6 pași de la psiholog să scapi de mâncatul compulsiv

6 pași de la psiholog să scapi de mâncatul compulsiv

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mâncatul compulsiv reprezintă o tulburare cu substrat psihologic care poate cauza o serie de complicații pe plan fizic. Astfel, cu ajutorul unui psiholog, am aflat care sunt cauzele pentru care apare, care sunt persoanele afectate și care sunt pașii pentru a scăpa de mâncatul compulsiv. Veți descoperi în continuare toate aceste informații, alături de sfaturi specializate.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea domnului Radu Leca, Psiholog www.facebook.com/psiholog.radu.leca

Informații despre mâncatul compulsiv

Mâncatul compulsiv reprezinta o tulburare caracterizată prin consumul necontrolat de hrană (cantități importante). Prin intermediul abuzului alimentar, bolnavul încearcă să acopere toate emoțiile de care se ascunde. După ce bolnavul își satisface dorința nefirească de "a mânca", este cuprins de un sentiment profund de Vinovăție. Da, este adevarat, tot din Vinovăție (și) mănâncă.
Pe măsură ce trec anii, mâncatul compulsiv provoacă apariția obezității. Să enumerăm complicațiile importante ce apar din obezitate:
- diabet de tip 2;
- boli de inimă;
- nivelul crescut de colesterol;
- anumite tipuri de cancer;
- dureri musculare;
- tulburări gastrointestinale;
- apneea în somn.

Să vorbim concret despre cum se ajunge la diagnosticul "Mâncat Compulsiv". Diagnosticul este stabilit în urma unui examen fizic, al unei complexe analize de sânge și urină și al unei inevitabile evaluări psihologice. Accentul în cazul particular al evaluării psihologice se concentrează în mod special pe totalitatea obiceiurilor alimentare ale pacientului.

Este posibil ca medicul specialist să efectueze și alte tipuri de teste medicale pentru depistarea individuală a complicațiilor produse de mâncatul compulsiv. Și aici avem ca exemplu: tulburările cardiace și/sau afecțiunile vezicii biliare.

Citește și: Ce trebuie sa stii despre mancatul compulsiv 

mancatul compulsiv

Cine este afectat de Mâncatul Compulsiv?

Atât bărbații și femeile de toate vârstele pot fi afectați de acest tip de tulburare. Factorii de risc ce conduc către nevoia Mâncatului Compulsiv pot fi următorii:

- efectul dietelor stricte;
- tip de personalitatea servilă. Subiectul spune Da Sigur (fac, realizez, merg, cumpăr, vreau), dar în interiorul său răspunsul este negativ
- necesitatea de a așeza nevoile celor din jur mai presus decât cele proprii. Subiectul, dintr-o vinovăție ce are sursă definită, alege să se autopedepsească
- incapacitatea de identificare și dificultatea de exprimare a propriilor tipuri de nevoi. Subiectul, dintr-o cauză nedescoperită încă, nu poate să identifice propriile nevoi. Prin Consiliere Psihologică și îndepărtarea autosabotajului, subiectul identifică și exprimă corect tot ceea ce ține de propriile nevoi.
- gestionare deficitară a emoțiilor și neacceptarea sentimentelor. Subiectul nu acceptă ceea ce simte, din mai multe cauze: frica de eșec, vinovăție, teamă de responsabilități
- stimă de sine scazută versus nevoia pregnantă de recunoaștere. Subiectul apelează la admirația celor din jur, pentru a crește artificial stima de sine. Nu reușește mereu să se simtă satisfăcut.

Cauzele ce conduc la manifestarea tulburării Mâncatului Compulsiv

Cauze organice denumite și biologice

Anomaliile biologice ce susțin activitatea Anormală a hipotalamusului.
Hipotalamusul ar putea transmite în mod greșit mesaje legate de apariția senzaţiei de foame. Vă rog nu uitați faptul că este bine să ținem seama, în acest caz particular, și de păstrarea echilibrului emoţional din viaţa noastră. Iar dacă vorbim despre păstrarea echilibrului emoțional. trebuie să punctăm și noțiunea de SEROTONINĂ. Nivelul de serotonină este cel ce determină stările de fericire (mulțumire) sau tristețe (nemulțumire).

Cauze socio-culturale

Se reduc artificial la cum arăți și cine te acceptă pentru cum arăți. Dacă jobul tău depinde de siluetă, atunci este firesc să fii nefericit. Mulțumirea vine din lucruri mărunte, gen o prăjitură cu frișcă și sirop de ciocolată. Când conștientizați actul negativ al Mâncatului Compulsiv, fie și pentru o secundă, trebuie să aveți puterea de a vă opri.

Cauze cu substrat psihologic

Cum rezolvăm stările negative, cum acoperim anxietatea, cum ne ascundem de depresie? Mâncând Compulsiv. Toate aceste probleme: stările negative, anxietatea și depresia nu pot fi evitate prin mâncat, dar subiectul se păcălește, autosabotându-se. Deviza lui este: Mănânc și mă ascund sau Mănânc și uit.

