Tedros Adhanom Ghebreyesus, director al Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat la începutul acestei săptămâni ideea că noul coronavirus va infecta tot mai multe persoane dacă guvernele nu vor reuși să ia măsurile potrivite. Într-o intervenție avută luni, acesta a venit cu următorul mesaj: „Cu toții ne dorim să se termine totul. Toți ne dorim să revenim la o viață normală. Dar realitatea dură este că nu este nici măcar pe-aproape de a se termina. Deși numeroase state au făcut progrese, ritmul pandemiei, la nivel global, devine accelerat”.
Anunțul lui Tedros Adhanom Ghebreyesus a venit în contextul în care numărul total de infectări cu noul coronavirus a atins 10 milioane la nivel mondial, fiind înregistrate, până în prezent, peste o jumătate de milion de decese.
Cele mai afectate țări sunt SUA (cu peste 2,5 milioane de cazuri de infecție cu Covid-19 și cu aproximativ 126.000 decese, în ultimele săptămâni existând o accelerare a ratei infectărilor în special în state precum Texas sau Florida, în care au reapărut restricții) și Brazilia (cu un total de 1,3 milioane de infectări și peste 57.000 decese, autoritățile din această țară anulând anumite restricții pe parcursul lunii trecute).
În Europa, datele arată că țara cu cele mai multe decese din vestul continentului este Marea Britanie.
Alt avertisment venit din partea directorului OMS ține de necesitatea realizării solidarității, a unității la nivel global pentru diminuarea pandemiei: „Cu 10 milioane de infectări și cu jumătate de milion de decese...lipsa unității naționale și a solidarității globale și lumea care este divizată ajută virusul să se răspândească...răul abia acum urmează. Îmi pare să spun asta, dar în aceste condiții ne temem de ce este mai rău”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit și despre necesitatea ca deciziile luate la nivelul guvernelor să fie respectate și susținute la nivelul comunităților și că „virusul poate fi ținut sub control dacă guvernele sunt serioase în ceea ce fac”.
Mesajul său este că, în continuare, trebuie să se acționeze în această direcție: „Testare, Identificare, Izolare și Carantină”. Din acest punct de vedere, directorul OMS nu ezită în a da ca exemple pozitive state precum Germania, Japonia și Coreea de Sud, care țin sub control pandemia prin programe de testare riguroasă și prin identificare.
Surse: cbsnews.com, dw.com, bbc.co.uk
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com