Top 10 destinatii din Romania pentru aceasta toamna

Top 10 destinatii din Romania pentru aceasta toamna

Cosmina Ionita

Sunete, arome, dar mai ales culori. Aramiu, portocaliu, rosu-aprins, galben-pal, auriu. Nici nu mai conteaza ce destinatie de toamna alegi. Cu siguranta, farmecul este garantat. Dar cand frumusetea naturii completeaza paleta cromatica, miracolul iti incolteste in suflet si te insoteste pentru totdeauna. Qbebe iti propune top 10 destinatii din Romania care te vor lasa fara grai.

Cheile Nerei - Raiul scoborat pe Pamant

In sudul Muntilor Aninei, intre localitatile Sasca Montana, Oravita si Carbunari, se intinde pe aproximativ 37.000 de ha Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. De o frumusete ireala, parcul ascunde chei sapate de raul Nera si afluentii sai, lacuri carstice, cascade formate prin depuneri de travertin, pesteri si avene. Parcul gazduieste 6 rezervatii naturale: Cheile Nerei - Beusnita, Cheile Susarei, Ciclova Ilidia, Ducin, Izvorul Bigar si Lisovatcea.

Drumetii pe traseele marcate, rafting pe raul Nera, alpinism pe traseele special amenajate, speologie, cicloturism pe drumurile forestiere sunt doar cateva dintre activitatile la care turistii au acces in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita. Diversitatea florei si faunei si peisajele incredibile au facut timpul sa se opreasca in loc pentru a binecuvanta natura si a-i inchina o oda.

Cheile Nerei

Racos - aglomeratie de minuni ale naturii

Castelul feudal Sukosd-Bethlen, un vulcan stins, coloanele de bazalt si un lac de smarald, defileul Oltului si fosilele de la Karhago. Toate adunate pe o suprafata de 78 kilometri patrati, la 68 de km de Brasov, in comuna Racos, situata pe malul drept al raului Olt. Dar sa le luam pe rand!

Construit in 1624 de familia grofului Istvan Sukosd, pe domeniul primit de acesta de la principele Gabriel Bethlen, castelul feudal a fost resedinta nobiliara, fortificata pentru a rezista rascoalelor taranesti. Impresioneaza prin inaltimea turnului rectangular cu blazon si bastioanele de colt. Dupa aproape 200 de ani, familia contelui Samuel Teleki devine proprietara castelului, pentru ca in 1903, castelul si domeniul sa intre in proprietatea comunei Racos.

La 15 minute de mers pe jos de la castel, "Micul canion", craterul vulcanului erupt in urma cu aproximativ 10.000 de ani, iti incanta privirea cu o splendoare rosie, accesorizata in zilele tomnatice, cu aramiul naturii. Diferite tipuri de zgura si cenusa, lava intarita sau piatra ponce fac deliciul oricarui pasionat de geologie. Coloanele de bazalt se inalta semete pe o suprafata verticala de 200 mp de forme prismatice, hexagonale sau pentagonale. In spatele coloanelor sta pitit lacul de culoare smaraldului. Paleta cromatica iti taie rasuflarea si te face sa te intrebi daca nu te-ai teleportat cumva in alta Galaxie.

In zona Racos, Oltul a sapat binecunoscutul defileu de la Racos care face legatura intre depresiunea Baraolt si Fagaras formand depresiunea Racosului. Locul fosilier Carhaga, cunoscut sub denumirea de "fosilele de la Karhago", este o rezervatie naturala de tip geologic - prin existenta stratelor marno-calcaroase si paleontologic - fauna de amoniti ce se intinde pe 1,60 ha.

Singurele neajunsuri sunt drumul impracticabil pana in comuna si lipsa indicatoarelor catre aceste minunatii ale naturii.

Vulcanul de la Racos

Valea Fizesului sau Delta din inima Transilvaniei

Salba de 12 lacuri de pe Valea Fizesului a fost dintotdeauna paradisul pescarilor. Intinderile de stufaris, mlastinile, speciile rare de pasari protejate la nivel mondial si nuferii i-au redat, pe buna dreptate, renumele de delta a Transilvaniei.

In sudul comunei Sic se afla Rezervatia "Stufarisurile de la Sic" (550 ha), a doua cea mai mare intindere de stufaris din Romania, dupa Delta Dunarii. Pe valea Bontului se afla Lacul stiucilor de la Sacalaia, cel mai adanc lac natural din Transilvania si singurul pe care se formeaza insule plutitoare de stuf, cunoscute sub de numirea de plauri.

