Activitati de familie pentru o sanatate de fier

Activitati de familie pentru o sanatate de fier

Louise Tanase - Contributor

Atunci cand ne intemeiem o familie, ne dorim din tot sufletul sa fim fericiti si, mai ales, sanatosi. Aceste doua atribute se obtin insa cu eforturi intense si cu perseverenta. Exista cateva activitati pe care, daca le transformi in rutina, te vor ajuta sa iti pastrezi familia sanatoasa si fericita.

Sanatatea familiei tale depinde doar de tine. Statistic vorbind, majoritatea imbolnavirilor au drept cauza propriul nostru stil de viata: sedentarismul, un regim alimentar nesanatos, consumul bauturilor alcoolice in cantitati mari, fumatul, lipsa autodisciplinei, a unor teluri in viata, a planificarii existentei noastre. De aceea, oricat de mult ti-ar repugna ideea de a introduce in viata ta, de bunavoie, o rutina, incearca sa iti convingi familia sa urmeze rutina obiceiurilor sanatoase.

Micul dejun zilnic

Micul dejun in familie
 

Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, insa cati dintre noi respectam cu adevarat acest lucru? Gandeste-te putin si raspunde sincer: mananci micul dejun in fiecare dimineata? Probabil ca respecti acest obicei sanatos in ceea ce priveste copiii, dar probabil ca, la fel ca multi alti adulti, tu si partenerul tau va rezumati micul dejun la o ceasca de cafea sau la ce mai ramane prin farfuriile celor mici. Studiile arata ca la micul dejun exista tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este ca, persoanele care respecta regula micului dejun au un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare sau tulburari digestive.

Este recomandat ca, pentru a obtine maximum de beneficii de pe urma micului dejun zilnic, sa se consume carbohidrati, proteine si mici cantitati de grasimi. Intrucat un singur aliment nu poate oferi toate elementele nutritionale necesare, consumarea unei varietati de alimente este esentiala pentru o sanatate buna.

Somnul suficient

Baietel dormind
 

Poate ca somnul nu vi se pare a se incadra in subiectul propus. Nu este o activitate, veti spune. Totusi, este important ca organismul sa aiba suficient timp de odihna, deoarece somnul, alaturi de o alimentatie sanatoasa, ne confera energia de care avem nevoie pentru a fi activi, energici, sociabili si sanatosi. Acest lucru pare sa fie de la sine inteles, dar exista studii care arata ca multi adulti, dar si din ce in ce mai multi copii, sufera de tulburari de somn sau nu se odihnesc suficient noaptea pentru a putea face fata activitatilor zilnice.

Somnul este vital
pentru sanatate si pentru starea de bine fizica si psihica. Studiile arata ca persoanele care nu dorm suficient sunt mai expuse la a dezvolta probleme psihice si, in plus, deprivarea de somn poate afecta in mod negativ memoria, invatarea si gandirea logica. Prin urmare, incearca sa stabilesti un program de somn adecvat pentru fiecare membru al familiei, in functie de varsta, starea sanatatii si activitatile zilnice.

Crearea si mentinerea unei vieti sociale

Picnic in familie
 

Cercetatorii au aratat in nenumarate studii ca este important ca oamenii sa aiba cat mai multe activitati alaturi de alti oameni: munca voluntara, activitati in cluburi sau grupuri, distractie sau excursii cu prieteni, activitati diverse care pot fi intreprinse in grupuri. Relatiile sociale sunt foarte importante pentru sanatatea mentala si fizica. Socializarea va aduce multe beneficii familiei tale, de aceea este foarte important ca intreaga ta familie sa isi creeze o viata sociala cat mai bogata. Specialistii spun ca legaturile sociale ajuta indivizii prin obtinerea sau oferirea unor informatii, ajutor instrumental, suport emotional si, mai ales, oferirea unui sens al apartenentei.

Sentimentul apartenentei la un grup nu ajuta numai la crearea unei identitati a persoanei, dar ajuta si la prevenirea si depasirea anxietatii si a depresiei. Legaturile familiei tale cu comunitatea ajuta la imbunatatirea functionarii mentale si fizice a fiecarui membru, indiferent de varsta.

