Interviu cu Dr. Murray, cel mai bun specialist în medicina integrativă pediatrică, despre alimentaţie şi suplimente alimentare

Interviu cu Dr. Murray, cel mai bun specialist în medicina integrativă pediatrică,  despre alimentaţie şi suplimente alimentare

Corina Naftanaila

Suplimentele alimentare pentru copii în România sunt un subiect tabu. Mămicile nu îndrăznesc să se încreadă în ele, medicii nu îndrăznesc să le prescrie decât în cazuri severe sau evidente, iar îndoielile și nelămuririle nu sunt niciodată rezolvate. "De ce să-i dau copilului suplimente alimentare dacă are o alimentație sănătoasă?", "Dacă nu își fac efectul?", sunt întrebările care nu le dau pace mămicilor. Asta, până acum. Pentru că am avut ocazia să stăm de vorbă cu unul dintre cei mai dedicați specialiști în domeniu, Murray C. Clarke, medicul care a studiat în amănunt totul şi s-a implicat în industria suplimentelor alimentare, dedicând o întreagă gamă copiilor.

murray clarke Doctorul Murray C. Clarke a venit în România pentru a participa la o serie de conferințe despre abordarea integrativă a sănătății copilului. Însă, acesta și-a făcut timp să discute cu noi și să ne explice de ce a pus bazele liniei de produse ChildLife® Essentials, disponibile în magazinele Secom®, dar și de ce sunt suplimentele alimentare importante pentru dezvoltarea oamenilor, în general.

Cine este dr. Murray?

Murray Clarke este medic pediatru, originar din Noua Zeelandă, care și-a început drumul în domeniul medicinei în anul 1984, după ce s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Este licențiat în trei arii importante ale medicinei: naturopatie, homeopatie și medicină Chinezească (incluzând acupunctură și herbologie). Doctorul Murray a pus bazele clinicii Dr. Clarke din Santa Monica, California, unde în ultimii 20 de ani a contribuit la dezvoltarea pediatriei holistice, câștigându-și renumele ca unul dintre cei mai importanți specialiști în medicina integrativă pediatrică.

El este creatorul ChildLife® Essentials, gama de suplimente special concepute pentru copii. Acestea sunt fabricate din produse 100% naturale, fără organisme modificate genetic, aditivi și conservanți artificiali. Gama ChildLife® acoperă toate necesitățile privind dezvoltarea sănătoasă a copiilor și cuprinde vitamine, minerale, probiotice, formule pentru imunitate și dezvoltare neurocognitivă. Toate produsele din portofoliu sunt recomandate de Societatea Română de Pediatrie.

Doctorul Murray ne-a vorbit despre începuturile carierei sale ca medic pediatru. Aparent, acesta a început să trateze părinți, ca mai apoi, copiii acestora să-i devină pacienți. Acesta este de părere că este mult mai ușor să se intervină în stilul de viață și alimentar al unui copil, care se află în plină dezvoltare, decât să începi schimbările când deja a ajuns la maturitate. Rezultate apar mai repede când se intervine din timp.

Acesta a vorbit despre boli precum, ADHD, autism, astm, otită, eczeme, alergii și a atras atenția asupra faptului că există o relație între condițiile mediului în care se dezvoltă copiii de astăzi, alimentație, stil de viață, fapt care determină anumite disfuncții. Căutând soluții, și-a îndreptat atenția spre industria farmaceutică și a descoperit că există multe suplimente alimentare pentru adulți, însă nu și unele special concepute pentru copii. Astfel, a apărut gama ChildLife® Essentials.

Recomandările preţioase ale celui mai bine pregătit medic în medicina integrativă pediatrică

În România, o mamă primește instrucțiuni clare de la medicul ei când părășește maternitatea: 2 picături de Vitamina D3, în fiecare zi, începând cu a 10-a zi de viață, până la 2 ani. Este aceasta o practică bună? Care sunt recomandările dumneavoastră?

