteze o menopauză prematură, prin comparație cu acelea care aveau parte mai rar de astfel de activități
• Cele care erau implicate în activități sexuale mai des, de exemplu o dată pe săptămână, erau cu 28% mai puțin predispuse să intre la menopauză
Explicația pentru acest fenomen a fost, conform coordonatoarei studiului, următoarea: lipsa activității sexuale influențează corpul să-și canalizeze resursele „în altă parte”, în condițiile în care ovulația este „un proces complex”, consideră aceasta. Practic, dacă o femeie nu desfășoară activități sexuale și corpul nu poate favoriza apariția unei sarcini, va decide să trimită resursele într-o altă direcție. De exemplu, organismul își va suplimenta sursele de energie pentru ca femeile care vor intra la menopauză să contribuie la creșterea nepoților. Astfel, se va realiza un fel de „schimb biologic” în organismul femeii, care se vede în situația de a nu se mai pregăti nici pentru sarcină, nici pentru evoluție, ci pentru trecerea spre menopauză.
Coordonatoarea studiului a venit și cu următoarea precizare: menopauza este inevitabilă și nu există schimbări de comportament care să poată să o oprească. În schimb, există posibilitatea ca momentul ei să fie amânat datorită influenței pe care le au și comportamentele sexuale.
Surse: enca.com, independent.co.uk, reuters.com
Surse foto: istockphoto.com