Ce este o tensiune mică, simptome
O tensiune mică, denumită și hipotensiune, apare când presiunea sanguină din artere este anormal de mică. Inima pompează o cantitate constantă de sânge în corp prin artere, vene și capilare, tensiunea fiind o estimare a forței sângelui pe pereții arterelor pe măsură ce sângele curge prin ele. Este măsurată în milimetri coloană de mercur (mmHg) și este înregistrată ca două valori: tensiunea sistolică (tensiunea când inima bate și presează sângele prin artere) și tensiunea diastolică (tensiunea când inima se odihnește între două bătăi).
Multe persoane se îngrijorează cu privire la o tensiune mică, deși de multe ori nu este cazul. Un nivel al tensiunii mai mic decât în mod normal nu este neapărat un aspect negativ, căci este cu atât mai mic riscul de infarct sau de boală cardiacă. Doar în câteva cazuri rare o tensiune mică mică poate cauza probleme.
De cele mai multe ori hipotensiunea nu va cauza niciun fel de simptom, însă dacă scade foarte mult poate restricționa cantitatea de sânge către creier și alte organe vitale, apărând pierderea echilibrului, amețeală/confuzie sau leșin, stare generală de slăbiciune, vedere încețoșată, bătăi ale inimii care sunt observabile (palpitații), senzație de sete, greață, piele rece/lipicioasă, palidă, respirație rapidă/superficială, depresie. În cazul în care experimentați simptome de tensiune mică este bine să apelați la medic. În principiu, toți adulții ar trebui să verifice tensiunea la un interval de 5 ani.
În mod concret, o tensiune mică este cea care apare la o valoare de 90/60 mm Hg sau mai puțin. Este suficient ca doar una dintre valori să fie mai mică decât în mod normal pentru a fi vorba despre hipotensiune (dacă prima valoare este mai mică decât 90 sau dacă cea de-a doua este mai mică decât 60).
Cauze pentru tensiunea mică
În primul rând, o tensiune mică poate apărea din mai multe motive, depinzând de momentul din zi, vârstă, temperatură, medicație curentă, potențiale leziuni sau îmbolnăviri. Unele persoane au un nivel al tensiunii care este în mod natural mai mic, fără a exista vreo cauză specifică. Există însă unele afecțiuni medicale sau medicamente care pot determina apariția hipotensiunii. Afecțiuni medicale ce pot scădea tensiunea: sarcina, probleme cardiace (bradicardia, probleme cu valvele cardiace, atacul de cord și insuficiența cardiacă), probleme endocrine (afecțiuni ale tiroidei, hipoglicemie, diabet), deshidratarea, o pierdere masivă de sânge, o infecție gravă (septicemie), o reacție alergică gravă (anafilaxie), lipsa nutrimentelor din alimentație (vitamina B 12 și folatul). Medicamente ce pot scădea tensiunea: diureticele, alfa și beta blocantele, medicamentele pentru boala Parkinson, anumite tipuri de antidepresive.
Hipotensiunea poate fi și clasificată în mai multe categorii în funcție de cauze și alți factori. Astfel există hipotensiunea care apare după ce vă ridicați brusc în picioare desemnată drept hipotensiune posturală sau ortostatică - în cazul său simptomele nu persistă mai mult de câteva secunde, timp în care tensiunea se ajustează la noua poziție a corpului (afectează în special vârstnicii și poate cauza accidentări, dar poate apărea și în urma exercițiului fizic). Un alt tip de hipotensiune este cea postprandială, care apare după ce mâncați (este mai des prezentă la vârstnici, în special la cei hipertensivi sau la cei care suferă de afecțiuni precum boala Parkinson sau diabet) - după masă intestinele necesită o cantitate mare de sânge pentru digestie, iar dacă ritmul cardiac nu crește suficient de mult pentru a menține tensiunea arterială, aceasta va scădea și va determina simptomele menționate. Nu în ultimul rând, există hipotensiunea ce apare după ce stați în picioare o perioadă îndelungată de timp, desemnată drept hipotensiune mediată neuronal, afectând cel mai adesea copiii și adulții tineri.
Tratament pentru tensiune mică
Majoritatea persoanelor cu tensiune mică nu vor necesita niciun fel de tratament. Însă dacă medicul consideră necesar și sunt prezente simptomele menționate anterior, va încerca în primul rând să identifice cauza exactă. Astfel, dacă este vorba despre o afecțiune subiacentă, trebuie să se urmărească tratamentul său, iar dacă este vorba despre un medicament trebuie întreruptă administrarea sau modificat dozajul.
Există de asemenea o serie de modalități de a interveni pentru a remedia o tensiune prea mică, după cum urmează: ridicați-vă în picioare treptat și evitați să stați în picioare perioade lungi de timp, asigurați-vă că sunteți bine hidratați (lichidele cresc volumul de sânge din corp și împiedică instalarea deshidratării), adăugați mai multă sare în alimentație (experții recomandă acest lucru deoarece sodiul poate crește tensiunea arterială în mod semnificativ; însă deoarece o cantitate excesivă de sodiu poate cauza insuficiență cardiacă, în special la vârstnici, este indicat să vă consultați cu medicul înainte de a efectua această modificare în alimentație), consumați mese mai mici mai frecvent, purtați ciorapi compresivi (folosiți și în tratamentul venelor varicoase; pot ajuta la reducerea acumulării de sânge la nivelul picioarelor). Există de asemenea și o serie de medicamente folosite pentru a trata hipotensiunea de tip ortostatic, de exemplu fludocortizon (ajută la creșterea nivelului de sânge de corp și prin urmare și al tensiunii).
În final este bine să rețineți că și formele moderate de tensiune mică pot cauza amețeală sau slăbiciune, dar și leșin, crescând riscul de accidentări. O tensiune scăzută dramatic poate priva corpul de oxigenul necesar funcționării corespunzătoare, conducând la leziuni la nivelul inimii și al creierului.
Surse:
www.mayoclinic.org; www.nhs.uk; www.bloodpressureuk.org