Oz a demonstrat calităţi excepţionale ca şi chirurg, devenind un specialist recunoscut în transplant de inimă, dar şi în alegerea unor proceduri minim invazive pentru pacienţii săi. La începutul carierei sale s-a confruntat cu situaţia unui pacient a cărui familie, din motive religioase, a refuzat transfuziile de sânge. Acela a fost momentul care l-a determinat pe Dr. Oz să caute şi alte abordări în vindecarea pacienţilor, combinând, astfel, medicina modernă cu tratamente alternative. A publicat o carte în acest sens, alături de soţia sa, care s-a bucurat de un mare succes, apoi, datorită televiziunii, a devenit foarte cunoscut, fiind invitat în mod regulat la Oprah. În 2009 tot Oprah este cea care începe să îi producă o emisiune, The Dr. Oz Show, care atinge rapid cote de rating uimitoare şi câştigă 3 premii Emmy în trei ani consecutivi. În continuare Dr. Oz este vice-preşedinte şi profesor de chirurgie la Colegiul Universitar de Medicină şi Chirurgie Columbia.
Dr. Oz este şi tată şi soţ, iar alături de Lisa, soţia sa, are patru copii, Daphne, născută în 1986, urmată de Arabella, Zoe şi Oliver. O familie mare şi unită, despre care Lisa spune că este cea care le oferă echilibrul într-o viaţă aglomerată şi foarte activă.
În acest moment, Dr. Oz este cel mai iubit şi mai faimos medic din lume, iar noi am avut bucuria de a discuta cu el, în exclusivitate, despre ce înseamnă să fii părinte responsabil, despre o viaţă sănătoasă şi fericită în familie, despre dietele şi siluetele mamelor.
INTERVIU Dr. OZ
Suntem încântaţi de vizita dumneavoastră în România. Qbebe, alături de cititorii noştri, vă urmăreşte sfaturile în mod constant. Pentru că cititorii noştri sunt majoritari mămici responsabile, am aprecia dacă ne puteţi oferi câteva răspunsuri care sigur vor fi de un real ajutor pentru ele în acest job full-time de mămici.
Qbebe: Sunteţi binecuvântat cu 4 copii. De-a lungul anilor cu siguranţă au existat momente istovitoare. Ce trebuie să facă părinţii în aceste momente, când simt că energia şi răbdarea sunt aproape epuizate? Dumneavoastră cum aţi gestionat astfel de momente?
În astfel de momente prefer să facem sport cu toţii, pentru a-i obosi. Le citeam cărţi sau le spuneam poveşti până ce ajungeam cu toţii la epuizare.
Qbebe: A avea un copil este Goliath al responsabilităţilor. În fiecare zi părinţii se luptă ca un David pentru a-şi creşte şi a-şi educa proprii copii. Ce înseamnă o viaţă fericită de familie? Sunt anumite reguli pe care să le luăm în considerare ca părinţi când îi educăm pentru o viaţă fericită?
Secretul unei vieţi de familie sănătoase şi fericite stă în mare parte în relaţia de cuplu. Cel puţin la mine şi la Lisa aşa se întâmplă, cum am spus şi pentru un interviu în Shape Magazine. Iar principiile după care ne ghidăm în viaţa de cuplu le-am transmis şi copiilor noştri mai departe, şi cred că pot fi de un real ajutor pentru parteneriatul pe care orice cuplu trebuie să il creeze când creşte copii, şi nu numai:
1. Fiţi pozitivi. Amintiţi-vă ceea ce iubiţi la partener. De fiecare dată când face ceva ce vă enervează, gândiţi-vă la o calitate a lui/ei care vă fascinează.
2. Deveniţi responsabili de propria voastră fericire. Este important să conştientizăm că nu putem satisface toate nevoile partenerului. Şi nici nu trebuie să aşteptăm de la celălalt să ne ofere toată fericirea de care avem nevoie. Fericirea o făruim chiar noi. Dacă vrei ca celălalt să fie romantic, atunci fii tu mai romantic. Cu alte cuvinte: aprinde chiar tu lumânările alea afurisite!
3. Împărţiţi pasiunile. Amândoi suntem fani ai vieţii sănătoase. Lisa găteşte excepţional şi foarte sănătos. Tot ea m-a dat pe mâinile unui trainer personal, care ne lucrează pe amândoi. Iar pentru întreaga familie am inventat Olimpiadele Oz, care evidenţiau calităţile fiecăruia, astfel încât fiecare să câştige o medalie. Aşa ne petreceam majoritatea serilor în familie când erau copiii mai mici.
4. Dovediţi respect. Indiferent de cât de mult vă iubiţi, cu timpul veţi descoperi că o relaţie de cuplu are nevoie de multă muncă. La început sunteţi drăguţi unul cu celălalt, dar după câţiva ani devine uşor să uităm să spunem mulţumesc sau te rog. Uneori suntem mai drăguţi cu alte persoane decât cu propriul partener. Empatia şi consideraţia sunt cheia succesului în perioade mai dificile. Este dificil să iubeşti pe cineva pe care nu îl respecţi, detaliu care este greu de amintit când eşti implicat într-o ceartă.
5. Fiţi apropiaţi şi fizic. Reţeta mea în ceea ce priveşte sexul este să aveţi parte de el cât mai des posibil. Focul trebuie să ardă cât mai intens, intimitatea trebuie să fie ceva regulat într-o relaţie, de cel puţin două-trei ori pe săptămână. Sexul ne ajută să trăim mai mult. S-a demonstrat ştiinţific că sexul de două ori pe săptămână este egal cu trei ani în plus de viaţă. Nici nu trebuie să spun mai mult!
Qbebe: Una dintre probleme majore ale mamelor din România este întoarcerea la silueta de dinainte de sarcină. Ce ar fi bine să ia în considerare când încearcă să rezolve această problemă?
Să continue să alăpteze. Să menţină un ritm sănătos şi normal, fără să ia în considerare ştirile despre celebrităţi şi să nu încerce să revină la silueta de dinainte de sarcină la fel de repede ca ele. Să ştie că un timp realist pentru asta este de 8 până la 12 luni după naştere. Să doarmă. Un somn bun de noapte, de îndată ce bebe începe să doarmă, arde grăsimile pentru energie. Cei care dorm cel puţin 6-8 ore pe noapte ard 114 calorii în fiecare noapte, aproape 4.5 kilograme pe an, numai dormind. Somnul coboară şi nivelul hormonilor foamei din sistem - grelina şi cortizolul.
Qbebe: În final, ne puteţi spune dacă există o formulă secretă pentru o viaţă fericită şi sănătoasă? Există un sfat general care funcţionează pentru toată lumea?
Fericire şi sănătate este ceea ce ne dorim de la viaţă şi totul este centrat în jurul familiei, credinţei, distracţiei şi alimentaţiei. Nu are nicio legătură cu banii şi maşinile rapide.
Surse fotografii: www.womenworking.com, Shape Magazine, www.droz.ro