Iubeste copiii si ii place sa-i invete tot felul de lucruri prin modalitati cat mai practice. De exemplu, pentru lectia despre legume a ales, in locul cartonaselor colorate, sa faca o ciorba impreuna cu micutii din gradinita. Nu a contat cat de bine se pricep sa taie ceapa sau sa dea morcovul prin razatoare, important este ca cei mici au invatat mult mai usor diferentele dintre ele. In plus, s-au distrat si, la final, au papat tot din castronel - doar ei au fost bucatarii!
Crenguta Tocitu, 35 aniPentru ea, cea mai importanta zi este data nasterii lui Lucian - 9 iunie 2004. Educatoare cu o experienta de 15 ani Antreprenor in domeniul inchirierii costumelor pentru serbari si a animatiei la petrecerile pentru copii. Anul trecut a infiintat compania Look Party si distreaza copiii la zilele lor de nastere sau la festivaluri locale, costumandu-se in Minnie sau Mickey Mouse, Alba ca Zapada, Cenusareasa, clovn sau pirat. |
|
1. Cum s-a schimbat viata ta de cand esti mamica?
Viata mi s-a schimbat in totalitate. Am renascut odata cu copilul meu si am inteles multe lucruri legate de psihologia copilului. Lucian a adus multe lucruri bune in viata mea. Schimbarea a fost totala.
2. Cum a fost nasterea?
Nasterea a fost rapida si usoara. A fost o operatie de cezariana.
3. La cat timp dupa nastere ai revenit la munca?
La 2 ani si 3 luni.
4. Ti-ai dorit baietel sau fetita?
Eu mi-am dorit o fetita, dar sotul si-a dorit foarte mult un baietel. Asa ca, al doilea sper sa fie o fetita, este visul meu! Insa sunt bucuroasa ca mi-a iesit un baietel ca o fetita: cuminte si ascultator.
5. Descrie-l in cateva cuvinte pe baietelul tau. Cu cine seamana?
Eu zic ca seamana cu mine, insa multi spun ca, de fapt, seamana cu tatal. Ma mosteneste in multe privinte. A luat ce e mai bun de la fiecare: ordonat ca tatal lui si ii place cartea, asemeni mie.
6. Cine i-a ales numele? Ce semnificatie are?
Eu. Lucian mi s-a parut un nume mai rar, in cele 15 generatii de copii de la gradinita, nu am intalnit niciunul pana acum. Nu m-am gandit mult la nume, insa voiam sa nu fie sofisticat (!pentru ca nu se potrivea cu Tocitu), dar nici sa fie des, sa-l aiba toata lumea.
|
In prima zi de gradinita, Crenguta s-a imbracat in Alba ca Zapada
|
7. De ce ai ales sa devii educatoare?
Meseria m-a ales. Cand eram in anul III la facultate, m-am angajat in gradinita pentru ca trebuia sa-mi dau definitivatul in invatamant (facusem Liceul Pedagogic). Am fost si invatatoare, dar am inteles ca in gradinita imi este locul. Imi plac foarte mult copiii, ii iubesc ca si cum ar fi mei. Sunt atat de buni si sinceri, ma incarca cu energie. Ne completam foarte bine.
8. In ultimul an ai inceput doua afaceri independente. Povesteste putin despre ele.
Prima afacere este in domeniul inchirierii de costume pentru serbari, iar a doua in domeniul animatiei la petrecerile copiilor. Ambele m-au chemat ele pe mine, eu doar am vazut oportunitatea. Anul trecut am prezentat o serbare cu costume si am inteles ca si colegele mele educatoare au nevoie de astfel de costume. Cum nu exista nicio firma in zona care sa se ocupe de asa ceva, am considerat ca pot s-o fac eu. Acum este o afacere de succes, colegele mele si-au manifestat in continuare dorinta pentru costume la serbari. Pe cea de-a doua nu o consider o neaparat o afacere, ci o modalitate de daruire a bucuriei, a fericirii mai multor copii.
9. In care rol te regasesti cel mai mult: educatoare, femeie de afaceri sau animator la petreceri pentru copii?
Mama! Toate rolurile imi plac, in toate ma regasesc... Sa fiu educatoare ramane prima mea dragoste. Este o meserie de care m-am indragostit si de care n-o sa ma las niciodata.
10. Ce parere are Lucian despre cariera ta?
Lucian este foarte incantat. Ii place, ma ajuta, se implica. Este o modalitate buna de a-i arata unui copil ca in viata trebuie sa muncesti, ca nu totul vine de sus. El vrea sa ma urmeze, este dezamagit ca nu exista meseria de educator... poate va alege sa fie invatator.
