De ce NU trebuie să mănânci ouăle în ziua în care au fost făcute de păsări
Oul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind considerat un aliment complet și o parte importantă a unei diete echilibrate. Albușul unui ou, de exemplu, are cea mai mare concentrație de proteine, enzime, vitamine și minerale indispensabile organismului. Gălbenușul conține cantități mari de lipide.
Ouăle au puține calorii, în jur de 70-90, ceea ce înseamnă că sunt un ajutor important în curele de slăbire. În plus, previn apariția cataractei, contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular datorită antioxidanților și nutrienților din compoziție și stimulează creșterea colesterolului HDL, cunoscut drept colesterolul „bun”.
Dar cum se mănâncă ouăle în siguranță? Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne îndeamnă să nu consumăm ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări, din cauza unor substanțe din albuș care nu pot fi digerate ușor. Indicat ar fi să le consumăm în decurs de 2 până la 8 zile de când a fost făcute, când sunt mult mai ușor de digerat.
Cel mai bun și sănătos mod prin care ne putem bucură de toate beneficiile oului este dacă îl consumăm fiert, moale, cu gălbenușul pe jumătate lichid, mai explică experții în nutriție. Astfel, poate fi digerat mai rapid, în aproximativ o ora și jumătate.
Cum îți dai seama că un ou este proaspăt
În zilele noastre, majoritatea ouălor din comerț sunt ștampilate cu data expirării. Dar ce se întâmplă cu cele primite sau cumpărate de la piață sau de la țară, despre care nu știi exact când au fost făcute și până când le poți consuma? Cum îți dai seama că un ou este proaspăt? Simplu, prin testul cu paharul!
Testul cu paharul și apa îți arată cât de proaspăt este un ou! Ai nevoie de un pahar cu apă, în care să așezi oul. Dacă acesta rămâne pe fundul paharului, este încă proaspăt și bun de mâncat. Dacă se ridică pe la jumătatea paharului, are deja peste 2-3 săptămâni, iar dacă plutește deasupra, este expirat. Dacă oul rămâne pe fundul paharului, dar se ridică capătul cel mai bombat, înseamnă că este stricat.
Tu știai aceste lucruri?
- Surse: healthline.com, webmd.com, libertateapentrufemei.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com