"Este o provocare să fii părinte în ziua de azi, pentru că un copil este influențat de mediul înconjurător. Asta este realitatea. Cât despre vitamina D, aceasta a devenit foarte importantă. În trecut se credea că e bună doar pentru creșterea oaselor, dar în urma cercetărilor din ultimii 3, 4 ani, s-a descoperit că are și alte efecte benefice cum ar fi combaterea problemelor respiratorii și menținerea sănătății inimii.

Administrarea Vitaminei D de la naștere este o practică bună. Această recomandare se bazează pe un studiu conform căruia, administrarea zilnică a unei doze bine stabilite de multivitamine și minerale poate îmbunătății funcțiile creierului. Mămicile care alăptează ar trebui să consume Vitamina C, Omega 3 și ulei de cod, care ulterior sunt direcționate copilului prin laptele matern".

Sunteți cunoscut pentru ChildLife® Essentials, o companie care oferă o linie completă de suplimente alimentare concepute special pentru sugari și copii. În România, mamele sunt rezervate când oferă suplimente alimentare copiilor lor. Ele se tem. Pentru că există convingerea că ori au efecte adverse, ori nu au deloc efect. Cum putem scăpa de teama aceasta?

"Trebuie să ne asigurăm că un copil primește tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta. Să nu uităm un lucru important despre copii, ei "muncesc" mai mult decât noi. Noi, adulții, trebuie să funcționăm în fiecare zi, dar nu mai suntem în proces de creștere, pe când copiii, da. Se dezvoltă oasele, învață și asimilează lucruri și cresc, de aceea au nevoie de ajutor din partea suplimentelor alimentare. Acestea îi ajută să se dezvolte, să-și detoxifieze corpul de toate metalele din mediul înconjurător. Din punctul meu de vedere, Vitamina C este cea mai importantă în detoxifiere și în menținerea unui sistem imunitar sănătos. Desigur, nu trebuie uitate nici Magneziul, Zincul, Vitaminele A, B, D.

Se crede că vitaminele și mineralele au ca efect advers creșterea în greutate. Oamenii au păreri preconcepute. Dacă vom face un studiu asupra copiilor supraponderași din Statele Unite ale Americii, vom vedea că nu iau niciun fel de suplimente alimentare. Obezitatea este clar corelată cu alimentația nesănătoasă și stilul de viață".

De ce și când este important să înceapă un copil consumul de suplimente alimentare? Când credeți că este momentul potrivit pentru ca un părinte să se gândească la administrarea suplimentelor alimentare?

"Eu aș recomanda vârsta de 6-7 luni, când se începe alimentația cu hrană solidă. Cu vitamina D ar trebuie să se înceapă de la naștere, iar vitamina C o dată cu hrana solidă. Mai târziu, în funcție de alimentație se poate adăuga uleiul de ficat de cod, bogat în Omega 3".

Sunteți susținătorul tratării cauzei, nu doar a afectului. Ne puteți împărtăși o poveste a unui copil cu dificultăți, ajutat de cursul tratamentului pe care l-ați prescris?

"Da, este un caz despre care vreau să vorbesc. Este vorba despre un băiețel, Luukas, pe care l-am întâlnit în anul 2001, când avea 3 ani. Acesta a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 2 ani. Noi am încercat să vedem de ce a avut parte de o dezvoltare normală timp de 12-24 de luni și apoi lucrurile au început să se schimbe. Nu a mai putut vorbi, nu a mai mers iar comportamentului său era uneori inexplicabil, se lovea cu capul de perete.

Când i-am analizat istoricul medical, am descoperit că s-a născut cu reflux vezico-ureteral congenital și a urmat un tratament cu antibiotice. Am ajuns la concluzia că tratamentul i-a afectat microbiomul și întregul organism, prin intermediul neurotransmițătorilor pe care îi avem în intestine. Este important de știut că între creier și stomac există o conexiune strânsă. În urma analizelor, am descoperit multe metale, pe care organismul nu le-a mai putut elimina și am început tratarea prin schimbarea regimului alimentar, administrarea de suplimente alimentare, suport gastro-interstinal și detoxifiere.