Mâncatul compulsiv este o tulburare ce se poate trata atât prin psihoterapie, cât şi prin medicamente. Eu, Radu Leca, psiholog, tată și soț devotat nu cred în medicamente, dar dacă medicul specialist spune că "Trebuie", atunci Trebuie. Cred în schimb în existența și utilizarea corectă a comunicării. La fel ca în cazul depresiei și anxietății, comunicarea psiholog-subiect, face minuni. Psihoterapia individuală sau de grup determină apariția înțelegerii sursei acestui tip de tulburare.
Adevăr: Cei care suferă de mâncatul compulsiv se simt rușinați de obiceiurile alimentare, personale. Așa că mănâncă pe ascuns.
Adevăr: Majoritatea subiecților dignosticați cu această tulburare sunt supraponderali sau obezi.

mancatul compulsiv

Pașii pentru a renunța la mâncatul compulsiv

Pașii ce trebuie realizați de subiectul diagnosticat cu tulburarea Mâncat Compulsiv, pentru a renunța la acest tip de manifestare sunt:
1. Vizite la psiholog
2. Înțelegerea sursei tulburării. Din ce cauză eu simt nevoia să mănânc?
3. Aplanarea conflictelor ce stau la baza sursei tulburării
4. Îndepărtarea totală a neințelegerii motivației ce stă la baza tulburării. Este ușor să spunem că nu înțelegem când de fapt ne este frică să înțelegem
5. Dialog permanent cu familia și apropiații
6. Implicarea partenerului de viață

Simptomele mâncatului compulsiv sunt evidente. Subiectul ascunde mâncarea și se forțează să o înghită chiar dacă este sătul. Subiectul nu poate controla cantitatea de mâncare consumată și nici timpul în care o consumă. Subiectul simte satisfacție numai după ce se pedepsește mâncând.

Depresia, anxietatea, problemele în cuplu, problemele de la job nu se rezolvă mâncând cantități mari de alimente. Toate aceste probleme se rezolvă comunicând. În ziua când am anunțat public existența în stadiu experimental al Programului Leca de 30 de zile, pentru îndepărtarea gândurilor negative ce stau la baza declanșării depresiei și anxietății, colegi și subiecți m-au întrebat cum se poate rezolva ceva în 30 de zile. Răspunsul este simplu: cu voință. Voința este cea care stă la baza soluționării Mâncatului Compulsiv.

Dragi oameni ce suferiți de această tulburare, vă rog să vă alegeți din zecile de mii de specialiști reali, în psihologie, unul cu care să comunicați. Rezultatele vor fi evidente! Succes!

Citește și: Mancatul pe fond nervos incepe in copilarie. Cum sa-l evitam? 

Mulțumim domnului Radu Leca pentru ajutorul acordat în realizarea acestui articol. 

Articolul urmator
Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mâncatul emoțional la copii: nu cumva este vina mamei?
    Mâncatul emoțional la copii: nu cumva este vina mamei?

    Odată ce devii mamă, alături de preocuparea de a-i asigura copilului tău cea mai bună îngrijire, te străduiești și să-i dăruiești un model demn de urmat. Uneori, fără să...

    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv
    Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o ca mamă: am cumpărat jucării compulsiv

    Cum știi că ai cumpărat prea multe jucării copilului? Când nu mai ai loc să le depozitezi, iar el se vaită că nu are cu ce să se joace!

    Fiica mea minte compulsiv. Cum pot să opresc acest comportament?
    Fiica mea minte compulsiv. Cum pot să opresc acest comportament?

    O mamă cere disperată părerea altor persoane în mediul online în legătură cu obiceiul fiicei ei de a minți. Nu este vorba de minciunele nevinovate, ci de minciuni care aduc...

    Ce întrebări au românii pentru psiholog?
    Ce întrebări au românii pentru psiholog?

    V-ați întrebat vreodată care sunt cele mai comune întrebări pe care le au românii pentru psiholog? Ne spune specialistul Mirona Păun.

    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"
    Smiley și Gina plănuiesc să o ducă pe fiica lor la psiholog. „Ne gândim foarte des la asta, ea vede că ne opresc oamenii pe stradă, nu știu cum o să facem"

    Cele două vedete sunt în culmea fericirii de când au devenit părinți și nu au ezitat să spună cât de mult li s-a schimbat viața după venirea pe lume a fiicei lor,...

    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată
    Sfaturi de la psiholog pentru mămicile care își duc copiii la grădiniță pentru prima dată

    Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Dacă e primul an în care copilul tău merge la școală sau la grădiniță, probabil îți trec prin minte o mulțime de...

    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”
    Un psiholog din Iași vorbește despre suferința femeilor și copiilor ucraineni refugiați. „Întâi vin și plâng, apoi vorbesc”

    Mariia Kivakenki este psiholog de origine ucraineană și lucrează cu mamele și copiii refugiați de la ea din țară, în Iași. Deși clienții săi din terapie s-au adaptat rapid...

    De ce a apelat Paula Seling la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena
    De ce a apelat Paula Seling la psiholog când a adoptat-o pe fiica ei, Elena

    Paula Seling a dezvăluit că a apelat la psiholog când a înfiat-o pe fiica ei, Elena, care avea doar trei ani la momentul adopției. Artista a povestit, într-un interviu...

    © 2024 Qbebe