Roșiile
Aceste legume se remarcă mai ales datorită conținutului de licopen, un antioxidant care are proprietăți antiinflamatorii și este deosebit de util în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare sau chiar a anumitor forme de cancer.
Un studiu apărut în cadrul „International Journal of Food Sciences and Nutrition" a arătat că roșiile sunt mult mai sănătoase pentru noi dacă vor fi consumate gătite și nu în stare crudă.
Dacă ne vom limita să mâncăm roșii crude, în corpul nostru va ajunge doar aproximativ 4% din cantitatea optimă de licopen. În schimb, prin gătire, acest antioxidant se va elibera mai rapid.
Ideal este să îmbinăm consumul de roșii crude cu sosurile, supele, bulionul etc. pentru ca organismul să poată beneficia de licopen. De asemenea, este bine și să gătim roșiile sub formă de piure sau să le înăbușim în puțin ulei de măsline.
Citește și: Dieta cu roșii
Morcovii
Când vine vorba de această legumă pe care o consumăm de la cea mai fragedă vârstă (este una dintre primele legume pe care le poate consuma și un bebeluș), putem crede că ea este mai valoroasă din punct de vedere nutritiv dacă este consumată crudă.
Specialiștii ne contrazic însă. Astfel, un studiu realizat în anul 2002, a demonstrat că morocovii sunt mai sănătoși dacă sunt gătiți, prin comparație cu ideea de a-i consuma cu precădere în stare crudă.
Explicația lor este aceasta: când sunt gătiți, nutrienții din morcovi pot penetra mai ușor membranele celulare și vor fi absorbiți mai bine de către organism. De exemplu, cel mai valoros compus din această legumă (beta-carotenul, cel ce-i conferă și culoarea portocalie) își crește beneficiile când vine în contact cu o sursă de căldură (acest lucru se întâmplă când morcovii sunt gătiți). Beta-carotenul va fi apoi convertit mai rapid în vitamina A, atât de importantă pentru o vedere sănătoasă, cât și pentru un sistem imunitar ce funcționează optim, oase și dinți puternici, și pentru o piele frumoasă.
Pentru a vă bucura din plin de morcovi este ideal să-i gătiți în oricare dintre următoarele feluri: să-i sotați în puțin ulei de măsline/de cocos sau să-i puneți la aburi.
Spanacul
Cu toții știm că este una dintre cele mai recomandate legume și că ar trebui să consumăm cât mai des posibil. Nu numai că este foarte bogat în fier, dar conține și vitamine din grupul B-urilor (esențiale pentru menținerea sănătății celulelor, cu precădere a celor de la nivelul aparatului reproducător).
Spanacul poate fi consumat în numeroase moduri (inclusiv crud), dar nutriționiștii ne sfătuiesc să-l gătim mai ales la aburi. Desigur, și când este fiert pur și simplu va fi sănătos, numai că nivelul de vitamina B nu va crește. În schimb, fiind gătit la aburi, spanacul va elibera din plin această vitamină.
Dacă vom găti la aburi spanacul, vom putea să reducem și nivelul de acid oxalic (acesta poate încetini absorbția optimă a fierului și calciului și ne poate predispune spre apariția calculilor renali), iar acesta nu ne va mai crea cu ușurință tulburări digestive (în cazul în care avem stomacul sensibil).
Citește și: Beneficiile spanacului pentru tine și pentru copilul tău
Sparanghelul
Pentru a avea parte de cât mai mulți nutrienți ai săi (cum ar fi vitaminele A, C, B, E și K), cel mai bine va fi să gătim sparanghelul, nu să-l consumăm crud. În plus, studii recente au demonstrat că inclusiv eliberarea de antioxidanți va fi accelerată în urma procesului de gătire. De pildă, prin fierbere sau gătire la aburi, antioxidanți precum beta-carotenul sau zeaxantina (un tip de antioxidant ce protejează vederea) vor penetra mai ușor membrana celulală și vor fi absorbiți mai rapid.
Cu alte cuvinte, sparanghelul va fi potrivit pentru a-l servi sub oricare dintre următoareale forme: gătit la aburi, înăbușit sau copt. În același timp, calitățile sale nutritive se vor păstra foarte bine inclusiv când îl vei servi alături de zeamă de lămâie sau de ulei de măsline.
Broccoli
Face parte dintre cele mai sănătoase legume și poate fi gătit în mai multe feluri. Nu trebuie sub nicio formă să-l consumați crud, întrucât anumiți componenți pot afecta funcționarea tiroidei (mai ales dacă aveți hipotiroidism). De altfel, se spune că anumite componente din broccoli vor interfera cu hormonii tiroidieni și îți pot afecta inclusiv funcționarea optimă a metabolismului.
Dacă vrei ca broccoli să nu aibă influențe negative asupra sănătății tale ci, dimpotrivă, să-ți ofere nutrienții cei mai buni (cum ar fi vitamina C, calciu, vitamina K, fitonutrienți ce contribuie la detoxifierea organismului etc.), este indicat ca buchețelele să fie separate și să fie gătit la aburi.
Nu va fi bine să-l pui la microunde sau să-l fierbi, tocmai pentru ca această legumă să nu-ți influențeze în mod negativ funcționarea tiroidei.
Ardeiul gras roșu
Valoros grație carotenoizilor și vitaminei C, acest tip de ardei va fi mai sănătos pentru noi dacă nu-l vom consuma preponderent crud. Deși este oricând tentant să prepari o salată în care să strecori și ardei gras roșu, nutriționiștii ne sfătuiesc să nu facem prea des acest demers.
Mult mai bine va fi să-l gătim pe grătar, în condițiile în care gătirea la temperaturi înalte poate crește numărul antioxidanților. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă să nu gătim ardeiul roșu la temperaturi mult prea mari, întrucât poate apărea efectul invers: antioxidanții pot fi distruși.
Nu este cea mai potrivită alegere să gătim ardeiul gras roșu prin coacere sau prin prăjire.
Salata Kale
Apreciată pentru proprietățile nutritive deosebite (precum prezența vitaminei K, dar și a proteinelor, antioxidanților și fibrelor), acest tip de salată va fi mai sănătoasă pentru corpul nostru dacă nu va fi mâncată crudă.
Din contră, ne sfătuiesc experții, pentru a ne bucura de acești nutrienți, salata kale ar trebui servită în oricare dintre aceste feluri: la aburi, pe grătar, fiartă, sotată.
Dacă o vom găti așa, corpul nostru nu va ajunge în situația de a nu mai putea să-și folosească rezervele de iod așa cum ar trebui.
Vinetele
Nu numai că nu sunt suficient de gustoase pentru a fi consumate crude (din cauza gustului amar și a texturii ușor înecăcioase), dar vor fi mai bune pentru sănătatea noastră dacă le vom găti.
Nutriționiștii ne îndeamnă, ca să ajungă la noi antioxidanții valoroși din vinete, să le rumenim pe grătar și nu să le fierbem. Înainte de a le prepara astfel, le vom felia și le vom săra (atât pentru a elimina din gustul amărui, cât și pentru a îndepărta excesul de apă din ele).
Dovleacul
La fel ca morcovul, dovleacul este plin de beta-caroten. Pentru ca acest compus să fie mai bine transformat în vitamina A, este necesar ca dovleacul să fie gătit înainte de a fi servit.
Spre exemplu, poți să servești dovleacul copt sau să-i fierbi miezul și să-l transformi într-un piure.
Voi știați până acum legumele care sunt mai binefăcătoare pentru noi dacă sunt gătite și nu consumate crude?
Surse:
www.curejoy.com, www.huffingtonpost.com, www.prevention.com