Evită produsele de îngrijire sau styling cu ingrediente ce favorizează uscarea părului
Printre efectele pe care vremea le poate avea asupra părului se regăsește și acesta: provoacă sau amplifică uscarea. Spre exemplu, după o perioadă îndelungată cu zile reci și uscate, părul începe să se usuce. Pierderea umidității reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății părului, făcându-l să devină poros. În aceste condiții, este mai predispus ruperii și are aspect tern, fiind zbârlit și dezordonat.
De asemenea, vântul este un alt factor care influențează negativ sănătatea părului întrucât și el absoarbe umiditatea. Odată ce se întâmplă așa, cuticulele se deteriorează. Acestea reprezintă stratul protector al firelor de păr. Când cuticulele ajung să se degradeze, are de suferit și cortexul: alcătuit din celule ce conțin melatonină, pigmentul care dă culoare părului și keratină, proteina responsabilă de forță și strălucire.
Pentru ca părul să nu fie predispus la uscare și să arate fabulos indiferent de vreme, apelează la următorul truc: achiziționează produse de îngrijire și styling din care să lipsească anumite ingrediente. Printre acestea se numără:
- Alcoolul: amplifică deshidratarea și usucă scalpul dacă aplici frecvent produse ce îl conțin;
- Siliconul: trebuie să-l eviți pentru că, deși acționează ca un strat protector la nivelul cuticulelor, îngreunează firul de păr, împiedicând reținerea umidității. În timp, acest fenomen conduce la uscare;
- Sodium lauryl sulfate: se folosește de obicei în șampoane, însă usucă părul deoarece accelerează pierderea umidității și accentuează uscarea scalpului;
- Propylene glycol: cu cât utilizezi mai des produse care îl conțin, cu atât crește predispoziția spre uscarea scalpului și apariția mătreții.
Folosește un șampon hidratant
Când vremea este marcată de fluctuații bruște ale umidității, nu este exclus să observi că părul se electrizează. Firele de păr sunt formate din atomi, care, la rândul lor, sunt alcătuiți din neutroni, protoni și electroni. În cazul în care survine frecarea între atomi, unul dintre aceștia pierde din electroni și se încarcă pozitiv. Celălalt atom, care preia electroni, se încarcă negativ. Dacă aerul nu este suficient de umed, părul se usucă, fiind mai predispus la electrizare: deține electroni în plus pe fondul schimbărilor de umiditate. De aceea, firele de păr se resping între ele, iar părul se ridică și nu mai este ușor de aranjat.
Ca să nu fii deranjată de părul electrizat, tot ce ai de făcut este să recurgi la un truc simplu: utilizează un șampon hidratant. Datorită acestuia, părul continuă să beneficieze de un echilibru optim între umiditate și uleiurile sale naturale, așa că este hrănit și rămâne flexibil. În același timp, un șampon hidratant împiedică pierderea umidității și încurcarea părului, prin urmare se diminuează și riscul de rupere.
Cu alte cuvinte, folosind permanent un astfel de șampon, poți avea parte de un păr sănătos indiferent dacă te expui mult timp soarelui arzător, vântului sau dacă trăiești într-o zonă cu variații mari de temperatură.
Aplică un balsam leave-in
Balsamul leave-in se folosește după ce te speli pe cap și este benefic din aceste motive: îi oferă părului un plus de umiditate, protejându-l de la rădăcină până la vârfuri de impactul nociv al poluării, al radiațiilor solare, al fluctuațiilor de temperatură și de umiditate. Cele mai multe balsamuri leave-in conțin uleiuri naturale, vitamine, antioxidanți și extracte de plante. Uleiurile pătrund în profunzimea rădăcinilor și hidratează, prevenind despicarea vârfurilor, uscarea și ruperea părului. Nutrienții și extractele botanice calmează scalpul, reducând riscul de uscare și de iritații.
Pentru a te bucura de asemenea efecte, contează mult să optezi pentru balsamul leave-in potrivit nevoilor părului tău. Ghidează-te și după sfaturile de mai jos:
- Dacă ai părul fragil: optează pentru un balsam lejer, care conferă și volum;
- Dacă obișnuiești să îți aranjezi părul cu ajutorul ondulatoarelor, al plăcilor de îndreptat etc: orientează-te către un balsam cu ingrediente care protejează de efectele negative ale expunerii excesive la căldură;
- Dacă ai părul vopsit: caută un balsam care să asigure menținerea culorii pentru cât mai mult timp;
- Dacă ai părul creț: orientează-te către un balsam cu consistență cât mai cremoasă, bogat în uleiuri naturale.
