Medicii de familie: Școlile și grădinițele dau dovadă de exces de zel când cer aviz epidemiologic la început de an școlar

Medicii de familie: Școlile și grădinițele dau dovadă de exces de zel când cer aviz epidemiologic la început de an școlar

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deoarece noul an școlar urmează să înceapă în doar câteva zile, multe unități de învățământ preuniversitar solicit părinților prezentarea avizului epidemiologic înainte de începerea cursurilor. Pe de altă parte, medicii de familie protestează prin intermediul Patronatului împotriva acestei solicătări. Mai multe detalii legate de această situație, precum și ce susține legislația în vigoare vei afla în acest articol.

Exces de zel în solicitarea avizului epidemiologic la început de an școlar

Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov (cu scop în susţinerea şi apărarea intereselor comune ale membrilor săi în relaţiile cu autorităţile publice, cu sindicatele, precum şi în relațiile cu alte persoane fizice şi juridice, în plan naţional şi internaţional, ce urmărește dezvoltarea și promovarea serviciilor specifice medicinei de familie, precum și recunoașterea importanței acestei specialități medicale alături de celelalte organizații existente, apărând interesele generale ale membrilor săi) și Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (ce are ca scop scop dezvoltarea si afirmarea specialității medicină de familie și reprezentarea, susținerea și protejarea intereselor membrilor săi în toate sferele de activitate și prin toate mijloacele permise de lege) au adresat o sesizare Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Inspectoratului Școlar Județean Ilfov cu privire la solicitarea avizului epidemiologic după revenirea elevilor din vacanța școlară. Această sesizare privește obligativitatea preșcolarilor și elevilor de a prezenta aviz epidemiologic din partea medicului școlar sau a personalului medical din unitatea de învățământ public sau privat autorizat/acreditat. Orice solicitare a respectivului aviz epidemiologic din partea educatorului, dirigintelui sau directorului unității de învățământ public sau privat de la medicul de familie este încadrată de către cele două organisme semnatare ale adresei drept exces de zel și a nu respecta metodologia în vigoare, respectiv Ordinul comun MECTS și MS nr. 5298/2011. Singura excepție în care este acceptabilă solicitarea avizului este cea în care unitatea de învățământ deține un contract cu un medic de familie în sensul respectării literei legii.

Astfel, Inspectoratele Școlare sunt rugate prin adresa redactată de către cele două organisme să informeze directorii unităților de învățământ în scopul împiedicării solicitării excessive a avizelor epidemiologice menționate. Motivația constă în faptul că se pot evita astfel deplasările inutile ale școlarilor și preșcolarilor fără simptome de boală la cabinetele medicilor de familie, precum și expunerea acestora la riscul epidemiologic de a contacta boli infecto-contagioase de sezon în salonul de așteptare de la cabinetul medicului de familie. Nu în ultimul rând, în mod evident și activitatea de funcționare a cabinetului medical va fi îngreunată de către consultațiile la cerere. Adresea aferentă Municipiului București a fost semnată de către Președintele PMFB, Marina Pîrcălabu și de Președintele AMFB, Dr. Sandra Alexiu, existând una similară și aferentă vacanței de iarnă, respectiv în luna ianuarie 2017.

aviz epidemiologic

Prevederile legislative cu privire la avizul epidemiologic

Conform anexei 3 de la metodologia menționată anterior, există în primul rând o distincție clară între cele două documente medicale necesare pentru înscrierea, respectiv frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ. Acestea poartă denumirea de adeverință medicală (formular tip M.S. cod 18.1.1) și de aviz epidemiologic. Iată care sunt circumstanțele, potrivit legii, de eliberare a adeverinței medicale: 

a) La înscrierea în clasa I - se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.

b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar - se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.

c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară - se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă. 

Circumstanțele pentru eliberarea avizului epidemiologic sunt următoarele:

a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.
În continuare iată în detaliu îndrumările metodologice pentru eliberarea adeverinței medicale:

a) La înscrierea în clasa I: (i) Această adeverinţă este completată pe baza examinării medicale periodice de bilanţ a stării de sănătate, efectuată la vârsta de 6 - 7 ani, cu obligaţia consemnării de către medic a concluziei "Apt pentru învăţământul obişnuit". (ii) Pentru copiii care se înscriu în unităţi de învăţământ cu cabinet medical şcolar propriu medicul colectivităţii de preşcolari sau, după caz, medicul de familie va întocmi o epicriză cuprinzând: antecedentele fiziologice, principalele antecedente patologice (inclusiv infecto-contagioase), precum şi imunizările efectuate. (iii) Copiii care au frecventat o grădiniţă cu cabinet medical propriu şi se înscriu într-o unitate de învăţământ cu cabinet medical şcolar vor depune la înscriere şi fişa medicală de la grădiniţă. b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar: (i) În unităţile şcolare cu cabinet medical propriu, la înscrierea în liceu, în şcoala profesională, elevii care au avut fişe medicale la cabinetul medical al şcolii absolvite le vor depune şi pe acestea o dată cu adeverinţa medicală menţionată anterior, iar elevii care provin din unităţi şcolare în care nu au avut fişă medicală vor prezenta odată cu adeverinţa medicală o dovadă completată de medicul de familie care a avut în supraveghere unitatea şcolară absolvită de elevi, care să cuprindă toate imunizările efectuate. (ii) Medicul care completează adeverinţa medicală pentru înscrierea în/sau terminarea unui ciclu de învăţământ are obligaţia să consemneze, sub responsabilitate medico-juridică, eventualele tulburări în starea de sănătate a elevului. (iii) Adeverinţa medicală pentru înscrierea, respectiv terminarea unui ciclu de învăţământ se va elibera ţinându-se seama de eventualele tulburări în starea de sănătate apărute după data efectuării examinărilor medicale periodice de bilanţ ale stării de sănătate. c) La transfer (i) Adeverinţa se însoţeşte, după caz, de fişa medicală şcolară de la cabinetul medical al unităţii de la care se transferă. (ii) Elevii care nu au fişe medicale vor prezenta o adeverinţă medicală de acelaşi tip, eliberată de medicul unităţii şcolare de la care provin, precum şi o dovadă cu imunizările profilactice efectuate.

