Stilul de viață contemporan și impactul asupra sănătății
Stilul de viață se formează în funcție de un anumit context geografic, economic, politic, cultural și religios și presupune caracteristici ale locuitorilor unei regiuni dintr-un anumit moment și loc. Stilul de viață include comportamente și activități care compun viața zilnic, incluzându-se activitatea ta profesională, activitățile de relaxare, alimentele pe care le consumi, interacțiunile pe care le ai cu oamenii din jur.
În ultimele decenii stilul de viață a ajuns să fie privit drept un factor important în sănătatea omului, fiind vizat de mai multe cercetări. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre factorii asociați sănătății individuale și calității vieții sunt corelați cu stilul de viață. Milioane de oameni au un stil de viață nesănătos și ajung să se confrunte cu îmbolnăviri, dizabilități și chiar deces. Problemele precum bolile metabolice, cele ale articulațiilor și scheletului, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea, obezitatea, chiar și violența pot fi cauzate de un stil de viață nesănătos. Malnutriția, alimentația dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool, abuzul de substanțe interzise, stresul sunt premise demonstrate de îmbolnăvire. Apoi, nu trebuie neglijat impactul tehnologiei asupra vieții, cauzând o serie de probleme la nivel fizic și psihic. Iată care sunt variabilele stilului de viață cu influență asupra sănătății:
- Alimentația și indicele de masă corporală. Alimentația este cel mai important factor în stilul de viață și are un impact direct și pozitiv asupra sănătății. Alimentația precară conduce la obezitate, probleme cardiovasculare
- Exercițiul fizic. Pe lângă starea mentală pozitivă, previne și o serie de afecțiuni ale sistemului musculoscheletal
- Somnul. Odihna are impact asupra sferei sociale, psihologice, economice și de sănătate
- Comportamentul sexual. Relațiile sexuale normale sunt necesare pentru un stil de viață sănătos. Lipsa activității sexuale are un impact asupra sănătății mentale și fizice.
- Abuzul de substanțe interzise. Dependențele cum sunt fumatul pot cauza probleme cardiovasculare, astm, cancer, leziuni cerebrale
- Abuzul de medicamente. Fie că este vorba despre auto-tratament, folosirea la comun a medicamentelor, folosirea medicamentelor fără rețetă medicală, prescrierea unei cantități prea mari de medicamente/inutile, lipsa de conștientizare asupra efectelor adverse ale medicamentelor pot cauza probleme grave de sănătate
- Tehnologia modernă. Utilizată corect poate facilita stilul de viață. Însă folosirea dispozitivelor electronice pe durata nopții poate afecta calitatea odihnei, iar dependența de telefoane mobile poate cauza depresie
- Recreere. Deși joacă un rol mai puțin important, lipsa sa poate cauza consecințe negative. Când au un stil de viață dezorganizat oamenii își pun în pericol sănătatea.
- Studiul. Studiul reprezintă un beneficiu pentru starea fizică și mentală. Demența apare mai rar în rândul persoanelor educate.
Bolile moderne
- Alergiile (respiratorii, cutanate sau alimentare). Doctor Paul Gray, specialist în alergie și imunologie pediatrică din cadrul Spitalului de copii Sydney explică faptul că ADN-ul populației se modifică puțin în timp, prin urmare îmbolnăvările sunt cauzate de schimbări ale mediului. Ceea ce caracterizează alergiile este că sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar al organismului când este expus la un factor declanșator de obicei inofensiv. Specialistul ia în considerare trei motive principale pentru apariția acestora: introducerea întârziată a alimentelor alergene în rândul copiilor, microbiomul uman și microorganismele din corp care au ajuns să încadreze substanțele inofensive drept o amenințare, lipsa expunerii la razele soarelui (mai exact, la vitamina D). Conform unei analize desfășurate la nivelul Marii Britanii aproximativ 2/3 din persoanele alergice experimentează simptome de strănuit și prurit ocular asociate acarienilor, chimicalelor, animalelor domestice și mucegaiulu. Toate acestea și produsele de curățenie pot cauza simptome pe durata întregului an, fiind o formă de alergie de interior.
- Obezitatea. Un indice de masă corporală de peste 25 poate fi cauzat de obiceiuri alimentare nesănătoase, stil de viață stresant, grad redus de activitate fizică. La rândul său obezitatea este asociată cu probleme respiratorii, cu tensiunea arterială, cu sistemul cardiovascular, diabet.
- Diabetul de tip 2. Obezitatea constituie principala sa cauza; apare în rândul adulților ca urmare a obiceiurilor precare de alimentație și a alegerilor de viață nocive.
- Ateroscleroză. Apare când vasele de sânge arteriale se îngroașă și își pierd elasticitatea. Are ca simptome tulburări circulatorii, dureri la nivelul pieptului și atacuri de cord. Ateroscleroza este asociată obezității, diabetului și hipertensiunii.
- Bolile cardiace. Fumatul, diabetul și nivelul crescut al colesterolului sunt factori care contribuie la apariția acestora.
- Hipertensiunea arterială. Câteva dintre motivele frecvente pentru apariția hipertensiunii arteriale sunt stresul, obezitatea, factorii genetici și obiceiurile alimentare nesănătoase. Hipertensiunea este definită drept valoarea de peste 140/90, însoțită de o stare puternică de disconfort. Dacă nu este gestionată corespunzător poate conduce la infarct
- Urechea înotătorului. Când utilizezi constant căști audio sau ești expus la un volum ridicat de sunete poți dezvolta inflamație, iritație sau infecție la nivelul intern al urechii. Un procent tot mai mare de persoane suferă de leziuni permanente ale auzului din cauza expunerii constante la zgomot
- Cancerul. Sistemul imunitar nu mai funcționează corespunzător din cauza stilului de viață stresant, iar leucocitele nu mai pot lupta cu virusurile care pătrund în organism. Astfel apare o proliferare neregulată de celule, desemnată drept cancer. Cauze cunoscute ale acestuia sunt fumatul (cancerul pulmonar) sau expunerea excesivă la soare (cancerul de piele).
- Boala pulmonară obstructivă. Este cauzată de obstrucția permanentă a căilor respiratorii. Creșterea în gradul de poluare ca urmare a factorilor precum emisia de gaze și fumat pot agrava afecțiunea.
- Ciroza. Este definită drept un grup de afecțiuni ale ficatului. Poate avea un impact major consumul excesiv de alcool și hepatita cronică. Poate fi încadrată drept boală cauzată de stilul de viață deoarece multe persoane consumă alcool ca să facă față stresului.
- Nefrita. Inflamația de la nivelul rinichilor ce conduce la o funcționare anormală. Există multe cauze pentru apariția sa, precum reacție alergică la un medicament sau antibiotic sau infecții bacteriene cauzate de alimente nepreparate corespunzător.
Surse: www.ncbi.nlm.nih.gov; www.ashg.org; https://timesofindia.indiatimes.com; www.theguardian.com