Dacă mănânci ciocolată la micul dejun, este bine pentru sănătatea ta

Dacă mănânci ciocolată la micul dejun, este bine pentru sănătatea ta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ciocolata, în toate formele ei, este unul dintre alimentele noastre preferate, indiferent de vârstă. Din fericire, în ultimul timp s-a ajuns la concluzia că aceasta este utilă și pentru sănătatea noastră. Parcurgând articolul de mai jos veți afla de ce este indicat să consumăm ciocolată, inclusiv la micul dejun. Veți fi uimite să vedeți cât de multe efecte pozitive poate să aibă acest produs delicios pentru starea noastră psihică și pentru funcționarea optimă a întregului organism!

Va îmbunătăți funcțiile cognitive ale creierului

Un studiu recent, efectuat în cadrul „Universității Syracuse" (New York, SUA) a legat consumul de ciocolată cu rezultate pozitive obținute de către subiecți la mai multe teste, legate de funcțiile cognitive: test ce ține de memoria și organizarea vizuală și spațială, test legat de cât de activă este memoria etc. Astfel, rezultatele obținute de către cei ce au consumat ciocolată cel puțin 1 dată pe săptămână erau mai bune decât ale celor ce nu avea acest obicei.

Conform echipei de cercetători de aici, rezultatele au fost cu atât mai vizibile cu cât s-a consumat ciocolată încă de la prima masă a zilei. De aceea, studiul menționat nu face decât să confirme mai mult rezultatele altor teste similare. Iată câteva exemple în acest sens:
Alt studiu, realizat de către „Harvard Medical School" la „Spitalul pentru Femei din Brigham" (SUA), prin analizarea unui grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 67 și 77 ani, (ce aveau tot felul de probleme cauzate de o circulație sanguină defectuoasă la nivelul creierului), cărora li s-a dat să bea cacao caldă de 2 ori pe zi, timp de 30 de zile, a ajuns și el la o concluzie similară: cele ce au băut băutura au avut o îmbunătățire vizibilă (cu până la 30% chiar) decât acelea ce nu au consumat cacao. De asemenea, alte analize au arătat și o creștere cu 8, 3% a volumului circulației sanguine de la nivelul creierului.

Practic, dacă vom consuma ciocolată în mod regulat, putem să înregistrăm o îmbunătățire a funcțiilor creierului. Iată de ce specialiștii au vrut să arate că acest beneficiu va fi vizibil inclusiv dacă ne vom delecta cu produse pe bază de ciocolată încă de la micul dejun. Să vedem ce spune un alt studiu despre cum ciocolata de la începutul zilei ne poate ajuta să ne concentrăm mai bine în cazul unui test.
La Universitatea „Northumbria" (Marea Britanie), un cercetător a găsit 30 de voluntari cărora le-a oferit flavonol (o substanță conținută în ciocolată). Aceștia au fost rugați să se grupeze câte 3 pentru a număra, în ordine descrescătoare, de la 999 la 800. Toți din acest frup s-au descurcat mai bine decât un alt grup căruia i se dăduse aceeași sarcină, dar fără a i se oferi și flavonol.

În concluzie, flavonolul poate duce la creșterea abilităților noastre cognitive. Chiar și o bucățică de ciocolată cu conținut ridicat de cacao, consumată în dimineața zilei în care vom avea un test sau ceva mai dificil de realizat, ne va ajuta să ne concentrăm mult mai bine.

Tanara ce mananca ciocolata la birou

Citește și: Poți mânca ciocolată în timpul sarcinii? Uite care sunt regulile

O ciocolată neagră, de calitate, conține mai mulți antioxidanți decât un ceai verde

Mai exact, este vorba despre prezența flavonoizilor (sau flavonoide) Aceștia/Acestea au proprietăți antivirale, antimicrobiene, antiinflamatoare și chiar antitumorale, ajutându-ne inclusiv atunci când ne expunem la poluare, fum de țigară sau alcool.
Întrucât ciocolata conține două tipuri de flavonoizi (flavanol și flavonol), ne poate fi de mai mare ajutor pentru sănătate decât ceaiul verde, în condițiile în care ne va proteja mai eficient contra maladiilor cardiace, scăzând totodată nivelul „colesterolului rău".