In comuna Taga exista o fabrica de produse lactate, care dispune de o pestera renumita, unica in tara, unde se depoziteaza branza de Nasal. Peste cateva dealuri, turistii pot admira ansamblul monumental de la Tauseni, al artistului plastic Lucian Chira. In apropiere se afla si fondul de vanatoare de la Barai, unul din cele mai cautate de demnitari.

Valea Fizesului

Cararea ireala din Muntii Bucegi

Campuri energetice bizare si fenomene cu caracter paranormal invaluie in mister Muntii Bucegi. Pentru cei carora cotidianul nu mai prezinta interes, cararea ireala din Bucegi ar trebui sa reprezinte doza perfecta de...straniu.

Urcand Jepii Mici pe Valea Comorii, in paralel cu poteca reala, apare in mod bizar, cararea de doar 20 de centimetri. Se formeaza in conditii necunoscute inca si se spune ca cel care se abate de la cararea reala si paseste pe cea ireala, dispare pentru totdeauna. Specialistii nu au gasit inca explicatia acestui fenomen.
Undeva in Bucegi exista o carare ireala

Izvorul Sapte Bolovani - puritatea apelor vii, unica pe glob

Daca ati scapat teferi de pe cararea ireala, trebuie sa gustati din apa vie din "Zona nemuririi". In Muntii Bucegi, spre rasarit, in Cheile Zanoaga, intre Lacul Bolboci si Scropoasa, se afla cascada 7 izvoare care sfideaza stiinta si intretin misterul.

De peste 2000 de ani, izvoarele curg neobosit dintr-un lac subteran ascuns in strafundurile unei grote. Apa "sacra" a atras atentia cercetatorilor care, in urma testelor de laborator, au descoperit ca bacteriile sunt inexistente. Specialistii pun puritatea apei pe seama unui zacamant de argint care este traversat de izvoare si a prezentei unui camp magnetic, care ar modifica structura apei...spre ideal.

De la holograma crucii Caraiman, "Gura de Rai" - unde si cel mai obosit om se revigoreaza, galerii subterane, cutremure la ore fixe si prezente energetice, Muntii Bucegi continua sa puna la indoiala acceptabilul.

Cascada 7 izvoare

Satul Ciocanesti - muzeul caselor "incondeiate"

De-a lungul vaii Bistritei Aurii se intinde un taram de basm, unic in lume: satul-muzeu Ciocanesti. Desprins parca din poveste, satul a devenit cunoscut in lumea intreaga prin "impodobirea" caselor cu motive traditionale stramosesti. Peste 600 de case au peretii pictati cu motive populare locale.

Totul a inceput in 1950, cand Leontina Taran l-a rugat pe mesterul din sat, Dumitru Tomoiaga, cioplitor in lemn si zugrav priceput, sa-i renoveze casa si sa-i aplice simboluri traditionale din modelele pe care le folosea la tesaturi sau cu care incondeia ouale. Acum nu exista casa in Ciocanesti care sa nu respecte traditia. Chiar si biserica, primaria, scoala si magazinele din sat sunt "incondeiate".

Dintr-un astfel de sat nu se putea sa lipseasca Muzeul Oualor Incondeiate, cu peste 1800 de exponate de o valoare inestimabila. Unele sunt vechi de zeci de ani, iar altele sunt premiate la competitii internationale de incondeiat oua. Iar in spatele salii de expozitie se afla un mic muzeu al taranului bucovinean, cu obiecte specifice zonei: untare de la stana, butoaie de par, raschitoare, pat cu paie, razboaie de tesut si stergare bucovinene.

Casa Ciocanesti

Pestera Meziad - "curtata" de Emil Racovita

Pe Valea Meziadului, in sud-estul Muntilor Padurea Craiului si vestul Muntilor Apuseni, se ascunde pestera Meziad, una dintre cele mai lungi caverne din Romania (4, 75 km lungime) si din primele amenajate. Declarata monument al naturii, rezervatia speologica a fost subiectul cercetarilor savantului Emil Racovita in 1921. In 1972 a fost amenajata si deschisa publicului.

Pestera Meziad este una dintre cele mai interesante din Europa de Est, cu galerii imense si accesibile, asezate pe doua niveluri: cel inferior, de 1,5 km, cu galerii inalte de 15-20 de metri si late de aproximativ 30 de metri si cel superior, de cca 3 km, care se intersecteaza cu primul in zona Podului Natural. Galeria gurilor, a prabusirilor, galeria tulnicului, a ponorului, galeria cu sant, sala liliecilor si a oaselor, Paraul gropilor, Gatul dracului sau Valea pesterii sunt cateva dintre spectacolele oferite de caverna Meizad.

