Persoanele care suferă de gută
Guta este o formă de artrită, care se declanșează din cauza faptului că acidul uric din sânge se depune, sub formă de cristale, în jurul articulațiilor. Experții ne sfătuiesc, pentru ca nivelul acidului uric să scadă și astfel să prevenim agravarea bolii, să ne schimbăm radical dieta. Cea mai importantă schimbare este să renunțăm complet la carne. Explicația este următoarea: carnea poate fi bogată în purine, substanțe care sunt descompuse în organism sub forma acidului uric. Când acesta este în cantități prea mari și nu poate fi eliminat, se va acumula, sub formă de cristale, în jurul articulațiilor, producând dureri.
Un studiu apărut în anul 2012 arată că persoanele care acumulează mult acid uric sunt mai predispuse riscului de a dezvolta gută. Printre cele mai expuse sunt cele ce consumă carne. De aceea, specialiștii recomandă ca o dietă care include carne să fie interzisă.
Printre tipurile de carne cele mai dăunătoare pentru gută pot fi incluse: carnea de porc, organele, carnea de vânat, carnea de gâscă sau de rață.
Mult mai bine va fi, pentru bolnavii de gută, să consume regulat semințe, nuci și pește slab.
Persoanele ce suferă de pancreatită
Pancreasul are rol în reglarea nivelului de zahăr din sânge, dar și în a elibera enzimele ce ne ajută să digerăm hrana. Când devine inflamat, el nu își mai poate îndeplini funcțiile așa cum trebuie. În acest caz, vorbim de pancreatită. Medicii ne sfătuiesc, în cazul în care suferim de pancreatită, să recurgem la o dietă care să se bazeze pe mâncăruri bogate în proteine, dar sărace în grăsimi animale și pline de antioxidanți. Întrucât carnea nu îndeplinește astfel de condiții este interzisă din alimentația unui bolnav cu afecțiuni ale pancreasului.
Motivul pentru care este necesar să renunțăm la carne este că digerarea acesteia se face mai dificil, solicitând mult pancreasul. În schimb, pentru alimentele sărace în grăsimi, el va „lucra" mai ușor.
Printre cele mai recomandate alimente în caz de pancreatică se numără: spanacul, cireșele, afinele, cerealele integrale.
Dacă simțiți nevoia de ceva dulce, apelați la fructe. Acestea conțin mult mai puțin zahăr decât alte alimente, în contextul în care o persoană ce are afecțiuni ale pancreasului este mai expusă riscului de a face diabet.
Persoanele ce au lupus
Lupusul este o boală autoimună, în care sistemul imunitar „atacă" țesuturile și organele sănătoase ale corpului. În funcție de severitatea sa, această afecțiune va cauza niveluri ridicate ale inflamației în diverse părți ale corpului. Astfel, un pacient diagnosticat cu lupus poate avea probleme fie cu glandele endocrine (mai ales cu glanda tiroidă), fie cu inima, cu rinichii, plămânii sau cu articulațiile.
Printre cele mai importante simptome ale lupusului putem include: starea de oboseală și slăbiciune, dureri de cap, dureri articulare, tulburări de somn, probleme digestive și erupții cutanate.
Experții în domeniu consideră că adoptarea unei diete echilibrate poate fi de mare ajutor în ameliorarea simptomelor lupusului. Printre acestea se numără alimentele bogate în antioxidanți (care vor lupta cu radicalii liberi ce afectează celulele pielii), cele bogate în probiotice și fibre. Oricare dintre ele vor reduce inflamațiile din corp și vor crește numărul de bacterii „bune" de la nivelul intestinelor. Trebuie însă evitate cele ce întrețin inflamațiile din corp, mai exact cele bogate în grăsimi animale. De aceea, carnea trebuie interzisă din dieta unui bolnav de lupus.
Printre cele mai bune alimente pentru bolnavii de lupus se numără: legumele și fructele, supele de legume, iaurtul, chefirul, varza murată, cerealele integrale, semințele.
Persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului
Colesterolul este produs în mod natural de către ficat și transportat apoi, prin proteine, prin întreg corpul. Rolul său este să construiască membranele celulare, să producă hormoni, vitamina D și substanțe ce ne ajută ca organismul nostru să descompună grăsimile din mâncărurile grase.
Există două tipuri de colesterol: bun (acesta ajută la transportul trigliceridelor la ficat, pentru excreție) și rău. Acesta din urmă este periculos întrucât are tendința de a se depune în corp, producând blocaje în artere. Ca urmare a acestui proces, riscul de a ne confrunta cu probleme serioase (precum afecțiuni cardiace sau accident vascular cerebral) va crește.
Pentru a nu suferi de complicații când avem un nivel ridicat al colesterolului rău se recomandă să renunțăm la a consuma carne. Mai ales produsele din carne procesată (precum mezelurile) dar și organele de animale sau carnea roșie, ce sunt bogate în grăsimi saturate, pot favoriza apariția colesterolului rău.
Unele alimente (mai ales carnea roșie) conțin ele însele colesterol, așa că trebuie cât mai mult evitate.
În schimb, încercați să consumați alimente ce ridică nivelul colesterolului bun. Printre acestea se numără: semințele,nucile, uleiul de măsline, boabele, peștele, avocado etc..
Citește și: Ce să mănânci pentru a-ți crește nivelul colesterolului bun
Persoanele care au alergie la carne
Deși nu este o alergie prea întâlnită, ea poate surveni la orice vârstă, iar dacă suntem alergice la un anumit tip de carne putem fi alergice la oricare (inclusiv la cea de pui sau de curcan).
De exemplu, dacă după ce am mâncat carne strănutăm imediat, ni se înfundă nasul, ne este greață sau ne apare vreo erupție pe piele, este foarte posibil să fim alergici la ea.
Printre simptomele cele mai comune ale alergiei la carne se numără cele specifice oricărui tip de alergie:
• Nas care curge, strănut
• Dureri de cap
• Apariția de erupții pe piele
• Greață, vărsături
• Diaree
• Crampe
• Senzația de sufocare
În cazuri extreme, poate exista pericolul de șoc anafilactic, la fel ca și în caz de alergii.
Dacă ne confruntăm cu o asemenea alergie este necesar să renunțăm de tot la consumul de carne. Pentru a beneficia de proteine, putem opta pentru cele de origine vegetală, dar și pentru produse lactate și ouă.
Bărbații care au afecțiuni grave ale prostatei
Studiile din domeniu au demonstrat de mai multe ori că bărbații ce au consumat carne (chiar și gătită bine) în mod frecvent sunt mai expuși riscului de a se confrunta cu afecțiuni grave ale prostatei, inclusiv cu cancer.
Responsabile de acest risc sunt mai ales substanțele cancerigene care sunt eliberate în momentul în care carnea este prelucrată termic. Cea mai periculoasă dintre tipurile de carne se pare că este carnea roșie.
În schimb, cei ce suferă de afecțiuni ale prostatei ar trebui să consume pește, legume, fructe și nuci.
Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău când renunți să mai mănânci carne
Voi știați până acum în ce condiții consumul de carne trebuie interzis?
Surse:
www.acaai.org; www.blog.arthritis.org; www.draxe.com;www.healthline.com; www.medicalnewstoday.com