Legea vaccinării - amenzi pentru părinți

Legea vaccinării - amenzi pentru părinți

Irina Olteanu - Redactor Senior

Legea vaccinării urmează să se modifice începând din prima lună a lui 2019, cele mai notabile modificări fiind introducerea unor sancțiuni de tip amendă pentru părinții care refuză vaccinarea. Ce prevede în mod exact, alături de alte informații importante pe care trebuie să le cunoască părinții aflați în articolul următor.

Informații despre proiectul de lege pentru vaccinare

În prezent se află supus atenției un proiect de lege, respectiv Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România, care obligă părinții să aducă o fișă cu situația vaccinărilor obligatorii la înscrierea copilului în cadrul unei unități de învățământ de stat, școală sau grădiniță (o adeverință de la medicul de familie care să infirme sau să ateste vaccinările). Mai exact, este vorba despre opt vaccinuri, respectiv difterie, tetanus, tuse convulsivă, poliomielită, rujeolă, rubeolă, oreion și hepatita B. Aceste antigene vaccinale obligatorii sunt și cele prevăzute în prezent în Carnetul de vaccinări, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr.1147/2011. Există însă și câteva cateogorii de vaccinări opționale, dar recomandate, după cum urmează: cele ce vor fi stabilite în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii/adulți, destinate vaccinarea gravidelor, cele pentru persoanele care prezintă un risc crescut de apariție a anumitor boli infecțioase, precum cele destinate persoanelor care prezintă afecțiuni cronice și la care apariția bolilor infecțioase, care pot fi prevenite prin vaccinare, ar putea duce la decompensarea acestora și le-ar pune viața în pericol, vaccinările impuse de situații epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenție, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private; vaccinările pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat următoarele: "Ştim că refuzul vaccinării în România este datorat pe de-o parte de faptul că părinţii nu sunt informaţi, că nu au fost niciodată puşi în situaţia de a avea o discuţie pe această temă, iar pe de altă parte dezinformării pe care o fac aceste grupuri de aşa zişi antivaccinişti. 

Există mai multe posibilităţi de a face acţiuni de informare. Medicul de familie în primul rând trebuie să facă şi acțiuni de educaţie sanitară, dar pe de altă parte există şi aceste Comisii Judeţene sau Comisie Naţională care se ocupă de toate aceste probleme în ceea ce priveşte, deci comisii de specialişti, medici care vor explica părinţilor avantajele, problemele care pot apărea la... întrebări pe care părinţii le au. "

legea vaccinarii

Astfel, școlile și grădinițele de stat trebuie să solicite părinților situația vaccinărilor, iar dacă copiii nu sunt vaccinați, este necesară documentarea care demonstrează o contraindicație la vaccinare sau, după caz, acceptarea unui plan de recuperare a vaccinurilor neefectuate (schema obligatorie trebuie completată în decurs de maxim un an). 

Dacă sunt constatate reacții adverse în urma unui vaccin, statul este responsabil să acopere prejudiciile eventuale, chiar dacă problemele au fost cauzate de nereguli de la producător (va urmări recuperarea contravalorii plătită ca măsură compensatorie). Tipurile de reacții adverse postvaccinare șli măsurile compensatorii urmează a fi stabilite prin Hotărâre a Guvernului României, iar confirmarea reacțiilor adverse și a relației de cauzalitate intră în atribuțiile Grupului Tehnic de Coordonare a Activităților de Vaccinare. 

Inițial, proiectul a îmbrăcat o formă diferită în luna aprilie. Acest proiect de lege se află în momentul de față în dezbatere publică și urmează a fi implementat începând din 1 ianuarie 2018. Însă în acest scop trebuie să treacă prin toate etapele procesului legislative, să fie mai întâi votat de Guvern, de Parlament, apoi promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Alte informații despre legea vaccinării

Pentru vaccinurile obligatorii se prezumă consimțământul părinților sau al persoanei responsabile de minor pentru imunizare; în caz contrar este necesar refuzul în scris, după cum prezede articolul 21 al proiectului de lege. Dacă există contraindicație definitivă la un anumit vaccin/toate vaccinurile, certificarea acesteia este realizată de Comisia Județeană de Vaccinare, în baza unor dovezi medicale. Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului BUcurești va elibera pentru situațiile de neefectuare un calendar de recuperare sau o adeverință a contraindicațiilor medicale definitive. În lipsa acestor documente, școala sau grădinița are obligația de a sesiza Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului București în decurs de 30 de zile de la data intrării în colectivitate. De asemenea, părinții sau reprezentanții legali care nu prezintă copilul la vaccinare/refuză vaccinarea vor fi convocați în scop de consiliere la Comisiile județene de vaccinare sau la Comisia de Vaccinare a Municipiului București. Consilierea se realizează cel puțin 1 dată la 3 luni, până la acceptarea planului de recuperare. În funcție de contraindicații definitive și reacții adverse postvaccinale sunt informați și furnizorii de servicii medicale de către comisii. Tot acestea au obligația de a sesiza Inspecția de Stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică privind nerespectarea obligației de prezentare a copilului la vaccinare, sesizarea asistentului medical comunitar/a mediatorului sanitar sau în lipsa acestuia a Serviciului Public de Asistență Socială/a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și în cazul unei suspiciuni de încălcare a drepturilor copilului.