An după an, s-au văzut tot mai multe îmbunătățiri. Deși la început, medicii au spus că își va petrece viața într-un centru pentru oameni cu dizabilități, că nu va avea simțul umorului și nici prieteni, acesta a reușit să aibă o viață normală.

În anul 2015, Luukas a absolvit liceul și a fost fundașul echipei de fotbal american a liceului".

Din experiența dvs. atât de vastă, care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate pentru copiii din societatea modernă? Există o formulă care îi poate ajuta pe părinți să prevină și să atenueze aceste probleme?

"Lumea nu mai este la fel ca în urmă cu 10, 20, 30 de ani. Copiii sunt puși în fața mult mai multor factori nocivi, iar 3 dintre ei mi se par cei mai importanți. Este vorba despre o scădere la nivel mondial a calității solului, implicit și a conținutului nutrițional al alimentelor. Al doilea factor nociv implică obiceiurile alimentare ale copiilor, și aici vorbim despre mâncarea de tip fast food, mâncarea procesată, aditivi sau conservanți alimentari. Iar cel de-al treilea, este toxicitatea și poluarea din aer, apă și mâncare, care din nefericire provoacă daune pe termen lung.

Cele mai comune boli cu care se confruntă copiii zilelor noastre sunt alergiile la mâncare, astm, otită, obezitate, autism, tulburări psihice și conjunctivita alergică. Studiile au arătat că Omega 3 și multivitaminele pot ajuta organismul în lupta cu anumite afecțiuni. Eu sunt de părere că un copil trebuie protejat fizic și psihic, iar această protecție trebuie să vină din interior. S-a demonstrat că un copil cu o alimentație sănătoasă și cu un ajutor primit din partea suplimentelor face față mai bine bolilor și răcelilor, pentru că are un sistem imunitar solid".

Articolul urmator
Cel mai frumos cadou pentru o mamă? Spune-i că face o treabă bună
Cel mai frumos cadou pentru o mamă? Spune-i că face o treabă bună

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău
    Cum să găsești cel mai bun medic pediatru pentru copilul tău

    Părinții, neputincioși în fața afecțiunilor copiilor, își pun toată speranța în medicii pediatri care îi diagnostichează și îi tratează. Un medic bun...

    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?
    Problemele alimentare la copii. Cum ne dăm seama că cel mic are o relație nesănătoasă cu mâncarea?

    Problemele sau tulburările alimentare erau mai puțin prezente în rândul copiilor acum câșiva ani, însă din păcate cazurile se tot înmulțesc. Citește...

    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie
    De ce 2024 va fi cel mai bun an din viața ta, în funcție de zodie

    Anul 2024 vine cu succes pentru toți nativii zodiacului. Cele 12 zodii sunt favorizate de astre să își schimbe viața, să renunțe la obiceiurile care nu le aduc beneficii și să...

    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?
    Cum să fii cel mai bun părinte și prieten al adolescentului tău din Generația Z?

    Tinerii din generația Z, născuți între 1995 și 2010, sunt deja la vârsta la care este momentul să înceapă o carieră și să își întemeieze o familie....

    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!
    Cel mai bun prieten al omului: câinele și-a dat seama că e însărcinată înaintea ei!

    Câinii sunt cunoscuți pentru loialitatea lor, iubirea necondiționată pe care ne-o arată în fiecare zi, dar și pentru inteligența lor care încă ne uimește. Așa se...

    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
    O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

    O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine
    Soțul meu și-a luat cel mai bun prieten în vacanță cu noi și mi-a spus că vrea să doarmă cu el, nu cu mine

    O vacanță în doi este oricând așteptată cu entuziasm, dar ce se întâmplă când afli că de fapt vi se alătură și o a treia persoană? Prin așa ceva a...

    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai
    Cel mai bun tort cu fructe! Rețeta de succes pentru vara asta și nu numai

    În zilele călduroase ale verii, nimic nu este mai plăcut decât să te răcorești și să te răsfeți cu ajutorul unui desert ușor și gustos. Un tort cu fructe este o...

    © 2024 Qbebe