Astfel, reiese conform legii excesul de zel în solicitarea acestor adeverințe sau avize, pentru primul document fiind necesar doar la înscrierea în clasa I, iar pentru cel de-al doilea o perioadă din absență din colectivitate. Prin urmare, cu excepția clasei I, unde medicul responsabil de întocmirea documentului medical necesar poate fi și medicul de familie, la finalizarea unui ciclu de învățământ preuniversitar, medicul căruia îi revine această sarcină este medicul colectivității de care aparține copilul, respectiv al unității preșcolare sau școlare. Nu este specificată de către lege niciun fel de obligativitate de a întocmi vreun document medical la înscrierea într-un nou an școlar din ciclul preuniversitar.

Surse: http://amf-b.ro; www.pmfb.ro; www.isjbn.ro

Articolul urmator
Dovada că nu toți copiii de influenceri se bucură să apară în online: "Urăsc că mama este influencer și ne face viața publică"
Dovada că nu toți copiii de influenceri se bucură să apară în online: "Urăsc că mama este influencer și ne face viața publică"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București
    Peste 600 de copii ucraineni refugiați au învățat în școlile și grădinițele din București

    Din cei aproape 2.400 de copii refugiați din Ucraina înscriși în școlile și grădinițele din România, peste 600 au fost repartizați în unitățile de...

    Părinții își dau în judecată fiul pentru că nu le face un nepot și cer despăgubiri
    Părinții își dau în judecată fiul pentru că nu le face un nepot și cer despăgubiri

    O pereche de părinți din India şi-au dat fiul în judecată pentru că nu le-a făcut un nepot. Se pare că fiul lor va fi obligat să plătească o sumă substanțială dacă...

    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când
    Anunțul lui Cîmpeanu: în valul 5 școlile vor trece în online. Iată de când

    În condițiile în care numărul de infectări crește iar niua tulpină Omicron este mult mai contagioasă, autoritățile anunță care sunt condițiile în care școlile...

    Ca la noi, la nimeni! Școala nr. 190 din București a început noul an școlar cu săptămâna altfel
    Ca la noi, la nimeni! Școala nr. 190 din București a început noul an școlar cu săptămâna altfel

    Noul an școlar a început „altfel” pentru unele unități de învățământ care nu sunt pregătite să primească elevii în bănci. La ce soluție a...

    Am început să am grijă la alimentația mea de când aveam șase ani. Atunci a început relația mea nesănătoasă cu mâncarea
    Am început să am grijă la alimentația mea de când aveam șase ani. Atunci a început relația mea nesănătoasă cu mâncarea

    Am început să controlez toate aspectele legate de alimentație încă de la vârsta de șase ani. Îmi amintesc foarte bine cum prietenii mei se uitau ciudat la mine la...

    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere
    Copiii nu mai au vacanță de Paște în anul școlar 2023-2024. Când vor beneficia de zilele libere

    La finalul lunii ianuarie, Ministerul Educației a lansat dezbaterea publică referitor la structura anului școlar 2023-2024. Se menține structura pe module, vacanța din perioada...

    Mihai Bobonete simte că a fost un tată absent? „Când vii acasă după o săptămână, vrei să le aduci și luna de pe cer"
    Mihai Bobonete simte că a fost un tată absent? „Când vii acasă după o săptămână, vrei să le aduci și luna de pe cer"

    Cunoscut pentru rolul său din serialul de comedie Las Fierbinți și de jurat al emisiunii Românii au talent, Mihai Bobonete are o familie frumoasă, doi copii minunați și o soție...

    De ce vrea Oana Roman să-și mute fiica la altă școală, deși anul școlar abia a început. „Îndur și țin piept"
    De ce vrea Oana Roman să-și mute fiica la altă școală, deși anul școlar abia a început. „Îndur și țin piept"

    Când credea că a găsit unitatea de învățământ perfectă pentru viitorul fiicei ei, Oana Roman s-a văzut nevoită să o mute la o altă școală. Iar acum își...

    © 2024 Qbebe