Ce prevede legea?
|
Legea 321/2001 prevede in primul articol acordarea de lapte praf gratuit, „pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern" si care se incadreaza in anumite criterii:
- cu mame care prezinta contraindicatii ale alaptarii
- copii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare datorita absentei sau insuficientei cantitative a laptelui matern
- copil adoptat sau aflat in familie de plasament
- cu mama decedata
Acordarea laptelui praf se realizeaza fara a fi necesara dovedirea calitatii de asigurat a parintilor si se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii. Distribuirea acestuia se face de catre primarii, in baza retetelor eliberate de medicul de familie.
Noi modificari legislative
Bugetul redus a facut ca programul Guvernului de acordare gratis de lapte praf sa „inghete" o anumita perioada de timp pentru ca apoi sa se revina asupra lui.
|
In prezent, beneficiaza de acest ajutor doar femeile cu contraindicatii la alaptare, nou-nascutii orfani si cei adoptati.
Ce inseamna de fapt „contraindicatii la alaptare"?
Mama are o boala grava, precum TBC pulmonar activ, septicemie, boli psihice grave, este infectata cu virusul HIV, are insuficienta renala sau cardiaca, face tratamente cu citostatice etc.
In aceste situatii, medicii de familie vor trimite directiilor judetene de sanatate publica, respectiv a Municipiului Bucuresti, listele cu copiii de pana la 1 an care se incadreaza in criteriile specificate de lege.
Distribuirea laptelui praf se va face, la fel ca si inainte, de catre primarii, care vor centraliza lunar retetele intocmite de medicii de familie.
Modificari genetice
Oricat de ciudat ar parea, sunt mame care isi vand laptele altor mame care doresc cu tot dinadinsul ca bebelusii lor sa beneficieze de lapte matern, si nu de compusi organici care, s-a dovedit stiintific ca nu sunt cei mai sanatosi pentru copii.
|
In aceeasi maniera, cercetatorii rusi si chinezi au reusit sa modifice genetic 90 de capre si respectiv 200 de vaci, pentru ca laptele produs de aceste animale sa fie similar cu cel uman.
Tot acestia spun ca in urmatorii 10 ani, acest tip de lapte va putea fi comercializat si in magazine.
Este cunoscut faptul ca laptele de mama este extrem de sanatos pentru copii, ajutandu-i sa isi imbunatateasca sistemul imunitar si nervos, datorita calitatilor antibiotice ale lactofeinei, proteina descoperita in laptele uman.
Daca oamenii vor fi dispusi sa cumpere si sa le dea copiilor lor lapte modificat genetic, sau vor apela in continuare la clasicul lapte praf ramane de vazut.
Voi cum ati proceda daca v-ati afla in imposibilitatea de a va alapta copilul?