De ce este bine să mergi desculț cât mai des

De ce este bine să mergi desculț cât mai des

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Probabil că ne amintim adesea cum în copilărie mergeam desculțe la țară, la bunici sau când mergeam cu ai noștri la iarbă verde. Acum, cu excepția zilelor de vacanță, când avem ocazia să ne descălțăm pentru a merge pe nisip sau prin iarbă, nu prea obișnuim să efectuăm acest demers. Parcurgând articolul de mai jos vom afla însă că este important să ne străduim să-l facem mai des, întrucât ne poate aduce beneficii mai mari decât ne-am imaginat. Să le cunoaștem pe cele mai importante dintre acestea !

De ce este bine să mergem desculți

Mersul desculț ne ajută să intrăm în contact direct cu electronii de pe suprafața Pământului, ceea ce va fi benefic pentru starea noastră de sănătate în ansamblu.
Diverse studii din domeniu au arătat de multe ori că mersul desculț ne poate ajuta din mai multe puncte de vedere.
De pildă, un studiu apărut în cadrul „The Journal of Environmental and Public Health" a relevat faptul că venirea în contact cu câmpul magnetic emis de Pământ ne va îmbunătăți considerabil starea de sănătate. Din acest punct de vedere, un experiment efectuat pe un grup de persoane cu tot felul de dureri cronice a dovedit că acelea care au dormit pe saltele puse direct pe pământ s-au simțit mai bine decât acelea care au dormit în paturi obișnuite, într-o cameră.
Un alt studiu a arătat și următorul fapt:când mergem desculți, se va realiza un echilibru al ionilor mai bun între celulele și țesuturile noastre, în condițiile în care apa din corpul nostru va avea proprietăți conductive mai bune când intrăm în contact direct cu pământul. De aceea, pielea noastră își poate îmbunătăți calitatea, ritmul cardiac se va regla mai bine, nivelul zahărului din sânge se poate stabiliza, activitatea endocrină se va ameliora, stresul se va mai diminua, iar imunitatea poate crește.
Nu în ultimul rând, studiul publicat în „The Journal of Alternative and Complementary Medicine" ne pune în fața următoarei concluzii: când mergem desculți, activitatea globulelor roșii se va îmbunătăți, iar sângele va deveni mai puțin vâscos și se va îmbunătăți circulația sa în tot corpul. Iată de ce se spune că mersul desculț ne poate face să fim mai puțin predispuși maladiilor cardiace.

Mersul desculț va regla activitatea sistemului nervos, va reduce nivelul de stres și de anxietate

În general mișcarea în aer liber ne va ajuta să avem o stare psihică mai bună, dar dacă vom merge desculți putem fi siguri că nivelul de stres și de anxietate se vor mai reduce. Explicația este următoarea: Pământul este dominat de electroni negativi, iar noi venim în contact mai mult cu electroni pozitivi, provocați de tot felul de unde electronice. În schimb, având contact cu electronii negativi, sistemul nostru nervos se va relaxa mai ușor. Iată de ce experții ne sfătuiesc să ne facem un obicei de a merge desculț în natură pentru a ne bucura de o sănătate psihică mai bună.

Fata cu palarie, ce merge desculta printre flori

Mersul desculț ne va crește calitatea somnului

Dacă tălpile noastre vor veni în contact direct cu pământul, tensiunile noastre se vor mai diminua, în condițiile în care vom beneficia de ioni negativi. Aceștia din urmă ne ajută să ne relaxăm mai ușor, reglându-ne totodată și ritmul circadian (acesta se referă la ciclul de 24 de ore,care are loc la nivel fizic, mental și comportamental, ca răspuns al organismului la alternanța lumină-întuneric). De aceea, vom adormi mai profund și ne vom trezi mai ușor.
Nu de puține ori experții au vorbit despre mersul desculț ca despre un fel de „reamintire, subconștientă", a timpului potrivit pentru somn și a celui potrivit pentru starea de veghe și pentru activitățile de zi cu zi.

Când mergem desculți, simțurile noastre vor fi mai bine stimulate

Când centrii nervoși de pe tălpile noastre vor fi stimulați, se va resimți în tot corpul, în condițiile în care se va exercita o presiune ce poate acționa asupra diverselor organe din corp, furnizându-ne o nouă energie. În plus, când mergem desculți trebuie să fim mai activi, mai conștienți și mai atenți pe unde mergem. De aceea, simțurile noastre vor deveni mai „ascuțite", iar noi vom fi mai dornici să explorăm, din punct de vedere senzorial, lumea înconjurătoare. Astfel, vom realiza mai ușor conexiunea cu natura.

Cuplu mergand pe jos in natura, incercand sa treaca un parau

Dacă mergem desculți, avem șansa să scăpăm mai ușor de mușchii tensionați și de durerile de cap

Un studiu efectuat în 2010 la Universitatea din Oregon (SUA) a demonstrat că mersul desculț are capacitatea de a relaxa inclusiv mușchii tensionați în urma activităților fizice intense.
În același timp, studiul a arătat că migrenele, cauzate mai ales de expunerea la tot felul de radiații, se pot ameliora semnificativ dacă vom merge mai des desculți, în contextul în care vom veni mai mult în contact cu electronii negativi emiși de Pământ.

