Conceptul de ortorexie
Ortorexia nervoasa este propusa drept o tulburare alimentara (nu este inca acceptata de Asociatia Americana Psihiatrica si nu este mentionata ca diagnostic oficial) sau tulburare mentala caracterizata de o preocupare extrema sau excesiva constand in evitarea alimentelor percepute drept nesanatoase. Denumirea sa provine din limba greaca, de la ortho-corect si orexis-apetit si a fost introdus in 1997 de catre medicul Steven Bratman in asociere cu alte tulburari alimentare cum este anorexia nervoasa. Consta in faptul ca, in cazuri rare, atentia asupra alimentatiei sanatoase devine atat de extrema incat poate cauza malnutritie si chiar deces; optiunile alimentare devin profund restrictive atat in varietate, cat si in calorii, incat interfereaza cu alte activitati/interese si influenteaza relatiile sociale (ajung obsesive). Persoanele afectate se concentreaza pe tipul de ingrediente, alimente, cantitati, dar si momente ale zilei cand alimentele trebuie consumate; se fixeaza pe produse care le confera senzatia de puritate si sanatate, evitand in special: colorantii, aromele sau conservantii artificiali, pesticidele, alimentele modificate genetic, grasimile nesanatoase, zaharul/sarea adaugata. Tehnicile de gatire, din punctul lor de vedere, trebuie sa conduca la alimente curate (spalate de mai multe ori, gatite pentru a se asigura ca nu exista bacterii si manipulate minim), de aceea mancatul in oras este exclus; evita alimentele pe care nu le pot cumpara si prepara.
Doamna Florentina Gionea, Specialist in Nutritie Energetica, 0727784667, www.iubimsigatim.ro completeaza:
"Din punctul meu de vedere, ortorexia a aparut datorita mai multor factori:
- Influenta media asupra stilului alimentar personal si informatiile in numar mare si variat, care au impact direct asupra consumatorului de articole si material despre alimentatie
- Imposibilitatea si neavizarea parintelui in a alege ce este corect pentru el si implicit pentru copil
- Perfectionismul. Din dorinta de a fi perfecti ei insisi, dar si copiii lor, unii parinti aleg sa scoata din alimentatia copiilor anumiti macronutrienti si aici ma refer la carbohidrati sau grasimi in special.
- Fiind o boala de ordin mental, sistemul de gandire si valori cu privire la alimentatie, catalogheaza anumite alimente ca fiind nesanatoase si imposibil de consumat. Un alt factor este neaceptarea unor alimente in dieta, chiar daca acestea nu prezinta niciun pericol pentru sanatate si sunt o necesitate."
Citeste si:
Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase
Cauze
Ortorexia pare a fi motivata de sanatate, insa exista motive subsecvente, care includ teama de imbolnavire, constrangerea de a detine un control complet, eliberarea de temeri, dorinta de a fi slabi, imbunatatirea respectului de sine, cautarea spiritualitatii prin alimente si utilizarea mancarii pentru a crea o identitate. Pare sa fie mai des intalnita la barbati decat la femei, precum si la cei care au un nivel redus de educatie.
Sunt insa o multime de persoane care incearca noi diete din dorinta de a-si imbunatati sanatatea, fara a deveni ortorexice. Asadar, cine va dezvolta afectiunea? Se pare ca este vorba de o predispozitie combinata cu factori de mediu, conform directorului pentru Tratament Colaborativ al Tulburarilor Alimentare Sondra Kronberg. In populatia generala, mancatul sanatos este ceva normal, insa in cazul celor predispusi catre extreme, care tind sa fie mai dependenti, mai anxiosi, au un respect de sine redus, apare o vulnerabilitate crescuta. Alti factori de risc includ: obsesivitatea si compulsivitatea, gandirea rigida sau in alb si negru si evitarea lucrurilor nocive/daunatoare. De asemenea, au o importanta in declansarea afectiunii obiceiurile familiale, tendintele societale, problemele economice, imbolnavirile recente sau chiar o informatie (perceputa in mod extrem) cu privire la un aliment/grup de alimente. Pentru aceste persoane, ortorexia ofera o senzatie de control si virtute. Mediul constient asupra sanatatii contribuie suplimentar.