În plus, pentru a avea un păr fabulos indiferent de vreme, este esențial să utilizezi corect balsamul leave-in. Urmează acești pași:
- După ce te limpezești bine ca să îndepărtezi tot șamponul, tamponează-ți ușor părul cu un prosop pentru a elimina excesul de apă;
- Aplică o cantitate mică de balsam leave-in (urmând instrucțiunile de pe ambalaj) pe păr;
- Utilizează un pieptăn sau o perie pentru a-ți descurca părul;
- Lasă-ți părul să se usuce sau aranjează-l cum îți dorești.
Mizează pe o mască de păr
Masca de păr este un produs de îngrijire cu rolul de a hidrata și de a îmbunătăți sănătatea părului. Dacă o folosești, ai parte de beneficii demne de luat în seamă, precum:
- Un scalp mai sănătos;
- Mai multă umiditate pentru firele de păr;
- Un păr mai puternic, mai puțin expus ruperii;
- Scăderea riscului de a avea păr încurcat;
- Un păr mai strălucitor și mai mătăsos;
- Mai multă protecție în fața impactului vremii și a poluării.
Când alegi o mască pentru păr, străduiește-te să te orientezi spre variantele cele mai potrivite tipului tău de păr. Iată câteva exemple în acest sens:
- Pentru păr uscat: ai nevoie de o mască menită să asigure o hidratare profundă, intensă;
- Pentru păr fragil: optează pentru o mască lejeră, care să confere volum, hidratare și strălucire;
- Pentru păr vopsit: alege o mască specială, care să asigure cât mai multă rezistență culorii și să-ți protejeze totodată părul;
- Pentru păr gras: cel mai bine este să ai o mască specială pentru echilibrarea producției de uleiuri de la nivelul scalpului;
- Pentru păr drept: orientează-te spre o mască hrănitoare;
- Pentru păr creț: ideal este să optezi pentru o mască hidratantă.
Ori de câte ori îți dorești să ai la îndemână măști de păr bazate pe ingrediente alese cu grijă, optează și pentru cele din gama de îngrijire pusă la dispoziție de LONCOLOR. Introducând oricare dintre aceste măști în rutina ta de îngrijire, utilizându-le în mod constant, vei sesiza că părul tău este mai sănătos și mai frumos ca oricând.
Nu ocoli fixativul
Îți faci griji de fiecare dată când ieși afară pe vreme umedă, cu ploaie și/sau vânt, gândindu-te că tot efortul de a-ți aranja părul a fost zadarnic? Din fericire, indiferent de tipul tău de păr și de coafură, folosirea unui spray fixativ este un truc oricând la îndemână, care te poate ajuta să ai un păr care arată fabulos indiferent de vreme.
Dacă intenționezi să recurgi des la un spray fixativ, străduiește-te să alegi un produs fără alcool, fără ingrediente iritante. Obiectivul tău trebuie să fie ca fixativul ales să îți ofere o fixare bună a coafurii, să îți lase părul moale și strălucitor și să nu te pună în situația de a avea vârfuri despicate.
Pentru a utiliza corect spray-ul fixativ, ține seama și de aceste instrucțiuni:
- Ține recipientul la o distanță de cel puțin 30 de cm de rădăcină sau de firele de păr: acest demers este important pentru a te proteja de substanțele din fixativ ce ar putea fi dăunătoare;
- Ține recipientul în jos când aplici spray-ul: pentru a avea parte de o fixare cât mai bună;
- Împarte părul în mai multe secțiuni: ca să te asiguri că acoperi toate porțiunile;
- Dacă nu vrei să aplici spray-ul direct pe scalp, aplică-l mai întâi pe palme: după aceea îl distribui pe șuvițele dorite;
- Renunță la perie sau la pieptăn: ca să-ți aranjezi părul după ce ai dat cu fixativ, folosește-ți mâinile.
Surse foto:
- Image by v.ivash on Freepik, Image by Freepik
- pexels.com
Surse articol: bebeautiful.in, femalemag.com.sg, glamtush.com, healthline.com, limmerhtc.com, self.com