6 diete alimentare care îți mențin creierul tânăr

6 diete alimentare care îți mențin creierul tânăr

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Un creier tânăr te poate menține în formă pentru multă vreme. Iar unul dintre secretele acestei tinereți este hrana. Chiar dacă nu există o pilulă magică pentru a opri schimbările produse de timp, dieta ne poate fi de un real ajutor. Unele alimente îmbătrânesc, pur și simplu, materia cerebrală. Din fericire, există diete care pot stopa și chiar inversa aceste efecte. O minte tânără înseamnă o gândire lucidă, o memorie puternică și o imaginație bogată. Toate aceste funcții sunt stimulate de o dietă sănătoasă și hrănitoare.

Alimentele sunt cheia pentru tinerețea creierului. Cu toții știm că fructele și legumele nu trebuie să lipsească de la masă, că acizii grași nesaturați, precum omega-3 din pește, au efecte benefice pentru întregul organism și că antioxidanții și vitaminele sunt resurse nutritive esențiale pentru sănătate. Dar o dietă completă și echilibrată înseamnă să știm cum combinăm alimentele și ce efecte pot avea unele alimente consumate împreună. Iată câteva diete populare care vor da creierului tău toată energia de care are nevoie:

1. Dieta săracă în carbohidrați (zaharuri)

fara dulciuri

Ne plac foarte tare dulciurile, dar știm precis că nu sunt chiar atât de sănătoase. Creierul se menține tânăr atunci când este protejat de atacurile chimice produse prin hrană. Atunci când consumăm o cantitate mare de carbohidrați rafinați (pâine albă, paste, orez sau cereale rafinate, produse de patiserie, prăjituri și sucuri), insulina crește și scade rapid. Acest lucru provoacă stres în organism. Pe termen lung, stresul poate conduce la diabet, boli cardiovasculare și afectează sănătatea creierului. Din cauza stresului, putem fi mai anxioși, mai iritabili și chiar depresivi. Iar aceste probleme ne îmbătrânesc creierul, la fel cum ne ridează fața. Deci, dacă vrem să ne menținem creierul tânăr, trebuie să consumăm cât mai puțin din produsele menționate. Dar nu trebuie să trecem în extrema cealaltă, condamnând toate dulciurile. Carbohidrații sunt principala sursă de energie din corpul nostru. Așa că este necesar să folosim carbohidrații buni sau așa numitele glucide cu eliberare lentă. Acestea pot fi obținute din cereale integrale, leguminoase și fructe. Sunt produsele care asigură deopotrivă energie cât și echilibru în distribuția acestei energii, fără se ne predispună la îngrășare.
Recomandarea este să înlocuiți cât mai multe dulciuri rafinate cu acești carbohidrați "buni". Vă puteți pune talentul culinar la contribuție pentru a inventa prăjituri delicioase, pornind de la o bază sănătoasă. Citiți etichetele produselor din comerț, încercând s evitați produsele care conțin dextroză, fructoză sau maltoză. Și repartizați dulciurile pe parcursul zilei: dimineața mai multe, la prânz moderate, iar seara cât mai puține. Așa vă păstrați integral tinerețea și prospețimea.

2. Dieta echilibrată energetic

Presupune o balanță ideală între zaharuri, proteine și grăsimi. Unele cercetări au arătat că cea mai bună balanță nutrițională ar cuprinde 40% carbohidrați, 30% grăsimi și 30% proteine la fiecare prânz. Și această dietă încearcă să controleze nivelul insulinei și să diminueze procesele inflamatoare care ar putea fi determinate de componentele alimentare. Inflamația este unul dintre dușmanii principali ai organismului, responsabilă de numeroase dereglări și de accelerarea îmbătrânirii. Această dietă, care a fost numită și Zone Diet, se concentrează pe reducerea inflamației care înseamnă încetinirea îmbătrânirii.
Recomandări principale în această dietă:
- Micul dejun sau o gustare trebuie consumate la cel mult o oră după trezire și nu trebuie sărite niciodată
- Intervalul dintre mese trebuie să fie de 4-6 ore
- Între mese este bine să se consume o gustare, iar prânzul trebuie mâncat la 2 ore- 2ore jumătate de la gustare, chiar dacă persoana nu este flămândă
- Persoana trebuie să bea 8 pahare de apă pe zi
Bineînțeles că și această dietă recomandă carbohidrații "buni", nerafinați și grăsimile sănătoase, în special din uleiul de măsline, avocado și nuci.