Conform art. 27 din Legea vaccinării, finanțarea din fonduri publice a activtiății de vaccinare se realizează de Ministerul Sănătății și de CNAS potrivit legii, respective prin procedură centralizată organizată la nivel de necesar național sau teritorial. Ministerul Sănătății este cel care va asigura cu prioritate și la timp resursele financiare necesare pentru desfășurarea activității de vaccinare, precum și achiziția vaccinurilor, a seringilor, transportul acestora până la furnizorul de servicii medicale de vaccinare; asigură şi menţine permanent un stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabile cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni; în caz de situaţii epidemiologice speciale, vaccinul necesar se va folosi din stocul de rezervă cu obligaţia reîntregirii acestuia în termen de 6 luni.

legea vaccinarii

Obligațiile personalului medico-sanitar și farmaceutic presupun să nu furnizeze informații eronate, nedovedite științific, tendențioase legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare, prescrierea vaccinării pentru pacienții din grupele de risc care se află sub monitorizare clinică.

Este specificată de asemenea și obligația pentru autoritățile administrației publice locale de a comunica Comisiei Județene de Vaccinare și a Municipiului București din cadrul Direcției de Sănătate Publică Județeană și a Municipiului București lista de copii nevaccinați; statistica aceasta trebuie oferită părinților sau altor reprezentanți legal la cerere sau în mod public.

Sunt prevăzute sancțiuni pentru refuzul vaccinării copiilor care variază de la 500 lei la 10 000 lei. Astfel, părinții/persoanele resposabile de creșterea și educarea copilului (părinții plecați din țară trebuie să desemneze o persoană care să însoțească copilul la vaccinare) au obligația să se prezinte pentru realizarea vaccinărilor corespunzătoare și să se prezinte în fața Comisiei Județene de Vaccinare sau cea a Municipiului București. Prima constatare a abaterii este sancționată cu advertisement sau cu amendă de la 1000-2500 lei la următoarele constatări. Amenda crește până la plafonul maxim dacă copilul nu este prezentat nici după ce are loc consilierea și stabilirea unui plan de recuperare. Sancțiuni pot fi aplicate, conform legii, și medicilor, direcțiilor de protecția copilului, unităților de învățământ, furnizorilor de servicii medicale de vaccinare, autorităților administrației publice locale. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București prin intermediul inspectorilor sanitari de stat și al asistenților inspector sanitari.

Iată și declarația ministrului Sănătății, Florian Bodog, cu privire la aplicarea sancțiunilor pentru Mediafax: „Sancţiunile privesc atât ministrul, cât şi funcţionarii din minister, Direcţii de Sănătate publică, absolut tot lanţul de vaccinare, iar ceea ce s-a vehiculat în presă cu privire la faptul că părinţii vor fi amendaţi pentru faptul că nu-şi vaccinează copii este inexact. Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze dar îşi asumă toată responsabilitatea".

Surse: 

www.avocatnet.ro; www.digi24.ro; www.ms.ro; www.mediafax.ro

Articolul urmator
Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"
Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Amenzi pentru tinerii sub 18 ani care fumează în spații publice. Ce spune legea
    Amenzi pentru tinerii sub 18 ani care fumează în spații publice. Ce spune legea

    Amenzi usturătoare pentru minorii care fumează în spații publice! Potrivit unui proiect de lege, tinerilor sub 18 ani nu vor mai avea voie să fumeze în mai multe locuri...

    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță
    Amenzi pentru părinții care blochează circulația când își lasă sau își iau copiii de la școală sau grădiniță

    Părinţii care blochează circulaţia pentru a-și lăsa copiii la şcoală sau grădiniţă, riscă să primească amenzi usturătoare. Iată ce spune legea!

    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024
    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024

    Mâncare alterată, ținută în condiții necorespunzătoare, carne și produse lactate stricate pe litoral. Vrea cineva o gustare? O ciorbică sau o porție de hamsii?

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    Legea familiei 2024: Va fi recunoscută diversitatea formelor de familie?
    Legea familiei 2024: Va fi recunoscută diversitatea formelor de familie?

    Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pregătește un proiect de lege privind familia. Termenul de prezentare a acestui proiect este luna iunie. Parcurge articolul de...

    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani
    Legea a fost promulgată. Părinții din România care adoptă un copil au de acum dreptul să stea acasă doi ani

    Drepturile românilor care adoptă copii se schimbă! Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care părinții care adoptă un copil au, de acum, dreptul de a sta...

    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală
    Părinți români amendați în Germania pentru că erau în vacanță cu copilul, deși acesta ar fi trebuit să fie la școală

    Doi părinți români au fost amendați de autoritățile germane pentru că și-au luat copilul cu ei în vacanță, deși acesta ar fi trebuit să fie la scoală. Aceștia au...

    Sunt interzise temele pentru acasă în vacanță? Ce spune legea
    Sunt interzise temele pentru acasă în vacanță? Ce spune legea

    Temele sunt un subiect foarte dezbătut în sistemul educațional românesc. Dacă multe țări europene preferă ca temele să nu existe, unele oferă un sistem de școală după...

    © 2025 Qbebe