Practicarea unui sport

Parinti si copii pe biciclete
 

Nu trebuie sa mai repetam si noi, dar... sportul ne mentine mai sanatosi. Pe termen lung, avantajele activitatii fizice regulate includ controlul greutatii corporale, mentinerea sanatatii oaselor, muschilor si articulatiilor, reducerea riscului aparitiei unor afectiuni cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul (aceste afectiuni afecteaza si copiii, nu numai varstnicii), reduce riscul de deces din cauza afectiunilor cardiace, scade riscul de moarte prematura. Unele studii au demonstrat si ca exista o anumita legatura intre activitatea fizica regulata si reducerea riscului de aparitie a cancerului.

In afara de efectele pe termen lung, practicarea sportului are si beneficii imediate, cum ar fi o mobilitate mai buna, un control mai bun al stresului si imbunatatirea dispozitiei si un nivel de energie mai bun. Incearca sa faci sportul un obicei pentru intreaga ta familie, de la cel mai mic pana la cel mai varstnic. Nu gasiti scuze de genul "suntem obositi" sau "nu avem timp". Niciodata nu trebuie sa fii prea obosit sau prea ocupat pentru a avea grija de sanatatea ta si a familiei tale.

Realizarea unui hobby in familie

Familie joaca sah
 

Cuvantul hobby defineste urmarirea regulata a unei ocupatii care produce relaxare. De vreme ce reprezinta activitati relaxante, hobby-urile sunt placute. Unele persoane sunt incantate de lucrul manual, altele de privitul pasarilor, iar unele persoane gasesc relaxante plimbarile prin parcuri ori jocul de carti.

Este important sa iti aduni familia in jurul mesei si sa stati de vorba despre placerile relaxante ale fiecaruia dintre voi, incercand sa gasiti un punct comun de interes si relaxare. Poate ca tie iti place sa citesti o carte, partenerul tau se relaxeaza citind ziarul, iar copiilor tai le face deosebita placere sa faca origami. Ideal este ca familie sa va puteti aduna in acelasi spatiu fara sa va deranjati unii pe altii si sa va relaxati impreuna.

Plimbarea zilnica

Familie plimbandu-se pe plaja
 

Deja am mentionat beneficiile exercitiilor fizice, dar, iata ca activitatea fizica moderata poate fi integrata in viata de zi cu zi a familiei tale intr-o plimbare. In zilele noastre, ritmul trepidant de viata incepe de la varste din ce in ce mai fragede si este posibil ca nici tu si partenerul tau, dar nici copiii vostri sa nu mai puteti rezerva timp pentru exercitii fizice. Prin urmare, incercati sa creati o rutina zilnica in care sa includeti si o ora de plimbare impreuna.

Fie ca aveti timp sa faceti plimbarea dimineata, fie ca va place mai mult dupa lasarea serii, o ora de plimbare zilnic va ofera un trup mai sanatos si o minte mai odihnita. In plus, gandeste-te la un beneficiu suplimentar: la fiecare 20 de pasi o persoana arde o calorie.

Voi ce activitati sau obiceiuri sanatoase aveti in familie?

Articolul urmator
Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun
Chiar dacă acum am o familie și o casă, încă prefer să dormim la părinții mei, de Crăciun

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici
    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici

    Ce ar fi ca anul acesta, în afară de tradiționala masă de Paște, să încerci niște activități noi alături de familia ta? Noi îți dăm 22 de idei potrivite de la...

    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

    Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    8 activități de art terapie pentru eliberarea stresului la copii
    8 activități de art terapie pentru eliberarea stresului la copii

    Așa cum indică și numele, art terapia îmbină psihoterapia cu activitățile artistice. Benefică pentru copii, dar și pentru adulți, art terapia este o formă de explorare a...

    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare
    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare

    Simțim cu toții zilele caniculare, ne este din ce în ce mai greu să ieșim afară în timpul zilei, pentru că temperaturile cresc pe zi ce trece. Tocmai de asta, suntem...

    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?
    Copiii care învață în mediul rural nu participă la activități extrașcolare. Cum îi afectează acest lucru?

    Cursuri de dans, pictură, limba engleză, antrenamente la fotbal, volei sau gimnastică, toate aceste activități extrașcolare rămân un vis pentru copiii din mediul rural care, din...

    Regulatpro ® Bio - Un plus de ajutor 100% natural pentru sănătate!
    Regulatpro ® Bio - Un plus de ajutor 100% natural pentru sănătate!

    Știați că în corpul uman au loc mai mult de 200 de milioane de procese chimice în fiecare zi? Fiecare proces individual este controlat de enzime, produse special de organism,...

    © 2024 Qbebe