Unde se găsesc cele mai bune soiuri de cafea din America Centrală și de Sud
Brazilia
Este una dintre cele mai mari producătoare din lume. De pildă, în anul 2014, de aici s-au exportat 45 de milioane de kilograme de saci cu boabe de cafea (de două ori mai mult decât întreg continentul african).
Cafeaua provenită din această țară este considerată una dintre cele mai bune din lume datorită consistenței cremoase, a nivelului de aciditate redus, dar și a notelor de ciocolată și caramel. Aceste atribute unice pot fi regăsite atât în sortimentele de cafea robustă (mai bogate în cafeină, cu un gust mai aspru), cât și arabica (provine din boabe de cafea crescute la altitudini mari, având gusturi mai variate și mai puțin aspre decât robusta).
Columbia
Grație climei și a altitudinilor sale, Columbia ne poate oferi sortimente de cafea deosebite, ce se remarcă prin aciditate redusă și note subtile de alune sau chiar de migdale.
Costa Rica
Are un mod deosebit de a prelucra boabele de cafea: coaja ce acoperă fructul este îndepărtată înainte ca boabele să se usuce. Ca și alte sortimente provenite din America Centrală, cafeaua din această țară se distinge prin aciditatea ridicată, dar și prin aromele de miere și nuci coapte.
Honduras
Producția unei cafele de calitate a contribuit la creșterea economică a țării din ultimii ani. Aici sunt estimați aproximativ 110.000 de producători, 92% dintre ei fiind incluși în rândul micilor producători. Cafeaua de aici provine de la altitudini înalte, având arome speciale de stafide, alune sau de fructe de pădure roșii.
Jamaica
Cafeaua din Munții Albaștri este considerată una dintre cele mai bune cafele din lume. Provenită din arbori crescuți la altitudini înalte, ea are o aromă delicată, dulce și o consistență plăcută.
Mexic
Și această țară se numără printre marii producători de cafea din lume, mai ales în cadrul regiunilor Veracruz, Oaxaca și Chiapas. Cafeaua de aici este unică datorită acidității sale medii și a aromei delicate, similară celei de cireșe.
Din ce regiuni ale Asiei provin cele mai bune sortimente de cafea din lume
Indonezia
A devenit renumită în întreaga lume datorită sortimentelor de cafea provenite din Sumatra și din Java. Cafeaua de aici se dezvoltă mai ales pe soluri vulcanice, având arome deosebite. De pildă, datorită acidității sale reduse, este ideală pentru a fi servită bine prăjită. Această cafea nu are un conținut ridicat de cafeină, dar are note picante și gust înțepător.
India
Cafeaua provenită de aici nu este considerată printre cele mai bune de către consumatorii din America de Nord, din cauza faptului că este mai dulce și mai puțin acidulată decât cea provenită din America Centrală sau din Africa.
În schimb, este mult mai apreciată pe continentul european grație tonurilor sale subtile de cardamom, piper, nucșoară și fructe tropicale.
Țări din Africa, renumite pentru cele mai bune sortimente de cafea din lume
Etiopia
Specialiștii au afirmat în repetate rânduri că boabele de cafea din această țară au o calitate deosebită datorită climei și solului de aici, din ele rezultând cea mai bună cafea din lume.
Într-adevăr, cafeaua din Etiopia te poate încânta prin consistența densă și prin varietatea aromelor sale, precum: aroma ca vin, aromă florală (precum iasomia), aroma de ceai sau aroma similară fructelor de pădure.
Kenya
Crescută în locuri foarte însorite, cafeaua din această țară se remarcă prin următoarele calități: aroma de fructe de pădure, dulceața deosebită și o aciditate cu totul specială.
Cei care au degustat-o o pot considera una dintre cele mai bune cafele din lume datorită consistenței sale, care lasă pe buze o atingere similară unei furnicături.
Tanzania
Deși până nu demult nu era prea cunoscută printre marii producători de cafea, cel mai probabil situația se va schimba pe viitor. Astfel, s-a descoperit un sortiment de cafea cu boabe mai mici decât cele obișnuite, ușor de prăjit, din care va rezulta o cafea cu un gust plăcut, dulce.
Citește și: Cafeaua in timpul sarcinii
Alt producător de cafea, de care probabil nici nu ați auzit până acum
Hawaii
Probabil că nu știați că minunatele insule cultivă numeroase soiuri de cafea. Cea care se remarcă însă este cea din regiunea Kona, ce este crescută la poalele vulcanilor Mauna Loa și Hualalai. Ea are o consistență untoasă și o aromă puternică, fiind deja adăugată în colecția celor mai fine cafele comercializate de către „Starbucks".
Voi care credeți că ar putea fi cea mai bună cafea din lume?
Surse:
www.businessinsider.com, www.netivist.org, www.thedailymeal.com.