Orfanii albi
Conform statisticilor, în România numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate depășește 86 000, cei mai mulți crescând fie cu părintele rămas, fie cu bunicii sau rudele apropiate. Însă 3500 de copii ajung în grija statului, fiind repartizați în centre de plasament sau la asistenți maternali. Acești copii sunt denumiți de presa italiană orfani albi, după numele unui roman de Antonio Manzini. Ei ajung să crească cu icoana de Skype a părintelui plecat, pe care nu îl pot îmbrățișa niciodată, având parte de părinți virtuali. Sunt unii ajunși la orfelinat și trăiesc un dublu abandon. De multe ori părinții ajung să își refacă viață în străinătate, își întemeiază altă familie și nu au de gând să revină în România, lăsându-și copiii cu întrebări dureroase.
La nivel național, pe primul loc în clasamentul județelor cu copii ce au părinți plecați peste hotare se află Prahova, Harghita, Bihor, Suceava, Alba, Olt, Constanța și Argeș. În Prahova există în prezent 140 de copii în centre de plasament și 49 la asistenți maternali. O echipă de reporteri de la ziarul Libertatea a reușit să afle povestea unei familii din Vălenii de Munte care reprezintă o excepție de la această regulă și a luptat cu toate puterile pentru a-și menține unită familia.
Povestea emoționantă a unei familii cu șase copii
Povestea acestei familii începe când mama a fost dată afară din casa părintească după ce a fost bătută de sora sa în fața copiilor. A încercat să încropească un adăpost din cauciucuri și nailoane și să muncească cu ziua pentru a-și întreține copiii, însă în urma unei plângeri anonime la Protecția Copilului copiii au fost luați. Li s-a spus că îi vor primi înapoi dacă își vor face casă și vor avea condiții pentru a-i crește. Fără niciun ban, fără să fi muncit niciodată, Ioana ar fi putut uita de copiii săi și ar fi putut cade pradă viciilor. Dar a ales să lupte pentru ei. După ce și-a îmbrățișat copiii la orfelinat le-a spus niște cuvinte pe care le așteptau de mult “Anul ăsta vă ia mama acasă!”
Întrebată fiind de fiica în vârstă de 13 ani de ce s-a tuns, i-a mărturisit că a luat foc din cauza unei probleme, ajungând arsă și pe mână când a vrut să își facă cafea la o sobă improvizată și de oboseală a pus benzină în loc de apă în ibric.
Alături de bărbatul ei, Ioana a petrecut 4 ani pe străzile din Munchen unde au cerșit. Au ales să doarmă în stradă, pe frig, sub cartoane și pături, obosiți și hăituiți. Au cerșit ca să își poată lua copiii acasă. Au reușit să ridice două camera, stâlpii de electricitate sunt la poartă, așa că a venit momentul ca cei mici să vină acasă. Fetița de 13 ani fost învoită de la școală de asistenta socială pentru marele eveniment, mărturisind că mama sa i-a spus că o iubește.
Ioana spune că cel mai greu i-a fost să se despartă de copiii mici, pe unul încă alăptându-l. Nu a cerșit niciodată, dar nevoia a determinat-o pentru că i-au fost luați copiii. Bărbatul ei a fost întâi racolat de traficanți care l-au pus să cerșească, apoi s-a întors să o ia și pe Ioana și au ajuns să cerșească pe mâna lor. În unele zile primea 20 de euro, alteori 60-70. A păstrat fiecare ban și a ridicat două camere cu aceștia.
Asistenta socială a verificat care sunt condițiile pentru copii și declară că a avut parte de o primire cu prăjituri și fructe. Pe copii îi așteptau biciclete din Germania, iar casa urmează să se extindă cu încă două camera. Pașii pe care îi mai au de făcut sunt să depună acte pentru ajutor social și să aibă un medic currant. Concubinul va continua să meargă în Germania pentru ca lucrările la casă să continue. Iar asistența socială îi va susține pentru reintegrarea copiilor.
Pentru copiii cu vârste de 16, 13, 12, 7, 5 și 4 ani Ioana nu a avut timp de regrete timp de 4 ani și s-a gândit doar cum poate să își aducă din nou familia împreună. Ioana povestește “Multă lume spunea cum pot să rezist la minus 15 grade, la frig. Și le-am spus că mă duc să fac bani ca să pot să-mi iau copiii. Să termin camera aia, mai am un pic de făcut la ea. Pleacă concubinul meu acuma. Mai am nițel de făcut la ea și vreau să bag dosarul să-mi iau copiii”.
Sursa: www.libertatea.ro