De ce devine părul uleios?
Părul devine uleios din același motiv pentru care tenul devine uleios: din cauza sebumului produs de glandele sebacee din piele. Canalele din glandele sebacee ajung la foliculul de păr, iar sebumul iese din piele, pe scalp. Sebumul este o substanță uleioasă care umezește părul și îl împiedică să se usuce, iar gradul de sebum produs de o persoană diferă de la om la om și ține de mai mulți factori, printre care factorii genetici și diferiți hormoni. Șamponul captează uleiul de păr, împreună cu murdăria și reziduurile de produse chimice aplicate pe păr, curățând astfel părul și făcându-l să strălucească. Dacă speli părul prea des, el va deveni prea uscat, iar dacă îl speli prea rar, el va deveni uleios și lipsit de viață. Așadar, cât de des se spală părul pentru a-l menține sănătos și a arăta fantastic?
Cât de des se spală părul?
Experții spun că nu există un singur răspuns la această întrebare. Cert este faptul că nu fiecare persoană are nevoie să-și spele părul în fiecare zi. Dermatologii sunt de părere că oamenii care își spală părul în fiecare zi pentru a scăpa de ulei, își usucă de fapt scalpul, determinând astfel glandele sebacee să producă mai mult ulei. Cât de des se spală părul depinde de mai mulți factori, printre care tipul de piele și de păr, dar și stilul de viață. De exemplu, dacă ai părul uscat, normal sau cu firul gros, nu ai nevoie să-l speli mai des de o dată sau de două ori pe săptămână. În schimb, dacă ai părul gras și firul subțire, este posibil să fie nevoie să-l speli de 3 ori pe săptămână sau chiar mai des. Experții spun că persoanele cu părul creț nu au neapărat nevoie să-și spele părul mai des de o dată pe săptămână deoarece acest tip de păr încetinește împrăștierea sebumului pe firul de păr.
Dacă ai un stil de viață activ și mergi deseori la sală, probabil vei avea nevoie să-ți speli părul ceva mai des. De asemenea, dacă îți pui multe produse cosmetice pe păr, nu este nevoie să-l speli decât o dată pe săptămână pentru a nu pune prea multă presiune pe firul de păr. Când îl speli, ai grijă să folosești tipul de șampon potrivit părului tău și să folosești balsam dacă este nevoie. Dacă ai firul de păr foarte subțire, este recomandat ca balsamul să fie aplicat doar de la jumătatea firulul de păr și până la vârf. Uneori, este suficient și dacă speli părul doar cu apă, fără să folosești șampon sau să folosești produse care curăță părul fără a fi mai fi nevoie de apă. Este vorba de pudra sau de șamponul uscat care absoarbe murdăria, praful și excesul de sebum din păr și scalp, făcându-l să se simtă și să miroasă ca proaspăt spălat. Șamponul uscat se găsește sub formă de spray și conține, de obicei, un amestec de agenți absorbanți, agenți de propulsie, ingrediente de condiționare, solvenți și parfum. Așadar, cât de des se spală părul? Important este să-ți găsești varianta corectă pentru părul tău în funcție de caracteristicile tale individuale și să nu îl încarci prea tare.
Cât de des trebuie să speli părul copilului?
În perioada de bebelușie este recomandat ca părul copilului să fie spălat de fiecare dată când îi facem băița. În această perioadă, până ce organismul copilului se adaptează mediului, pot să apară ceva probleme ale scalpului. De aceea trebuie să alegem produse hipoalergenice și hidratante. Pe măsură ce copilul crește, dacă nu este expus unor activități ce îi murdăresc părul, după vârsta de 16-18 luni este suficient să îi spălăm părul o dată sau de două ori pe săptămână. Aceasta regulă este valabilă până ce copilul intră în perioada pre-pubertate, când hormonii încep să îți facă de cap și se schimbă pH-ul părului și al pielii. Astfel că este nevoie ca părul copilului să fie spălat mai des, pentru că va avea tendințe de îngrășare prin exces de sebum, cauzat de dereglările hormonale.
Surse: webmd.com, luxyhair.com, sciencealert.com, stethnews.com
Surse foto: Pixabay