Citește și: 14 remedii naturale contra durerilor de cap

Când mergem desculți, postura noastră se poate îmbunătăți

Nu de puține ori ni se poate întâmpla să constatăm că mușchii de la picioarele noastre nu sunt prea bine dezvoltați, acest lucru fiind influențat și de faptul că mersul cu încălțări, pe suprafețe moi, nu va stimula activitatea acestor mușchi. Din acest motiv, nici mușchii spatelui nostru nu vor „lucra" suficient, ceea ce poate duce la apariția unei posturi defectuoase. În timp, o asemenea postură poate duce la apariția durerilor de spate, de gât, de genunchi sau chiar de glezne.
Când vom începe să mergem mai des desculți, vom constata că aceste dureri se vor mai ameliora, mușchii solicitați se vor mai întări și vom avea o postură și un echilibru mai bune.

Tanara ce merge desculta prin parcMersul desculț ne va crește nivelul de energie

Așa cum s-a precizat și mai sus, în viața de zi cu zi venim în contact mai ales cu electronii pozitivi. Dacă mergem desculți, vom avea parte de electroni negativi, ceea ce ne va crește inclusiv nivelul de energie.
Mai mult, dacă luăm în calcul și faptul că mersul desculț înseamnă o mai mare apropiere de natură, atunci vom înțelege și mai mult că putem dobândi un nivel mai crescut al vitalității și chiar al bună dispoziției.

Mergând desculțe ne vom confrunta mai puțin cu durerile menstruale

Întrucât venirea în contact direct cu pământul ne va ajuta să suportăm mai ușor durerile, nu este de mirare că ne poate ameliora și crampele menstruale. Astfel, mergând desculțe putem să ne relaxăm mai profund, să ne reducem nivelul de stres și astfel să trecem mai ușor peste astfel de simptome neplăcute.
Dacă vreți să vă simțiți mai bine în perioada premenstruală și în timpul menstruației, încercați să mergeți cât mai mult pe jos, desculțe!

Citește și: Tratament naturist pentru durerile menstruale

Cum este bine să procedezi pentru a profita pe deplin de efectele mersului desculț

Pentru a putea să te bucuri de cele mai bune efecte ale mersului desculț, specialiștii recomandă să avem „sesiuni" de mers pe jos, ori de câte ori vremea ne permite. Acest lucru înseamnă că trebuie să te descalți și să mergi pe tot felul de suprafețe, precum iarbă, nisip, pietre, pământ. O asemenea „sesiune" ar trebui să dureze între 30-80 de minute.
Dacă vremea nu îți permite pentru o perioadă mai lungă de timp să faci acest demers, încearcă să faci rost de pământ, nisip sau iarbă, pe care să poți merge desculță când stai în casă. Vei observa, în timp, cum starea ta de sănătate se va îmbunătăți considerabil.

Voi știați până acum cât de util ne poate fi să mergem desculți cât mai des?

Surse:
www.articles.mercola.com; www.mindbodygreen.com; www.healthywildandfree.com; www.powerofpositivity.com

Articolul urmator
Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută
Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Atenție, părinți! Un copil de doi ani a suferit arsuri de gradul doi la tălpi după ce s-a jucat desculț pe asfalt încins
    Atenție, părinți! Un copil de doi ani a suferit arsuri de gradul doi la tălpi după ce s-a jucat desculț pe asfalt încins

    Joaca în aer liber le prinde foarte bine copiilor, contribuind la dezvoltarea lor armonioasă. Cu toate acestea, dacă nu suntem permanent vigilenți, chiar și banalul asfalt poate...

    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine
    Copilul meu doarme în pat cu noi și este cea mai bună soluție ca să dormim cu toții bine

    Dacă anumiți părinți resping din start ideea de a-și obișnui copiii să doarmă în același pat cu ei, alții sunt dispuși să facă acest lucru în primii ai de viață ai...

    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"
    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"

    Celebrul actor Robert De Niro este tată pentru a șaptea oară la venerabila vârstă de 80 de ani. Micuța Gia îl fascinează și îl determină să își dorească...

    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani
    Ce familie frumoasă are Giulia Anghelescu! Formează un cuplu foarte bine sudat cu Vlad Huidu de mai bine de 15 ani

    Giulia Anghelescu a urcat pe scenă încă de la vârsta de 6 ani, a făcut parte din trupa „Candy”, și-a construit o carieră muzicală solo și a avut o colaborare...

    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară
    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară

    Michelle Pratt este fondatoarea organizației pentru siguranța copiilor din Florina, SUA, numită „Safe in the Seat” avertizează părinții să nu acopere cărucioarele...

    Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult
    Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult

    Pornind de la schimbările ce afectează viața fiecăruia dintre noi, KPMG România și-a propus ca o dată la 3 ani să efectueze o analiză a costurilor fiscale ale unei familii...

    Diana Munteanu este mamă singură de mai bine de 10 ani, dar nu regretă și nu se plânge o clipă. Cum se înțelege cu fiul adolescent
    Diana Munteanu este mamă singură de mai bine de 10 ani, dar nu regretă și nu se plânge o clipă. Cum se înțelege cu fiul adolescent

    E dificil să fii mamă singură de adolescent și persoană publică în același timp! Nu și pentru Diana Munteanu! Celebra actriță și prezentatoare TV are o relație specială cu...

    © 2024 Qbebe