Datorită ciocolatei, ne putem bucura de o mai bună sănătate a inimii

În ultimele decenii, au fost lansate numeroase studii menite să arate că un consum regulat de ciocolată ne poate proteja inclusiv de maladii cardiace. În cadrul acestora s-a demonstrat adesea faptul că persoanele ce nu au evitat ciocolata au o flexibilitate mai bună a arterelor, o circulație sanguină mai bună și un ritm cardiac mai bun, prin comparație cu cei ce au scos ciocolata din alimentație.
Cele mai notabile rezultate ale testelor s-au referit la capacitatea substanțelor din ciocolata neagră de a scădea riscul de producere a infarctului sau accidentului vasculat celebral, echilibrând totodată tensiunea arterială, reducând predispoziția spre formarea cheagurilor de sânge.

De exemplu, în Suedia a fost efectuat un studiu timp de 10 ani. Au fost urmăriți 37.103 bărbați. Cei ce au mâncat ciocolată neagră cam 62, 9 g pe săptămână, inclusiv la micul dejun, au înregistrat un risc mai scăzut de a avea un accident cerebral, prin comparație cu cei ce nu procedat așa.
Tot în această țară au mai fost realizate și alte studii, ce au înglobat peste 150.000 de persoane, și care au ajus la concluzii similare: ciocolata este unul dintre cele mai recomandate alimente pentru sănătatea inimii.
În urma acestor rezultate, experții recomandă să se consume, pe zi, o cantitate de ciocolată neagră echivalentă cu 10 chips-uri de ciocolată, cel mult 100 g.

Aceasta este cea mai indicată grație conținutului ridicat de flavonoizi, dar și datorită unei mai bune capacități de a stimula producția de endorfine. În acest context, organismul va fi mai puțin supus stresului cronic și, implicit, mai puțin expus riscului de a se confrunta cu maladii cardiace, inclusiv cu accidente vasculare.

Ciocolata servită de dimineață ne poate fi de ajutor când nu ne bucurăm de o stare psihică prea bună

Încă de acum mai mulți ani se știa faptul că mai ales ciocolata neagră va stimula producția naturală de endorfine (substanțe aflate în creier, ce ne pot ajuta să ne simțim mai relaxați și mai fericiți).
Studiile din ultima vreme au reafirmat acest punct de vedere, în condițiile în care ciocolata are proprietăți antidepresive. Acesta este motivul pentru care ni se recomandă, ori de câte ori simțim ne simțim mai deprimați, mai îngrijorați sau mai lipsiți de energie, să ronțăim câte un cubuleț de ciocolată, inclusiv la micul dejun.

Ciocolata neagra si zmeura

Grație ciocolatei putem avea parte de un metabolism mai activ și ne vom menține mai ușor la greutatea dorită

Un studiu ce aparține „Universității din Tel-Aviv" (Israel) a arătat că ciocolata consumată la micul dejun ne poate oferi acel prim impuls al metabolismului de care avem nevoie zilnic, dându-ne posibilitatea de a ne satisface nevoia de ceva dulce. În acest mod, ne va fi mai ușor să nu acumulăm kilograme în plus, fiind mai puțin predispuse „atacurilor de foame".
Timp de 32 de săptămâni, au fost urmăriți adulți obezi (femei și bărbați), dintre care unii au avut parte, la micul dejun, și de un produs cu ciocolată (cum ar fi prăjituri, un smoothie etc.). Femeile trebuiau să beneficieze de 1400 de calorii zilnic, iar bărbații de 1600 de calorii.

La sfârșitul perioadei analizate, s-a ajuns la următoarea concluzie: cei ce au consumat și ciocolată la micul dejun au pierdut chiar și cu 18 kg mai mult decât aceia ce nu au avut parte de ea.
Acest rezultat i-a făcut pe specialiștii israelieni și nu numai, să considere că și ciocolata ne poate fi de mare ajutor pentru a slăbi sau pentru a ne menține la greutatea dorită. Mai ales dacă este servită încă de dimineață, îi vom oferi organismului acel dulce după care ar tânji întreaga zi, ceea ce ar duce la apariția „atacurilor" de foame și la o reducere a capacității corpului de a nu mai produce celule de grăsime.
Când se consumă ciocolată neagră, metabolismul nostru va fi stimulat și astfel vom putea să scăpăm mai ușor de kilogramele în plus.

