- 1. Am o scurgere vaginală abundentă. Să mă îngrijorez?
- 2. Este normal să observ cheaguri de sânge în timpul menstruației? Din ce cauză apar?
- 3. Este normal ca vaginul să aibă un miros specific?
- 4. Ce fel de igienă intimă este recomandată unei femei în perioada menstruației?
- 5. Epilarea zonei intime ajută la combaterea infecțiilor?
- 6. Este reală alergia la spermă? Cum se manifestă?
- 7. Cât de des este normal să fac sex?
- 8. Poate să cauzeze vreo problemă medicală absența rapoartelor sexuale o perioadă îndelungată de timp?
- 9. Din ce motiv femeile se confruntă cu dureri sau uscăciune vaginala în timpul actului sexual după naștere? Ce remedii există în acest sens?
- 10. Cum trebuie gestionate diverse probleme de natură dermatologică în zona intimă (coșuri, puncte negre)?
Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie, directorul clinicii Genesis-Athens din Bucuresti, membru al Societății Elene de Obstetrică și Ginecologie și al Federației de Medicină Fetală din Londra (Marea Britanie) www.vythoulkas.ro a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:
1. Am o scurgere vaginală abundentă. Să mă îngrijorez?
În general, femeile ar trebui să se îngrijoreze atunci când apare ceva ieșit din comun, ce nu este obișnuit pentru ele. Adică, o femeie poate să aibă o scurgere de un anumit tip în fiecare lună și asta să fie absolut în regulă. Dacă însă, într-o lună, această scurgere este mai abundentă ca de obicei, atunci este bine să meargă la medicul ginecolog pentru investigații. Orice femeie are anumite repere cu care este obișnuită, este bine să se raporteze la acestea.2. Este normal să observ cheaguri de sânge în timpul menstruației? Din ce cauză apar?
În general, cheagurile de sânge de la menstruație sunt normale. Ele devin îngrijorătoare când sunt mari (cam de mărimea unei monede) și sunt însoțite de dureri abdominale puternice și de o stare generală de disconfort. În acest din urmă caz, ar fi bine să se consulte un medic specialist, pentru investigații mai amănunțite.
3. Este normal ca vaginul să aibă un miros specific?
Da, este normal. Fiecare femeie are un miros specific. Situația devine îngrijorătoare tocmai dacă acest miros specific se schimbă, acest lucru putând fi determinat de o scurgere anormală, moment în care este indicată vizita la medicul ginecolog.4. Ce fel de igienă intimă este recomandată unei femei în perioada menstruației?
Igiena intimă din timpul menstruației trebuie să fie una mai riguroasă decât de obicei, pentru că în această perioadă există un risc mai mare de infecții. Este bine să fie evitate produsele parfumate și să se apeleze la produse de curățare specifice zonei intime, inclusiv șervețele umede, dacă este cazul. Mișcarea corectă de spălare a zonei intime este dinspre partea genitală înspre anus. Dacă vom proceda invers, riscul de infecții crește, deoarece este posibil să fie transportate bacteriile din anus în vagin, ceea ce reprezintă un pericol, cu precădere în această perioadă din lună.5. Epilarea zonei intime ajută la combaterea infecțiilor?
Epilarea ajută ca igiena din zona intimă să poată fi menținută mai bine. Dacă ne referim la acest lucru, da, atunci putem spune că ajută și la combaterea infecțiilor, dar și la scăderea ratei de apariție a acestora.6. Este reală alergia la spermă? Cum se manifestă?
Da, alergia la spermă este reală, se numeste hipersensibilitate la plasmă seminală umană în termeni medicali. Încă nu se cunoaște exact cauza care determină apariția acestei alergii, se pare că ar fi vorba despre o proteină conținută de lichidul seminal. Se manifestă prin arsuri și mâncărimi în zona care intră în contact cu sperma, inflamarea zonelor genitale sau a zonei de contact sau urticarie,7. Cât de des este normal să fac sex?
Nu există ceea ce am putea numi standarde pentru apetitul sexual care să se aplice tuturor cuplurilor, întrucât acest lucru poate fi influențat de foarte mulți factori. Însă, putem spune că la vârsta de 20 de ani este normal să existe 3-4 contacte sexuale pe săptămână, la 30 de ani, aproximativ 1-3 contacte săptămânal. De la 40 de ani, din pricina modificărilor hormonale care se produc în organism, libidoul începe să scadă, așa încât la această vârstă 3-4 contacte pe lună sunt într-o limită normală. Începând cu 50 de ani libidoul scade și mai puternic, în cazul femeilor intervine și menopauza, așa încât un contact sexual pe lună devine normal pentru această vârstă.
8. Poate să cauzeze vreo problemă medicală absența rapoartelor sexuale o perioadă îndelungată de timp?
Lipsa sexului pe o perioadă îndelungată poate să cauzeze dezechilibru hormonal, iar acesta să ducă la apariția altor probleme. Atâta vreme cât estrogenul și progesteronul nu sunt echilibrate corespunzător, pot apărea diverse disfuncții endocrine, stări depresive, probleme ale tiroidei, chiar și apariția incontinenței urinare la femei.9. Din ce motiv femeile se confruntă cu dureri sau uscăciune vaginala în timpul actului sexual după naștere? Ce remedii există în acest sens?
Uscaciunea vaginală apare în principal din cauza scăderii cantității de estrogeni. Estrogenul este un hormon feminin care, printre alte lucruri, menține țesutul vaginal lubrifiat corespunzător. Lipsa acestui hormon sau scăderea lui duce la uscăciune vaginală și, implicit, la dureri în timpul actului sexual. După naștere, până când are loc restabilirea echilibrului hormonal, este posibil să apară această scădere.10. Cum trebuie gestionate diverse probleme de natură dermatologică în zona intimă (coșuri, puncte negre)?
Înainte de orice, zona intimă este una mai dificilă, mai ales din pricina faptului că este puternic vascularizată. Orice apariție pe piele a unei excrescențe cu formă neobișnuită trebuie semnalată medicului ginecolog. Dacă vorbim despre o acnee fără alte implicații, chiar și aceasta poate ridica probleme din pricina supra-infectării, caz în care este nevoie de administrare de antibiotice locale, însă tot la indicația medicului ginecolog.Mulțumim domnului doctor Andreas Vythoulkas pentru ajutorul acordat în realizarea articolului și pentru amabilitatea de a răspunde la întrebările noastre.