1. Toaleta
"Sunt mai multe bacterii E.coli intr-o chiuveta obisnuita decat intr-o toaleta.", afirma microbiologul Charles Gerba, de la Universitatea din Arizona, departamentul pentru studiul solului, microbilor, apei si stiinta mediului.
Pentru ca percepem toaleta ca fiind "murdara", avem tendinta de a o curata mult mai des, explica Lisa Yakas, manager la o organizatie de mediu.
2. Urina
"Urina este sterila", sustine microbiologul Donna Duberg, asistent dr. la Universitatea St. Louis. Fecalele reprezinta problema, nu urina. De aceea, microbiologii sunt ingrijorati mai degraba de bucatarie si de alimente nepreparate (carnea cruda) ce pot contine E.coli si salmonella din fecale.
3. Monedele
Bacteriile prefera medii racoroase, umede, unde se pot dezvolta in voie. Monedele sunt facute din metal, metalul fiind cunoscut ca un material cu proprietati antibacteriene, explica microbiologul Kelly Wroblewski, manager la o asociatie de sanatate din Statele Unite.
"Cuprul, nichelul si argintul sunt anti-microbiene. Monedele nu permit dezvoltarea bacteriilor", sustine Phillip Tierno, director departamentului de microbiologie si umonologie din cadrul Universitatii din New York.
4. Bijuteriile
La fel ca monedele, bijuteriile facute din argint, nichel si cupru nu reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru este valabil in special pentru bijuteriile de argint, care, de obicei, nu contin alti compusi in afara de metalul pretios, afirma Tierno.
5. Curtea
Conform cercetatorilor de la Universitatea Columbia, rostogolitul prin iarba este perfect sigur pentru copii, atat timp cat in pamantul gradinii nu exista fecale de animale. Intr-adevar, pamantul din gradina contine foarte multe bacterii, dar acestea sunt inofensive. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti atunci cand cresteti un animal. Germenii de la o pisica, spre exemplu, pot ajunge foarte usor in organismul micutilor, daca nu curatati cu atentie cutia cu nisip a animalului sau daca il lasati liber prin gradina.
6. Usile
Clantele usilor sunt de obicei fabricate din metale neospitaliere, care impiedica formarea bacteriilor daunatoare. De obicei, clanta de intrare intr-o baie este mai murdara decat cealalta parte a usii, care este atinsa dupa ce oamenii folosesc toaleta. Statistic, doar 67 % din persoanele care folosesc o toaleta publica se spala pe maini dupa folosire si mai putin de o treime folosesc sapunul. Incercati, asadar, sa nu atingeti usile toaletelor si nici uscatoarele din baie, care de obicei raspandesc microbi.
7. Cosurile de gunoi
"Cazile de baie contin mai multe bacterii decat cosurile de gunoi", afirma Sasha Madison, cercetator la Universitatea Stanford. Pentru sterilizarea cosurilor de gunoi puteti folosi antidezinfectanti sau chiar otet de mere pentru galeata de gunoi din bucatarie. "Aceste microorganisme nu pot supravietui fara apa, asadar, atat timp cat mentineti cosurile de gunoi uscate, nu trebuie sa va faceti probleme.", explica cercetatoarea.
8. Animalele de casa
Toate lucrurile au bacterii pe ele, dar nu toate sunt la fel de periculoase. Copiii care iau contact de mici cu animale sunt mai putin predispusi la dezvoltarea unor alergii atunci cand ating varsta adulta, sustin cercetatorii Universitatii Stanford. Se presupune ca saliva animala nu este atat de periculoasa pentru om pe cat s-ar crede, intrucat are o serie de proprietati antibacteriene, spre deosebire de saliva unui om, sustine dr. Wroblewski.
Sursa: goodhousekeeping.com