Simptome
Iata si ce semne va pot indica faptul ca voi sau cineva apropiat poate suferi de ortorexie:- Obsesie cu mentinerea a ceea ce bolnavul desemneaza o dieta perfecta
- Restrictionarea alimentelor pe motiv de alergii care sunt adesea infirmate de doctor
- Utilizarea excesiva si obsesiva a suplimentelor
- Greutate mica frecvent intalnita
- Comportamente irationale cu privire la pregatirea mancarii si a curateniei sale
- Fixarea pe alimente care sunt considerate sanatoase si pure
- Obsesia cu privire la legaturile dintre alimente si alte preocupari asociate sanatatii
Diagnostic
Specialsitii care au analizat ortorexia in studii au propus mai multe criterii de diagnostic cum sunt simptome asociate tulburarii obsesiv-compulsive si o preocupare exagerata cu tiparele de hranire sanatoasa. Ca si in cazul anorexiei, poate reprezenta un efect al infometarii, si nu o cauza a bolii. Intrebarile cheie dintr-un chestionar pentru identificarea problemei includ: Va pasa mai mult de calitatea a ceea ce manancati decat de placerea resimtita in urma consumului? Va izoleaza social alimentatia? Alte intrebari ce pot ajuta in diagnostic sunt: Petreceti mai mult de 3 ore zilnic gandindu-va la alimente sanatoase? Cand mancati ce ar trebui simtiti ca aveti un control complet? Ati planificat de azi meniul zilei de maine? A scazut calitatea vietii si a crescut cea a alimentatiei? Ati devenit mai stricti cu voi insiva? Respectul de sine a fost revigorat in urma alimentatiei sanatoase? Ii priviti cu superioritate pe cei care nu mananca la fel ca voi? Evitati alimente care va placeau pentru a manca alimentele potrivite? Dieta face dificil mancatul oriunde in afara casei, indepartandu-va de familie si prieteni? Va simtiti vinovati sau rusinati cand va abateti de la dieta? Doua sau mai multe raspunsuri afirmative indica o suspiciune de ortorexie.
Este important de distins intre persoanele sanatoase care aleg anumite diete din diverse motive si cei care manifesta un comportament obsesiv-compulsiv ce conduce la o afectiune/stil de viata sanatos. Ceea ce inclina balanta este limitarea extrema si obsesia in selectia mancarii. Ortorexicii se izoleaza si devin intoleranti cu privire la alte moduri de gandire asupra mancarii/sanatatii.
Tratament
Societatea incurajeaza mancatul sanatos si silueta slaba, asa ca este usor pentru multe persoane sa nu inteleaga cat de problematic poate deveni acest comportament. Chiar si mai dificil este faptul ca persoana care mananca sanatos se poate ascunde in spatele faptului ca pur si simplu mananca bine (si altii nu). Tratamentele care complica suplimentar reprezinta faptul ca motivatia din spatele ortorexiei este multi-fatetata. In primul rand, ortorexicul trebuie sa admita ca are o problema si apoi sa identifice ce anume a cauzat obsesia. De asemenea, trebuie sa devina mai flexibil si mai putin dogmatic cu privire la alimentatia sa. Parcurgerea problemelor emotionale va face mai usoara tranzitia catre mancatul normal. Desi, dupa cum am mentionat, in practica nu este usor de diagnosticat si nici pe deplin acceptata afectiunea in continuare controversata (este grupata cu alte tulburari cum sunt sindromul alimentatiei nocturne, dismorfia musculara si emetofobia), recuperarea necesita ajutor profesional. Cel mai potrivit este un specialist in tratamentul tulburarilor alimentare deoarece ortorexia poate conduce la complicatii cum sunt emaciere, pierderea densitatii osoase, complicatii cardiace. Pe langa terapie comportamentala, uneori este indicata si terapia medicamentoasa.
Doamna Florentina Gionea, Specialist in Nutritie Energetica, 0727784667, www.iubimsigatim.ro completeaza:
"Poate fi tratata prin lucrul cu un specialist in domeniul nutritie sau cu un psiholog. Pacientul este dus printr-o serie de tehnici care il fac sa inteleaga ce inseamna alimente sanatoase sau alimente nesanatoase pana la momentul in care ajunge sa constientizeze ca "fixismul" pentru un anumit tip de alimentatie nu este tocmai sanatos."
Doamna Florentina Gionea, Specialist in Nutritie Energetica, 0727784667, www.iubimsigatim.ro ne ofera urmatoarele precizari cu ortorexicii care sunt parinti:
"Copiii pana la varsta de 7 ani copiaza intocmai parintii. Mofturile pe care le fac mama sau tata la masa, sunt intiparite in sistemele de actionare si gandire ale copilului, chiar foarte mic. El invata kinestezic, adica prin experimentare. Daca mama ii induce copilului ca anumite alimente sunt oribile la gust sau ca ii fac rau, ori ii spune povesti neadevarate despre ele, pe viitor copilul va dezvolta aceste informatii si le va purta cu el toata viata.
Sfatuiesc parinti sa aleaga cu grija alimentele copiilor. Este foarte important sa alegem o hrana corecta. Problema aici intervine cand parinti exagereaza cu obiceiurile alimentare nesanatoase sau sanatoase. De aceea recomand sa i se dea copilului optiunea de a alege ce alimente doreste sa consume, evident dintr-o gama sanatosa. Parintii ar fi bine sa isi evalueze singuri sau cu ajutor obiceiurile alimentare si daca se situeaza in categoria ortorexicilor sa ia masuri pentru tratare."
Multumim doamnei Florentina Gionea pentru informatiile oferite.
Surse:
www.eatingdisorderhope.com; http://en.wikipedia.org; www.healthline.com; www.telegraph.co.uk; www.mayoclinic.org;
www.nationaleatingdisorders.org