1. Dieta disociata
Dieta disociata se numara printre cele mai populare regimuri in randul celor ce incearca diverse metode pentru a slabi. Existã mai multe variatii ale acestui tip de program alimentar, insa cea mai populara varianta este cea care dureaza 7 zile, dupa cum urmeaza:
Ziua 1: se consuma numai fructe, evitand bananele.
Ziua 2: se consuma orez fiert combinat dupa gust cu verdeturi
Ziua 3: se consuma lactate degresate (lapte, iaurturi dietetice, branzã de vaci slaba)
Ziua 4: se consuma sucuri naturale de fructe sau legume. Acestea trebuie sa fie stoarse in casa pentru a ne asigura ca nu contin alti aditivi alimentari, coloranti sau conservanti
Ziua 5: se consuma numai legume, fie ele in stare naturala, fierte la aburi, salate insa fara ulei, sau la gratar. Salata verde, varza, rosiile, prazul, morcovii, conopida, ardeii sunt cele mai indicate.
Ziua 6: se consuma peste fiert sau la gratar ori pui fier sau gratar. Indiferent daca se alege sa se manance peste sau pui, acestea nu trebuie sã fie insotite de nici un fel de sosuri sau garnituri.
Ziua 7: zi de mini-rasfat deoarece alimentele de mai sus se pot consuma, insa in cantitati mici..
Dieta garanteaza pierderea a 4-5 kg pe parcursul a 7 zile, daca este respectata intr-totul, ins pe termen lung, aceasta nu este deloc indicata.
2. Dieta Montignac
Regimul Montignac se vrea a fi un stil de viaţa, un program alimentar sanatos, echilibrat, care pe langa pierderea in greutate are si rolul de a mentine sanatatea corpului, neprovocand disfunctii ale organimului. Greutatea poate fi de asemenea mentinuta cu usurinta iar teama ingrasarii post-dieta, dispare.
Principiile de baza ale dietei constau in evitarea alimentelor cu indice glicemic mare ca de exemplu cartofii, morcovii, sfecla, deoarece acestea sunt transformate rapid in zaharuri, motivul acumularii kilogramelor in plus. Consumul glucidelor si al lipidelor este recomandat sa fie realizat in cantitati normale.
Alimentele sunt clasificate in 3 grupe, dupa cum urmeaza:
● Grupa 1 (glucidele) unde se incadreaza cerealele si pastele integrale, orezul nedecorticat si lactatele degresate
● Grupa 2 (proteino-lipide) : carnea, peste, oua, smantana, branza si uleiurile vegetale
● Grupa 3 (fibre, legume) in care intra toate legumele si fructele in stare crudă precum ceapa, conopida, guliile, spanacul, fasolea verde, varza rosie, varza alba, castravetii, usturoiul, rosiile
Iata regulile ce stau la baza regimului Montignac:
● combinatia lipide-zaharuri este interzisă precum şi cea formată din carbohidraţi-proteine animale.
● combinatiile permise sunt intre G1 şi G3; G2 şi G3, alăturarea G1-G2 fiind interzisa.
● lipidele si proteinele pot fi consumate de cate ori se doreste spre deosebire de zaharurile care sunt permise doar de 2-3 ori pe zi.
● intre mese snackurile permise sunt fructele, cerealele si leguminoasele in stare cruda.
Dieta Montigniac cuprinde doua faze. Intr-o prima faza are loc pierderea in greutate si consta in principal in consumul alimentelor cu un indice glicemic sub 35, cu scopul de a nu provoca o crestere a nivelului glicemiei. Grasimile nu numai ca nu sunt stocate ci se si activeaza procesul de ardere al acestora.
Etapa a doua incepe o data cu obtinerea numarului de kilograme dorit, pasii urmatori fiind mentinerea acestora si prevenirea ingrasarii. Alimentele vor fi selectate tot in functie de IG insa acesta poate fi mai mare decat in faza I.
3. Dieta minune
Cea de-a treia dieta propusa, nu este o cura de slabire propriu-zisa, ci un set de reguli pentru un stil de viata sanatos. Iata ce poti face pentru a scadea in greutate sau pentru a-ti mentine silueta dupa o cura de slabire.
● Hidrateaza-te corect: cel putin 2l de lichide pe zi sunt necesari. Fie ca lichidele sunt apa sau sunt extrase din ceaiuri din plante, sucuri de fructe sau supe si ciorbe, acest minumum necesar este obligatoriu pentru functionarea la parametri normali a intregului organism.
● Incearca sa-ti fixezi orientativ anumite ore de masa. Bineinteles ca nu le vei putea respecta intru tocmai avand in vedere ritmul de viata alert, insa este bine sa iti stabilesti macar ora la care vei lua ultima masa. Aceasta trebuie sa fie cu cel putin doua ore inainte de culcare pentru ca procesul de digestie sa poata fi facut corespunzator.
● Renunta la bauturile carbogazoase, indulcite artificial, ce contin coloranti. Acestea nu vor face altceva decat sa iti creeze senzatia de balonare si sa iti aduca un surplus de kilograme. Ceaiurile din plante si sucul fructelor storse in casa sunt cele mai indicate in cazul in care doresti sa bei ceva aromat si indulcit natural.
● Evita dulciurile cumparate de la cofetarie, cele luate din comert sau micile snackuri servite intre mese. Daca simti nevoie de ceva dulce incearca sa mananci prajituri facute in casa, cele cu miere de albine sunt ideale, sau cele ce au in continutul lor fructe.
● Fast-food-ul precum si preparatele de panificatie ca painea alba sau fainoasele trebuie inlocuite cu painea integrala, paine
neagra/graham sau paine cu seminte. Daca ravnesti la un sandwici ce se gaseste la fast-food afla ca il poti inlocui cu succes cu unul facut acasa, din paine neagra, pui si salata sau rosii si castraveti, dupa preferinte. Este la fel de gustos si mult mai sanatos. ● Carnea de porc cu un continut excesiv de grasimi precum si produsele ce au in continutul lor grasimi ca frisca, margarina etc, trebuie sa fie inlocuite cu cele usoare. In cazul carnii de porc, poti consuma carne slaba de pui, vita sau peste, fiarta sau gratar, nicidecum prajita in ulei. Margarina trebuie inlocuita cu untul, insa si acesta consumat moderat, pana la 20g/zi. ● Prajelile sunt mai nocive organismului nostru decat ne putem |
● Mancarurile mult prea condimentate, grase, ce contin prajeli, trebuie inlocuite cu supele de legume sau ciorbe de legume ce pot contine si carne slaba.
● Salatele de cruditati trebuie sa fie la ordinea zilei, deoarece ele sunt surse pretioase de vitamine si actioneaza la fortifierea intregului sistem imunitar. Posi opta de asemenea si pentru delicioasele salate de fructe.
● Incearca sa ai un regim alimentar variat, care sa includa atst lactate, branzeturi, carne cat si fructe si legume, toate acestea pentru a preveni un dezechilibru in organism. Necesarul de proteine, calciu, vitamine trebuie asigurat zilnic.