3. Dieta vegetariană

salata

Există variate forme de vegetarianism: regim lacto-vegetarian, regim bazat pe fructe, regim ovo- lacto vegetarian, dietă cu "hrană vie" (numai fructe și legume crude), regim semivegetarian sau pesco- vegetarian (la care se adaugă pește). Majoritatea vegetarienilor sunt lacto-ovo vegetarieni, consumând brânzeturi, ouă și miere pe lângă vegetale. Multe studii au demonstrat că vegetarianismul este asociat cu mai puține boli, o viață mai lungă și menținerea tinereții pentru mai multă vreme. Este o dietă bogată în antioxidanți, care sunt adevărați "paznici" ai organismului împotriva radicalilor liberi ce provoacă o serie de boli, inclusiv cancer și duc la o îmbătrânire mai rapidă. Hrana vegetariană diminuează stresul și crește buna dispoziție, arată unele cercetări, așa că poate contribui semnificativ la tinerețea creierului nostru.
Recomandare: Dieta vegetariană trebuie adaptată după necesități. Uneori este bine să adăugăm anumite suplimente, dat fiind că nu toți nutrienții se găsesc în cantitate suficientă în acest tip de hrană. O serie de vitamine pot fi luate mai ales din produse de origine animală, precum ouă sau lactate, așa că, în funcție de organism, putem menține astfel de alimente în dieta noastră.

4. Dieta pe bază de grăsimi bune

Se concentrează pe înlocuirea sursei de energie a corpului, cu grăsimi sănătoase în loc de zaharuri. Cele mai potrivite grăsimi sunt cele din nuca de cocos, avocado, semințe, peștele gras și uleiul de măsline. Este bine ca acestea să fie adăugate la orice dietă, pentru a asigura necesarul de energie al organismului, fără a mai folosi zaharuri. În timpul acestei diete se eliberează în corp acizi numiți ketone. Recomandată de medic, această dietă s-a dovedit utilă pentru protecția împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului și sindromului metabolic, precum și pentru diminuarea colesterolului. Totodată, s-a dovedit utilă la copiii cu epilepsie, ceea ce arată beneficiile ei în funcționarea creierului. Recomandare: Această dietă trebuie controlată de nutriționist, pentru că există și riscuri: ea poate determina ketoacidoză, o condiție medicală periculoasă, care poate provoca comă la bolnavii de diabet.

5. Dieta cu alimente neprocesate

Raw food diet este o dietă de actualitate și are beneficii recunoscute. Însemnă că hrana nu trebuie procesată înainte de consum (alimente neprelucrate, care nu trebuie gătite) și ideal să fie organică. Specialiștii în acest tip de dietă recomandă ca cel puțin trei sferturi din ceea ce mâncăm să nu fie procesat sau gătit. De multe ori, această dietă se asociază cu dieta vegană (în care se consumă doar plante), dar există și variante raw omnivore și chiar carnivore. Dieta raw exclude total uleiurile rafinate, sarea, zaharurile rafinate, făina, pastele, cafeaua, ceaiul și alcoolul. Fructele uscate, sucurile neprelucrate, smoothies, semințe și cereale, legume și fructe crude sunt printre preferate în dieta raw. Specialiștii în această dietă susțin că asigură corpului tot necesarul de nutriente (enzime, vitamine și minerale)pe care gătirea le distruge. Acestea sunt importante pentru creier, ca și pentru întregul organism, prevenind bolile cronice. Organismul este purificat, ceea ce încetinește degradarea celulelor, inclusiv a neuronilor. Așa că puteți încerca, măcar pentru o perioadă, o astfel de revoluție alimentară.

