Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2021 corespunde datei de 18 ianuarie, este considerată a fi cea mai tristă, conform specialiștilor. Există chiar și o formulă matematică pentru a identifica cele mai deprimante zile ale anului! Dar hai să începem cu începutul și să aflăm când a apărut pentru prima dată termenul „Blue Monday”, dar și de ce această zi luni din an este considerată cea mai tristă.
Blue Monday 2021. De ce a treia zi de luni din an este cea mai deprimantă?
Există o serie de factori care fac că a treia zi de luni a anului să fie atât de neplăcută: vremea mohorâtă, frigul, stresul unei noi săptămâni de muncă, datorii adunate în urma sărbătorilor de iarnă și rezoluții neîmplinite.
Ba mai mult, un studiu a demonstrat că în cea de-a treia zi de luni a anului lipsesc cei mai mulți oameni de la locul de muncă. O altă analiză a arătat faptul că tot în această zi există o creștere a numărului cererilor de divorț care sunt depuse în instanță.
Știința din spatele „Blue Monday”
Termenul „Blue Monday” sau "Lunea cea tristă" (din engl. "blue" - trist, "Monday" - ziua de luni) a apărut în 2005, în urma unei campanii publicitare a companiei Sky Travel, pentru a promova avantajele călătoriilor în luna ianuarie. Aceștia își doreau o formulă care să poată identifica o zi în care britanicii se simt cei mai triști, așa că au luat legătura cu Cliff Arnall, la momentul respectiv psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff.
Citește și: Reprimarea sentimentelor: cauza celor mai multe conflicte in familie
Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului luând în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc, în general, zilele de luni. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea mai deprimantă zi este, fără doar și poate, cea de-a treia zi de luni a anului.
„Blue Monday” vs. depresia de iarnă
Dincolo de „Blue Monday”, pe care foarte multe persoane o consideră doar o simplă născocire a marilor agenții de PR, să nu uităm că există depresia de iarnă - o tulburare afectivă sezonieră cât se poate de reală. Depresia de iarnă afectează o anumită persoană în aceeași perioadă a anului, de obicei toamna sau iarna și dispare odată ce se mărește ziua. De altfel, scurtarea zilelor pe timpul iernii și lipsa luminii soarelui pe perioada iernii sunt considerate principalele cauze ale depresiei sezoniere.
Printre principalele simptome ale depresiei de iarnă se numără oboseala, lipsa de energie, dificultăți de concentrare, senzație de tristețe accentuată, somnolență, iritabilitate, creșterea în greutate cauzată de creșterea apetitului.
Cum faci față celei mai deprimante zile din an
Cu toate că astăzi este „Blue Monday”, una dintre cele mai dificile zile din an, există câteva metoda prin care îți poți ține în frâu stările de tristețe. Începe-ți ziua cu o cafea bună, fă-ți micul dejun preferat, ieși la o plimbare scurtă în aer liber (chiar dacă e frig; plimbările sunt terapeutice), ascultă muzica preferată în timp ce lucrezi, fă o baie fierbinte, uită-te la un episod din serialul tău preferat sau răsfață-te cu ceva dulce.
Bucură-te de lucrurile mărunte și vei vedea cum starea ta de spirit se va schimba!
Notă: în acest articol nu este vorba despre depresie, cea mai importantă cauză de dizabilitate în lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Tristețea este un sentiment pe care orice om îl resimte la un moment dat, în viață, în timp ce depresia depășește granițele unei stări apăsătoare și pentru care cel mai indicat ar fi să ceri ajutorul unui specialist psihoterapeut.
- Surse: mypossibleself.com, awarenessdays.com, wikipedia.org, sfatulmedicului.ro
- Sursă foto principală: pexels.com
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com