Sancțiuni prevăzute de noua lege a vaccinării
Dacă în trecut vaccinurile reprezentau o opțiune lipsită de obligații pentru părinți, lucrurile se vor schimba în curând datorită noului proiect de lege. Astfel, acei părinți care nu se vor informa corespunzător cu privire la vaccinare și nu-și vor asuma în scris refuzul imunizării copiilor pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1000 și 2500 de lei. O sancțiune și mai costisitoare o riscă părinții care părăsesc țara și nu desemnează o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, respectiv o amendă cuprinsă între 2500-5000 de lei. Pentru că nereguli pot exista și cu privire la cadrele/instituțiile medicale responsabile cu vaccinarea, cele care oferă informații eronate cu privire la vaccinare sunt pasibile de avertisment sau amendă cu o valoare de la 500 până la 10 000 de lei.
În momentul de față legea este finalizată și, imediat după ce va primi avizarea, va fi supusă în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.
Citește și: Schema vaccinurilor obligatorii la copii in 2016
Informații despre noua lege a vaccinării
Medicul de familie va fi persoana responsabilă de consilierea părinților cu privire la vaccinare, iar dacă aceștia refuză imunizarea, medicul va trebui să sesizeze Comisia Județeană de Vaccinare, conform legii. În acest sens, Comisia Județeană de Vaccinare va organiza ședințe de consiliere cu părinții și va trebui să stabilească un plan de recuperare a vaccinurilor. Dacă părinții refuză vaccinarea și după ce sunt informați cu privire la consecințele neimunizării, Comisia Județeană de Vaccinare le va pune la dispoziție (la cerere) un formular prin care să-și exprime refuzul. Trebuie subliniat faptul că dacă părinții care refuză vaccinarea nu se prezintă la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare vor primi o amendă cuprinsă între 1000-2500 de lei, amendă aplicabilă și în cazul în care nu semnează formularul special de refuz al vaccinării. Aceste amenzi urmează a fi aplicate de către Direcția de Sănătate Publică. Și cu privire la școli sunt prevăzute obligații legale; astfel, acestea pot primi elevi doar cu condiția ca părinții să prezinte dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor (dacă este cazul), contraindicațiile definitive sau eventual formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.
La finalul lunii septembrie Legea vaccinării a fost repusă în atenția legislativului în urma unei solicitări din partea Avocatului Poporului (începând din luna aprilie proiectul legislativ nu a mai parcurs nicio etapă legală). Solicitarea acestuia a venit în contextul epidemiei de rujeolă; doar în România au fost înregistrate 675 de cazuri în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, în condițiile în care în anul anterior au existat doar 7 cazuri de îmbolnăvire. Ministerul Sănătății recunoaște existența unor reacții secundare și a declarat că își asumă efectele adverse pe care un vaccin ar putea să le producă. În acest sens, în data de 9 noiembrie, Ministerul Sănătății a lansat campania de promovare a imunizării copiilor, purtând denumirea de Vaccinurile salvează vieți, din dorința de a transmite informații părinților cu privire la cea mai importantă și eficientă metode de prevenire a unor boli potențial fatale. În scopul susținerii campaniei a fost înființat și un site web desprevaccin.ro care prezintă informaţii despre beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare, fiind prezentate detaliat vaccinurile adresate copiilor şi adulţilor.
Cu privire la asigurarea stocurilor de vaccinuri, o problemă cu care sistemul medical românesc s-a confruntat destul de des în ultima perioadă și de fapt dintotdeauna, Ministrul Sănătății asigură faptul că acest act normativ conferă Ministerului Sănătății baza legală pentru a crea un stoc necesar (de rezerve) unei perioade de un an de zile, pentru toate vaccinurile, care va preveni eventuale întreruperi survenite în calendarul imunizărilor.
Păreri oficiale cu privire la legea vaccinării
"Părinţii vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată." - Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu"Trebuie să iei, cel puțin, o decizie informată. Dacă vrei să nu-ți vaccinezi copilul, minimul pe care ți-l poate cere statul este să iei o decizie informată. (...) Decizia de a nu vaccina un copil nu afectează doar acel copil și nu doar acea familie, ci poate afecta și pe alții din acea comunitate. (...) Dacă eu aș avea un copil, mi l-aș vaccina, cu siguranță." - Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu
În situația în care Colegiul Medicilor din România a condamnat orice atitudine ostilă vaccinării, a ținut să sublinieze faptul că imunizarea constituie singura modalitate de a preveni boli infecțioase grave, iar vaccinarea constantă poate conduce la eradicarea unor boli. De asemenea, Asociația Pro Imunizare atrage atenția asupra faptului că în țara noastră pot reapărea unele boli care pun în pericol viața sau pot cauza sechele grave, precum poliomielita, difteria, tetanosul, toate putând fi prevenite prin vaccinare. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că riscurile legate de vaccinuri sunt extrem de mici comparativ cu beneficiile oferite de acestea. Expertul recomandă părinților să nu cadă pradă discuțiilor de pe rețelele de socializare care susțin că vaccinurile administrate copiilor sunt lipsite de siguranță, deoarece ele nu au fundament științific și nici dovezi concludente.
Surse:
www.romaniatv.net; www.libertatea.ro; www.agerpres.ro; www.mediafax.ro