Ciocolata ne protejează pielea de efectul nociv al radiațiilor solare

Cu atât mai mult vara, când ne expunem mai mult soarelui puternic, un consum regulat de ciocolată neagră ne poate ajuta să avem o piele mai sănătoasă. Astfel, flavonoizii vor absorbi numai radiațiile benefice ale soarelui, vor crește fluxul sanguin de la nivelul pielii, asigurându-ne o piele mai hidratată și mai protejată de efectele îmbătrânirii premature.
Nu este însă recomandat, spun specialiștii să ocolim loțiunile de protecție solară sau să ne expunem la soare la ore nepotrivite. Cel mai bine este să alăturăm consumul de ciocolată respectării regulilor de îngrijire a pielii pe timp de vară.

Voi ați auzit până acum de efectele binefăcătoare ale ciocolatei servite încă de la micul dejun?

Citește și: Cel mai bun remediu pentru tuse ar putea fi ciocolata, conform unui nou studiu

Surse:
www.bustle.com, www.deccanchronicle.com, www.lovecocoa.com, www.rd.com, www.self.com, www.verywellhealth.com

Surse poze:
www.pexels.com

Articolul urmator
Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți
Îmi pun gemenii de doi ani să-și facă singuri micul dejun. Da, sunt o mamă leneșă, dar îi ajut să fie independenți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend
    Clătitele spaghetti au înnebunit internetul și sunt micul dejun perfect pentru acest weekend

    Dacă încerci cel mai recent trend culinar de pe TikTok în acest weekend, s-ar putea să caștigi premiul pentru „mama anului”!

    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun
    Nu le spun NU copiilor mei. Se culcă când vor ei și mănâncă burgeri la micul dejun

    Maratoane de filmulețe pe YouTube, macaroane cu brânză la micul dejun și mers la culcare după 10 noaptea sunt visul oricărui copil și realitatea a trei micuți din Marea...

    Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”
    Este olimpic internațional la chimie, dar a rămas în România. „Oriunde se poate face treabă foarte bine, dacă există dorință și pasiune”

    Absolvent al unui colegiu brașovean de renume, Ștefan Dimitriu este, în prezent, student în anul 3 în cadrul Facultății de Chimie (Universitatea București)....

    De ce este recomandat să mănânci încet
    De ce este recomandat să mănânci încet

    Te confrunți cu probleme de indigestie, reflux gastro-intestinal, balonare? Dacă ai răspuns pozitiv, probabil ai aflat că mâncatul încet te poate ajuta. Mâncatul...

    „Micul Hercule" doarme afară, pe cartoane, când este pedepsit de tatăl său. „A trăit mereu într-o bulă de puf"
    „Micul Hercule" doarme afară, pe cartoane, când este pedepsit de tatăl său. „A trăit mereu într-o bulă de puf"

    Cine nu-l mai știe pe „micul Hercule”, băiatul cu o forță impresionantă, plin de mușchi care a intrat în Cartea Recordurilor la doar cinci ani, ca fiind cel mai...

    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia
    Prăjitura cu mascarpone și ciocolată pe care o va îndrăgi toata familia

    Pregătirea deserturilor poate fi o adevărată formă de artă în bucătărie, iar o prăjitură cu mascarpone și ciocolată reprezintă o alegere perfectă pentru a răsfăța toți...

    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață
    Alertă alimentară în România! Mai multe sortimente de ciocolată Kinder au fost retrase de pe piață

    Atenție, părinți! Mai multe produse Kinder au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri și hypermarketuri din România, din cauza unor suspiciuni de salmonella....

    Omleta de tofu: mic dejun sănătos și delicios
    Omleta de tofu: mic dejun sănătos și delicios

    Omleta de tofu este o alegere excelentă pentru un mic dejun sănătos și delicios, oferind o alternativă vegană și nutritivă la omletele tradiționale.

    © 2025 Qbebe