6. Dieta mediteraneeană, o adevărată dietă a tinereții

Este specifică mai ales sudului Europei, Italiei, Greciei, Spaniei sau Franței. Baza dietei sunt cât mai multe salate, fructe proaspete ca desert, fasole, nuci, cereale integrale, semințe și ulei de măsline, ca principală sursă de grăsimi. Brânzeturi foarte variate și multe iaurturi completează această dietă verde. În plus, se consumă în jur de patru ouă pe săptămână, pește și carne slabă. Nu în ultimul rând, un pahar de vin este binevenit la orice masă. O calitate mai bună a vieții și scăderea riscului de boală sunt principalele beneficii ale acestei diete. Este considerată o adevărată "dietă a tinereții", asociată și cu exercițiul fizic și cu plimbările în aer liber.

dieta

Alimente minune pentru un creier tânăr

Verdețurile precum kale, spanac, broccoli, urzicile conțin o mulțime de substanțe de care creierul are nevoie, precum vitamina K, luteină, folați, beta caroten. Aceste plante încetinesc declinul cognitiv și mențin tinerețea creierului.
Zmeura, murele, afinele au pigmenți naturali, flavonoizii, care contribuie la îmbunătățirea memoriei.
Ceaiul verde și cafeaua întăresc funcțiile creierului, în special memoria și concentrarea, exact calitățile care arată că avem o minte proaspătă.
Nucile sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase, la fel de bune pentru inimă ca și pentru creier.
Orezul brun combinat cu ciuperci, dovlecei și salată este prânzul ideal pentru un creier plin de energie și complet satisfăcut.
Peștele gras este o bună sursă de omega-3, acid care nu trebuie să lipsească din dieta pentru un creier tânăr și viguros. Alte surse de omega 3 sunt uleiul și semințele de in, semințele de chia, soia și nucile.

Surse: https://www.dietdoctor.com; https://www.health.harvard.edu; https://www.medicalnewstoday.com; https://www.medicalnewstoday.com; https://doc.ro; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.huffpost.com

 

Articolul urmator
De ce crezi că AI DREPTUL să-i spui unei femei că este GRASĂ? Cum îți permiți să JUDECI un om fără să-l cunoști cu adevărat?
De ce crezi că AI DREPTUL să-i spui unei femei că este GRASĂ? Cum îți permiți să JUDECI un om fără să-l cunoști cu adevărat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete
    Plângeam și mâncam salate. Copilăria mea sub teroarea mamei care mă punea să țin diete

    Salut! Eu sunt Lia, am 25 de ani și 130 de kilograme și datorez asta numai mamei mele, căreia doresc să îi mulțumesc pe această cale pentru că mi-a distrus pe viață. Ca să...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Un tânăr cu dizabilități, care nu poate merge nici singur la baie, a fost umilit la comisia de evaluare: „Ar putea pune marfă pe raft la magazin”
    Un tânăr cu dizabilități, care nu poate merge nici singur la baie, a fost umilit la comisia de evaluare: „Ar putea pune marfă pe raft la magazin”

    În țara noastră, persoanele cu dizabilități grave trebuie să se prezinte în fața unei comisii de evaluare nu numai pentru încadrarea în grad și tip de...

    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”
    Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”

    Un băiețel de 2 ani din Nevada, SUA, a murit în această săptămână din cauza unei infecții provocate de Naegleria fowleri, numită „amiba care mănâncă...

    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie
    Studiu: adolescenții au dezvoltat tulburări alimentare grave după pandemie

    Un alt efect negativ pe care l-a lăsat pandemia: un număr îngrijorător de adolescenți au dezvoltat tulburări alimentare din 2018, până în prezent. În aceeași...

    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului
    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului

    Sentimentul care vine odată cu rezolvarea unei ghicitori este unul fără egal. Cu atât mai mult pentru un copil! Există o mulțime de motive pentru a-i prezenta ghicitorile...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Gata! Avem dovada științifică: creierul copiilor mari blochează vocea mamei
    Gata! Avem dovada științifică: creierul copiilor mari blochează vocea mamei

    Dacă ai un adolescent sau un preadolescent, știi deja că cea mai vizibilă putere a lor este să te ignore. Iar dacă încă nu ai un adolescent, bănuiești că la asta se va...

    © 2025 Qbebe