Ouăle sunt alimente poroase, lucru care permite aerului să ajungă în interiorul lor și să le degradeze cu ușurință. Este foarte important ca ouăle să fie păstrate la temperaturi sub 20 de grade celsius, pentru a putea fi consumate în condiții de siguranță. Cei mai mulți dintre noi le păstrăm în frigider, cu precădere în recipientul așezat pe ușa acestuia. Experții avertizează că procedăm greșit!
Ca urmare a faptului că ușa frigiderului este deschisă în mod constant, temperatura la nivelul acesteia este fluctuantă, iar o temperatură fluctuantă nu face decât să deterioreze ouăle mult mai rapid. Se recomandă ca ouăle să fie păstrate în compartimentul cel mai rece al frigiderului, însă nicidecum pe ușă!
O mulțime de experți au studiat de-a lungul timpului modalitatea de a păstra ouăle proaspete pentru cât mai mult timp iar concluzia tuturor a fost aceeași: frigiderul. Mai nou, s-a descoperit și modalitatea cea mai bună de a păstra ouăle în frigider: Vlatka Lake, managerul de marketing al companiei Space Station a declarat: „Ouăle nu se depozitează niciodată pe ușa frigidrului, cu precădere în recipientele destinate lor. Ouăle se vor păstra în cutia de carton în care se cumpără, însă pe rafturile frigiderului, nu pe ușă!”.
La părerea acestuia au aderat mulți alți specialiști, incluzând-o pe Sara Benwell, editor al revistei „Good Housekeeping”, care explică: „Dacă vă țineți ouăle depozitate pe ușa frigiderului, poate ați vrea să reconsiderați această alegere. Ușa frigiderului este, practic, cel mai „călduros” loc din frigider, iar ouăle au nevoie de un loc extrem de răcoros pentru a fi depozitate în condiții optime. Ouăle sunt ideale atunci când se află la o temperatură constantă, iar pe această cale vă recomandăm raftul mijlociu al frigiderului”, mai adaugă Sara.
Experții nu recomandă nici depozitarea laptelui pe ușa frigiderului, din același motiv: temperatura este mai scăzută, apar fluctuații și se va strica mai rapid. Păcat, știm, chiar păreau a fi locurile ideale pentru a depozita aceste alimente.
Pentru a verifica prospețimea lor, le puteți ține îndreptate către lumină: dacă se observă gălbenușul, atunci sunt proaspete. Se mai pot agita, iar dacă se aude zgomot, înseamnă că s-au învechit sau se poate face clasicul test al apei: ouăle care plutesc, sunt vechi!
Sursa: a1.ro, goodhousekeeping.com, rd.com
Surse foto: istockphoto.com