Pestera Meziad

Buila-Vanturarita, cel mai mic parc national

Parcul National Buila-Vanturarita se intinde pe teritoriul localitatilor Costesti, Barbatesti si Baile Olanesti ai are o suprafata de aproximativ 4.500 ha, cel mai mic parc national din tara. Dar pe cat de mic, pe atat de variat in forme si culori. Cele mai inguste chei in calcar, cascade spectaculoase, pesteri si grote inca virgine.

Parcul cuprinde creasta calcaroasa a Masivului Buila-Vanturarita si Cheile foarte inguste ale Bistritei. Peste 120 de caverne au fost cartate, dar doar Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul, Pestera Laleaua Verde si Pestera Ursilor au fost deschise publicului. Iar raurile Olanesti si Cheia formeaza cascade de o frumusete rara. Parcul este cunoscut si pentru prezenta caprelor negre, a jderilor de piatra si de padure, a liliecilor cu potcoava. Biserici rupestre, schituri si manastiri imbogatesc peisajul colorat in nuante aramii.

Parcul National Buila - Vanturarita

Pasul Rotunda uneste trei regiuni istorice

Pasul Rotunda, numit si Rodna, din Carpatii Orientali este situat intre Muntii Rodnei (Est) si Muntii Suhard (Vest), pe culmea dintre varful Nichitas (Vest) si Picioru Zaclei (Est). Trecatoarea uneste trei regiuni istorice: Tara Bargaielor spre sud, Tara Maramuresului spre nord-vest si Tara Bucovinei (compartimentul Dornelor) spre nord-est.

Lacul Lala sau lacurile glaciare de pe culmile cristaline ale Rodnei, varfurile Ineu si Ineut, Varful Omu din Suhard, Pasul Prislop (1416 metri), Parcul National Muntii Rodnei si Parcul Natural Muntii Maramuresului, Muzeul Radacinilor si Muzeul Etnografic si al Mineritului sunt doar cateva obiective turistice care completeaza tabloul de o frumusete inegalabila.

Pasul Rotunda

Fortareata Enisala, mister genovez

In nordul Dobrogei, pe drumul de la Babadag spre Tulcea intalnim satul Enisala (Yeni Sale - "sat nou" in limba turca). Aproape de sat vegheaza cetatea cu acelasi nume. Numita si Heracleea sau Heraclia, fortareata este un adevarat  monument de arhitectura militara ridicat in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, pe teritoriul tarii noastre, de catre negustorii genovezi, care detineau monopolul navigatiei pe Marea Neagra.

Construita pe un deal calcaros in apropierea lacurilor Razelm si Babadag si orientata spre mare, cetatea avea un rol strategic la Gurile Dunarii de aparare si supraveghere a traficului navelor. Dupa cucerirea Dobrogei de catre turci (1419-1420), la Enisala, a fost instalata o garnizoana militara otomana. Zidurile de incinta si turnurile construite din piatra de calcar cioplita si bastioanele cetatii sunt partial conservate si restaurate. Monede bizantine, genoveze, tatarasti, moldovene, muntene si turcesti au fost descoperite in vestigiile fortaretei.

Cetatea Enisala

Sursa:
http://www.tripadvisor.com
http://discoveringromania.wordpress.com/top-10-visited-places-in-romania/
http://covinnus.com/top-10-tourist-attractions-romania/
http://www.descopera.ro/

Articolul urmator
Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022
    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022

    A fost publicat clasamentul liceelor din România, în funcție de mediile de la bacalaureat 2022! Pe primul loc se află un liceu privat pedagogic creștin din București, urmat...

    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”
    Din toamnă, elevii clasei a XI-a vor studia disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

    În urmă cu doi ani, Președintele Klaus Iohannis semnase decretul de promulgare a Legii care viza studierea istoriei evreilor și a Holocaustului în școli. Pe parcursul zilei...

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați
    Din toamnă, masă caldă în școli. Cum vor fi investiți cei un miliard de euro alocați

    Elevii din 150 de școli din România vor avea masa asigurată începând din toamnă, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Inițiativa face parte din...

    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament
    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament

    Ministerul Educației a publicat metarankingul național pentru anul 2021, stabilind itopul celor mai bune instituții de învățământ superior din România, în urma...

    Comuna din România unde în fiecare zi se naște un copil
    Comuna din România unde în fiecare zi se naște un copil

    În comuna Slobozia Bradului din județul Vrancea, se raportează peste 300 de nașteri anual; în timp ce municipiul Focșani, de exemplu, care are o populație de 8 ori mai mare,...

    © 2024 Qbebe