Mihaela Nita, 29 de ani
Fiind lingvist de profesie, Mihaelei nu i-a fost greu sa isi traduca dragostea pentru un olandez. Foarte repede, in traducerea lor au aparut si copiii. Mihaela ne raspunde catorva intrebari privind viata unei mame romance in Olanda, cresterea si educatia celor doi baieti ai ei, in varsta de 2 ani, respectiv 4 luni.
Cum s-a schimbat viata ta de cand esti mamica? Dar de cand te-ai mutat intr-o tara straina?
Considerabil. Mutarea in Olanda a coincis cu momentul cand am devenit mama pentru prima oara, ceea ce a insemnat adaptarea nu doar la societatea si cultura olandeza - cu toate diferentele fata de cea romaneasca -, dar si la noua mea conditie de gravida, si ulterior, de mama. A fost destul de dificil la inceput, pentru ca nu am avut familie sau prieteni carora sa le solicit ajutorul la nevoie.
Cand ai decis sa pleci din tara? Care au fost factorii determinanti?
Dupa ce l-am cunoscut pe partenerul meu, el fiind olandez, am venit in Olanda.
Cum a fost nasterea? Unde ai nascut? Exista plusuri sau minusuri in ingrijirea medicala comparativ cu cea din Romania?
Ambele nasteri au fost in Olanda, insa in spitale diferite, in regiuni diferite. Daca la prima nastere totul a decurs exceptional, iar personalul medical s-a comportat fara repros, cea de-a doua a fost destul de stresanta si suparatoare din cauza lipsei de empatie si a neglijentei unei parti a personalului. In ambele spitale, insa, calitatea aparaturii si a serviciilor a fost foarte buna, probabil similara cu cea din sistemul privat romanesc.
Cine te ajuta la ingrijirea copilului/copiilor?
Cand suntem in Olanda ma ocup singura de copii, cand venim in vizita in Romania ma ajuta parintii mei.
Descrie in cateva cuvinte copiii tai?
Baietii mei sunt firi la poli opusi. Cel mare este plin de energie si exuberant, cel mic este foarte linistit si rezervat.
Ce inseamna alaptarea in Olanda? Care este parerea ta?
Presupun ca este ca in oricare alta tara, se incurajeaza in primul rand alaptarea la san. Si eu sunt in favoarea alaptarii la san, dar nici laptele praf nu mi-e „dusman".
Care este limba in care comunici cu copiii tai?
Eu vorbesc cu ei in romana, iar tatal lor in olandeza. Intre noi doi vorbim in engleza, asa ca cei doi copii sunt expusi la trei limbi in acelasi timp.
Cat de des reveniti in tara? Care sunt sentimentele tale cand esti in Romania? Dar ale copiilor?
O data sau de doua ori pe an, in functie de cat de flexibil este programul de lucru. Ma bucur foarte mult sa imi revad tara, locurile favorite si pe cei apropiati, insa ma deranjeaza faptul ca nu se simte nici un progres, nici macar in atitudinea oamenilor, care sunt in continuare negativi si defetisti.
Cat timp petreci pe zi cu copiii tai?
24 de ore din 24 sunt la dispozitia lor.
Cum este o zi din viata voastra impreuna? Cum o petreceti? Cum va jucati? Ce le place sa faca?
Destul de obisnuita: ne trezim, luam micul dejun, ne jucam, luam pranzul, tragem un pui de somn, ne mai jucam un pic, luam cina, facem o baie si apoi ne ducem sa ne incarcam bateriile pentru ziua urmatoare. Cand vremea este frumoasa, iesim afara, ne plimbam, ne jucam in curte sau la locurile de joaca, sau mergem pe plaja.
Ce sfaturi de ingrijire ai primit, care ti-au fost intr-adevar de folos?
Au fost mai mult sfaturi generale, odata cu primul nascut. Cu al doilea copil deja e obisnuinta.
Cum a fost diversificarea? Cum sunt alimentele in comparatie cu cele din Romania? Iti este mai greu sau mai usor sa prepari felurile de mancare preferate?
Cu primul copil a decurs relativ bine diversificarea, in curand voi afla cum va fi si cu cel mic. Trebuie sa marturisesc ca sunt dezamagita de unele alimente de aici - ma refer mai mult la fructe si legume, care de multe ori sunt lipsite de gust, iar alteori, in functie de regiune, ori lipsesc cu desavarsire, ori se gasesc destul de rar (de exemplu, pastarnacul sau telina).
Exista superstitii si mituri exagerate privind ingrijirea copilului, asa cum sunt la noi?
Nu am auzit pana acum. Dar am observat ca aici atitudinea fata de cresterea copilului este foarte relaxata.
Cat de des mergi la control la pediatru? Care este sistemul medical pediatric?
Copiii pana in patru ani merg la consult la ceea ce se numeste Consultatie Bureau, unde in primele sase luni de viata, vizitele sunt o data pe luna, cand se fac si primele vaccinuri, apoi vizitele se raresc.
Copiii tau au avut probleme de sanatate? Cum ai trecut peste ele? Ce sfaturi ai pentru proaspetele mamici?
Din pacate am avut pana acum doua experiente neplacute cu baiatul cel mare. Primele 12 zile de viata le-a petrecut in incubator cu diverse probleme, iar la doar 1 an jumatate a fost internat cateva zile din cauza unei infectii. Ambele au fost niste momente destul de dureroase, insa s-au terminat cu bine, iar ceea ce a ajutat a fost faptul ca in tot acel timp am putut sa raman alaturi de el tot timpul, gratie sistemului rooming in. Nu stiu ce sfaturi as putea oferi noilor mamici, dar daca ar fi nevoie de un sfat, cred ca el ar depinde in functie de situatia fiecaruia.
In final, spune-ne cum te descurci ca mama din Romania stabilita intr-o tara straina? Ce sfaturi ai pentru mamicile care sunt in aceeasi situatie?
A fost ceva mai greu la inceput, pana cand m-am obisnuit cu noul ritm si cu tot ceea ce presupune cresterea copiilor, dar acum totul e deja rutina si imi vine foarte usor sa organizez programul a doi copii inca destul de mici. Din nou, nu as sti ce sfat sa ofer, pentru ca sunt sigura ca situatia altora difera de a mea.