Deoarece se pare ca exista destul de putine date documentate stiintific despre marimea normala sau medie a diferitelor parti componente ale organelor genitale feminine, a fost nevoie de un studiu al dr. Brook McFadden, profesor asistent al sectiei de medicina pelvina feminina si reconstructie chirurgicala de la Universitatea de Stat din Ohio pentru a ne clarifica acestor curiozitati. Problema lipsei acestor statistici se datoreaza, evident, faptului ca nimeni nu a studiat pana acum organele genitae feminine in acest sens: nimeni nu s-a gandit sa le masoare. Dr. McFadden, a carei misiune este sa demonstreze in ce fel marimea organelor genitale afecteaza modul in care femeile isi percep propria imagine fizica, incearca sa elimine aceasta lacuna din analele statistice. In cel mai recent studiu al sau, dr. McFadden a reprodus studiul cercetatoarei Jillian Lloyd "aspectul organelor genitale feminine - adevarul dezvaluit" publicat in numarul din luna mai 2005 al Jurnalului Britanic de Obstetrica si Ginecologie pentru care au fost masurate organele genitale ale 50 de femei care au mers la medicul ginecolog pentru alte motive in afara de disfunctiile pelvine. Pentru a reproduce studiul, dr. McFadden a studiat 168 de femei cu media de varsta de 57 de ani folosind aceeasi tehnica precum Lloyd, astfel incat stiinta sa poata colecta informatii importante despre anatomia feminina si pentru a se putea realiza statistici in baza acestora. Iata cateva dintre concluziile studiului.
Labiile mari
Labiile mari sunt pliuri cutaneo-mucoase constituite din fibre musculare si tesut grasos si conjunctiv, acoperite pe fata externa de piele, iar pe partea interna de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos; acestea prezinta foliculi polisebatici pe fata externa si glande sudoripare a caror functie debuteaza la pubertate. Anatomic se unesc si formeaza comisura anterioara, extremitatile posterioare se unesc, la fel intre ele si formeaza comisura posterioara. Contin un bogat plex venos care in cazuri de traumatisme produce hemoragie profuza si hematoame extinse. Acestea sunt pozitionate in exteriorul labiilor mici pe care le acopera si constituie partea exterioara, vizibila, a organelor genitale feminine. Conform studiului realizat de dr. McFadden, labiile mari au o dimensiune medie de 8,1 centimetr in lungime (cam de marimea unei sticlute de oja), iar extremele se situeaza la 4 centimetri (cele mai scurte), respectiv 11,5 centimetri (cele mai lungi). Pe masura ce femeia imbatraneste, labiile mari (la fel ca cele mici) se micsoreaza.
Labiile mici
Labiile mici sunt formate din tesut conjunctiv si fibre musculare, printre care se gasesc rare fibre de tip erectil si sunt acoperite de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta glande sebacee si eventual glande sudoripare. Acestea sunt mai mici si reprezinta buzele interioare care inconjoara deschiderea vaginala. Atunci cand vorbim despre Cand vine vorba despre latimea labiilor mici, McFadden a constatat ca labiile mici stangi au o medie de 2,1 centimetri latime, cu limite de la 0,4 cm la 6.4 cm. Labiile mici drepte au o medie de 1,9 centimetri latime, variind de la 0,3 cm la 7 cm. In ceea ce priveste lungimea labiilor mici, s-a constat ca media lungimii labiilor mici stangi este de 4,0 cm, cu limite intre 1,2 cm - 7,5 cm, in timp ce media lungimii labiilor mici drepte a fost de 3,8 cm si a variat intre 0,8 cm si 8 cm. Observati ceva la aceste statistici? In primul rand, dimensiunea labiilor mici variaza dramatic de la femeie la femeie, in al doilea rand, exista diferente de marime intre labia mica stanga si labia mica dreapta. Astfel, in cazul in care o femeie este preocupata de faptul ca labiile mici sunt prea mari (si cautarile pe Google demonstreaza asta), se pare ca nu ar trebui sa fie, decat daca, spune dr. McFadden "exista puncte de frictiune care incomodeaza sau apar rani. Acesta este singurul motiv pentru care o femeie ar trebui sa se adreseze medicului pentru o evaluare." Iar daca o femeie isi doreste sa corecteze chirurgical marimea labiilor mici (sa le micsoreze) doar din ratiuni estetice, dr. McFadden spune ca "nu exista date valide care sa ateste ca o femeie care trece printr-o astfel de interventie plastica isi va imbunatati radical perceptia asupra propriei imagini, prin urmare ramane un subiect controversat. "
Clitorisul
Clitorisul este constituit din doi corpi cavernosi, separati printr-un sept incomplet si se termina cu o extremitate proeminenta denumita gland, prevazuta cu un fren. Si in cazul clitorisului, la fel ca in cazul celorlalte componente ale organelor genitale feminine, exista destul de multe variatii in ceea ce priveste marimea, de la femeie la femeie. Astfel, studiul lui McFadden spune ca latimea medie a clitorisului este de 0,8 centimetri, variind de la 0,2 cm la 2,5 cm. Lungimea medie a clitorisului a fost stabilita la 1,6 cm, insa a variat la participantele la studiu de la 0,4 la 4 cm. O concluzie interesanta a studiului a fost ca "femeile care au clitorisul mai lat au sanse mai mari de a atinge orgasmul in timpul actului sexual"
Extrema: In "Anatomia sexuala", dr. W. Francis Benedict mentioneaza un clitoris lung de 30 cm.
Vaginul
Capitolul despre dimensiunile vaginului din studiul lui McFadden nu a fost inca publicat, de aceea dr. McFadden ne sfatuieste sa ne ghidam dupa studiul realizat de Lloyd in 2005. Conform studiului realizat de Lloyd dimensiunea medie a vaginului este de 9,6 cm lungime, cu variatii intre 6,5 cm si 12,5 cm. In ceea ce priveste latimea vaginului, cel mai recent studiu a fost facut in 1995 si a fost publicat sub titlul "Anatomia vaginala si functia sexuala" intr-un jurnal de Obstetrica si ginecologie. Totusi, chiar daca respectivul studiu are 20 de ani vechime, McFadden este de acord cu concluziile acestuia: se pare ca diametrul vaginului se incadreaza intre 2,1 si 3,5 cm. "O singura observatie trebuie facuta si anume ca doar doua femei cu vaginul de 2,1 cm in diametru erau active sexual si amandoua aveau dureri in timpul actului sexual", spune McFadden. Concluzia este ca in cazul in care nu experimentezi durere in timpul actului sexual vaginal sau imposibilitatea de a folosi un tampon in timpul menstruatiei, probabil ca te incadrezi intre aceste limite. Trebuie sa mai stii ca dimensiunile vaginului se modifica, atat in ceea ce priveste lungimea, cat si diametrul, in timpul actului sexual si al nasterii pentru a face loc penisului sau bebelusului.
Concluzia studiilor prezentate este una singura: exceptand cazurile in care apare imposibilitatea desfasurarii unui act sexual sau disconfort in timpul derularii actului sexual, dimensiunile organelor genitale feminine sunt, cu siguranta, normale. Desi poti fi influentata de ceea ce vezi in reviste sau filmele pentru adulti, mai mult ca sigur organele tale genitale arata bine si sunt in stare de functionare. Studiul realizat de McFadden mai ofera o concluzie: indiferent de ceea ce au aratat masuratorile si de limitele intre care variaza dimensiunile diferitelor parti ale anatomiei feminine, acestea "nu se coreleaza cu felul in care femeia se percepe fizic in ceea ce priveste imaginea generala a corpului ei sau a organelor genitale"