Tanya Solomitchi, mama a trei copii si ...... designer de interior, sociolog, facilitator de sesiuni interactive Build Up A Character, antrenor ZIPOPO (program international pentru solutionarea conflictelor, sustinut UNICEF), coordonator de clase de copii/preadolescenti axate pe 'Dezvoltarea Calitatilor Spirituale' si indrumator al programului Terapia prin arta, precum si prezentator de sesiuni in cadrul The Art of Cosultation. |
Cum s-a schimbat viata ta de cand esti mamica?
E mai plina :)
Cum a fost nasterea? Unde ai nascut? Chiar este un eveniment pe cat de emotionant pe atat de dureros, cum spun multe mamici?
Este un eveniment magic :), am nascut la spital de stat (Giulesti, Elias), a fost dureros - mult mai dureros din cauza medicilor, care sunt buni de tortura (subliniez - medicilor, sistemul e malefic si el, dar nu scuza rautatea si prostia medicilor - ei sufera din cauza sistemului, si prin logica absurdului se razbuna pe pacienti - ceea ce nu-i aduce nici un salariu mai bun, nici fericirea personala).
La cat timp dupa nastere ai revenit la munca?
Am revenit in campul muncii imediat, datorita programului flexibil.
Cum ai reusit sa scapi de kg acumulate in sarcina? In cat timp ai revenit la greutatea initiala? Esti multumita de greutatea ta acum?
Ducand o viata normala (ca si inainte de sarcina). Mi-am revenit la greutatea initiala cam intr-o luna. Sunt multumita de orice greutate, atata timp cat nu dauneaza sanatatii.
Cum te mentii in forma?
Muncind, iubind, jucand, mancand :)
Care este parerea ta despre alaptare?
Alaptarea este prima hrana a copilului, mi-am alaptat toti trei copiii.
Cat timp petreci pe zi cu copilul tau/copiii tai?
Aproximativ 5-6 ore.
Olivia-12 ani, Arina-9 ani, Richard-4 ani
Descrie in cateva cuvinte copiii tai?
Independenti, veseli, curiosi, spirituali
Cu cine seamana?
Un pic cu noi, mai mult cu ei :)
Cine le-a facut prima baita?
Moasele la spital, acasa tata si mama.
Cum e o zi din viata voastra impreuna? Cum o petreceti? Cum va jucati? Ce le place sa faca?
Fiecare zi e diferita, copii sunt integrati in viata noastra de familie si cea sociala, si nu facem un plan rigid pentru aceasta. Lucrurile care nu se schimba arata asa: dimineata - un citat/rugaciune/o maxima spirituala, mic dejun, startul zilei :) ; scoala/gradi/munca; seara - povestim, invatam, mancam, sport, plimbare, joaca; baie, rugaciune, somn. Cat despre cum ne jucam - ar fi o compunere mai ampla de un interviu :), fiecare se joaca conform varstei, deseori joaca e si un sport sau activitati de dezvoltare, joaca cu prieteni/vecini.
Ce faci cand ti-e foarte dor de copii?
Nu mi se face dor, viata noastra e o rutina frumoasa care nu lasa loc de 'dor'.
Cum ii alinti?
Actiuni sau nume? - prin actiuni, nu cred ca ii alint; de numit - sunt cuvinte instantanee care imi vin pe moment.
Cine le-a ales numele? Ce semnificatie au?
Eu si sotul meu, ultimul a fost numit de sot cu cei 2 copii, Olivia - 'fericita, norocoasa, inteleapta', Arina - 'batalie' :), Richard - 'puternic, piatra, de neclintit'
Au avut colici? Daca da, cum le-ai rezolvat?
Au avut, s-au rezolvat cu timpul (2 saptamani), dar eram si inarmata cu metode pentru 'anti-colici' :), majoritatea din acestea tin, de fapt, de ingrijirea corecta, pentru ca orice copil are colici din cauza sistemului digestiv aflat in formare, dar unii copii sufera mai mult (colicile mai dureroase) pentru ca parintii nu stiu cum sa procedeze. Am ajutat mai multi parinti cu metode specifice, si au dat rezultate bune. (cel mai recent caz a fost acum 2 saptamani, cand am consiliat o familie cu primul copil)
Cum a fost diversificarea? Au preferinte culinare?
Diversificarea am facut-o dupa o metoda netraditionala. Nu au preferinte, le place mancarea simpla, fructe, legume crude, cereale, seminte, nuci, lactate, carne, inghetata (majoritatea copiilor nu ar avea mofturi alimentare, daca parintii ar sti cum sa le introduca in lumea mancarii bune)
Cat de des mergi la control la pediatru? Ai ales o clinica privata?
Cand erau nou nascuti - periodic, asa cum este recomandat. Acum - nu mergem decat daca apare o problema mai grava. Suntem arondati la o clinica privata.
Au avut probleme de sanatate? Cum ai trecut peste ele? Ce sfaturi ai pentru proaspetele mamici?
Nu au avut boli grave. In orice situatie parintii trebuie sa fie calmi, nu numai 'la suprafata' ci si in interior - altfel, fiind panicati sau exagerand gravitatea situatiei pot gresi si dauna copiilor.
In final, spune-ne cum te descurci ca mama cu o cariera importanta? Ce sfaturi ai pentru mamicile care sunt in aceeasi situatie?
Totul depinde de ce fel de meserie practici - retetele ar fi diferite. Important este ca si tatal sa fie implicat, daca nu e - nu exista o varianta echilibrata de ingrijire/educatie.
Copilul oricum va creste cu si fara grija ambilor parinti, dar rezultatul educatiei nu va fi cel mai fericit. Copiii percep lumea asa cum li este data, si ajugand la maturitate vor proceda conform viziunii create in familie.
Cea mai importanta educatie de care are nevoie un copil - este cea spirituala (nu vorbesc de religie, dogme, traditii specifice), aceasta il face OM, nu cere nici bani, nici statut social, nici metri patrati in casa... - deci, parintii nu au nici o scuza spunand ca nu au avut ajutor sau resurse.
Dezvoltarea mentala e foarte importanta si ea, dar daca este exagerata poate exaspera si pe parinti si pe copii, in final, un copil va fi plin de informatii inutile care il va impiedica sa descopere lucruri cu adevarat pretioase.