11. Care sunt provocarile varstei de 9 ani?
Lucian nu este un copil problema. Este constiincios, discutam orice problema ce poate aparea, este foarte cuminte. Niciodata nu i-am spus "n-ai voie" fara sa-i explic de ce. Mereu am negociat, mereu am discutat. Iar el este si precoce, stie foarte multe pentru varsta lui.
12. Ai reusit sa-l faci sa-i placa sa citeasca, sa prefere cartea in locul calculatorului sau televizorului?
Da, la noi in casa televizorul si calculatorul sunt pe ultimele locuri. Nici cititul nu il face cu o anumita pasiune, eu nu-l las sa citeasca decat cu voce tare, si-atunci pentru ca este destul de obositor, citim impreuna. In loc sa ne uitam la televizor, ne alegem o carte si citim. In plus, incerc sa-i fiu si exemplu, cum am putin timp liber, citesc.
13. Cum a fost sa fii educatoarea propriului copil? Era gelos ca te impartea si cu alti 20 de copii?
Nu stiu cum s-a intamplat, dar la gradinita eram "doamna", iar acasa - "mami". Insa nu i-am impus lucrul acesta, a vazut ca asa faceau si ceilalti copii si probabil asa a considerat. Daca ma imbratisau alti copii - lucru care se intampla frecvent in gradinita, venea si el si statea langa mine, dar nu a fost gelos. In schimb, poate ca am fost eu putin mai exigenta - rasfatul nu a existat in educatie.
14. Sa povestim putin despre perioada cand era bebelus. Care sunt cele mai dragi amintiri?
Cand l-am alaptat, chiar daca a fost o perioada scurta, de 2 luni si putin. Imi aduc aminte cat de frumoase erau baitele, cand am mers in primele concedii, cum la 5 saptamani a pronuntat un foarte clar si tare "MA". Apoi, daca lipseam o seara de acasa, simteam ca nu mai am nimic. La fel, imi aduc aminte cat de mult ii placea sa repete diverse cuvinte cand il puneam, cat era de mandru.
15. Cine i-a facut prima baita?
Mama, impreuna cu noi. Eram trei pe langa el. Pana la 2 luni statea cu manuta sub barbie, era pozitia lui preferata, doctorul a spus ca probabil asa a stat in burtica.
16. Cum a fost diversificarea? A fost un bebelus pretentios? Ce preferinte culinare are? A fost un copil crescut dupa carte. Nici acum nu mananca lucruri interzise, decat foarte rar, in public. Nu a fost un copil pretentios, in schimba manca putin, putin si bun. Preferintele lui culinare includ lactatele, fructele si legumele - cred ca ar fi un excelent vegetarian. Mananca foarte putina carne si foarte putina paine. |
|
17. A avut colici? Daca da, cum le-ai rezolvat?
Nu mult timp. Am avut ceva probleme cand am trecut de la alaptare la lapte praf. In rest a fost un copil cuminte, de la varsta de 5 saptamani se scula doar o singura data pe noapte.
18. Cum este o zi din viata voastra impreuna? Cum o petreceti? Cum va jucati? Ce-i place sa faca?
O zi obisnuita inseamna mers la scoala impreuna, intors impreuna si apoi lectii - tot impreuna. O zi in familie o petrecem fie la bunici, la Brebu, fie la mall, fie intr-un loc de joaca.
19. Ce faci cand ti-e foarte dor de el? Cum il alinti?
Cand mi-e foarte dor de el nu ma tine nimeni, imediat am plecat catre el. Il alint "puiul mamei" si "sobita mea" pentru ca este foarte cald.
20. La final, spune-ne cum te descurci ca mama cu o cariera de succes, dar si cu doua afaceri in care te implici in mod activ?
Avand o familie care ma sustine, reusesc sa ma descurc foarte bine. Timpul este limitat, dar reusesc sa-l impart si pentru afacere, si pentru serviciu si pentru copil. Ne sprijinim si ne sustinem ca o adevarata familie, acest lucru este foarte important.
21. Ce sfaturi ai pentru mamicile care sunt in aceeasi situatie?
Sa-si stabileasca prioritatile. Pentru mine pe primul loc este Lucian, dar asta nu inseamna ca-l dadacesc, ca sunt tot timpul cu el - este asemeni lectiei cu pescuitul: nu-i dai unui om un peste, ci il inveti sa pescuiasca. Eu imi fac la inceput de saptamana o lista cu prioritati si cu lucruri de facut si incerc sa o respect... insa totul vine de la sine!
Unul dintre cele mai indragite personaje pe care Crenguta le interpreteaza - Minnie Mouse